Recomandările comentatorilor PS pentru iarna 2023

Date:

Slouching Towards Utopia: An Economic History of the Twentieth Century
(Înclinând  spre utopie: o istorie economică a secolului al XX-lea)
J. Bradford DeLong

„Această carte masivă oferă o relatare surprinzător de încântătoare a istoriei economice mondiale. DeLong nu se așteaptă ca cititorii săi să cunoască tot jargonul economic sau să recunoască date din istoria antică și nici nu le vorbește condescendent. Dacă ar fi mai scurtă, ar fi recomandată  fiecărui student din primul an de facultate – sau chiar de liceu. (Am aflat din această carte o serie de lucruri pe care ar fi trebuit să le aflu în liceu, dacă nu mai devreme.) DeLong întreabă dacă există speranță pentru să evităm masacrele și sărăcia și își oferă părerea despre cum putem face acest lucru. (Sugestie: autoritarismul și planificarea centrală or fi mai ordonate, dar social-democrația dezordonată este un pariu mai bun.)”
Teresa Ghilarducci

The Big Con: How the Consulting Industry Weakens Our Businesses, Infantilizes Our Governments, and Warps Our Economies
(Marea înșelătorie: cum industria de consultanță ne slăbește afacerile, ne infantilizează guvernele și ne deformează economiile)
Mariana Mazzucato și Rosie Collington

„Titlul acestei cărți spune totul. Mazzucato și Collington vin cu o acuzație clară, devastatoare și puternică analitic a jocului enorm a felului în care industria de consultanță se joacă cu încrederea guvernelor și societății. Și nu este doar o înșelătorie, ci o tragedie, deoarece împiedică inovarea, reduce responsabilitatea corporativă și promovează interesele corporative private, adesea în moduri opace. Poate duce chiar la politici publice care împiedică progresul în direcția obiectivelor sociale și mondiale esențiale.

În continuare puteți citi When McKinsey Comes to Town: The Hidden Influence of the World’s Most Powerful Consulting Firm, în care Walt Bogdanich și Michael Forsythe întăresc argumentele din The Big Con cu o examinare criminalistică a comportamentului celei mai cunoscute companii de consultanță din lume. ”
Jayati Ghosh

Spin Dictators: The Changing Face of  Tyranny in the 21st Century
(Spin Dictators: Fața în schimbare a tiraniei în secolul 21)
Sergei Guriev și Daniel Treisman

În această carte captivantă și înfricoșătoare se susține că Lee Kuan Yew din Singapore a fost pionierul unui nou tip de dictatură bazată nu pe brutalitatea fățișă, ci pe o cruzime mai subtilă ascunsă de utilizarea aparentă a instrumentelor democratice. Închideți universitățile cu studenți problematici sub pretextul numărului scăzut de înscrieri; aruncați adversarii în închisoare pentru acuzații de defăimare sau delapidare – posibilitățile sunt nesfârșite. Cheia, a hotărât Lee, este să mențineți aparența de democrație în timp ce o subminați. Și cartea lui a fost copiată și extinsă de atunci, deși imitatorii lui Lee aproape niciodată nu aspiră la succesul său economic.
Ashoka Mody

Power and Progress: Our Thousand-Year Struggle Over Technology and Prosperity
(Puterea și progresul: lupta milenară pentru tehnologie și prosperitate)
Daron Acemoglu and și Simon Johnson

„În această carte importantă, Acemoglu și Johnson plasează tehnologia în contextul corect. Pe de o parte, este o sursă de prosperitate; pe de altă parte, adesea lasă mulți oameni în urmă. Societățile pot modela modul în care tehnologia evoluează și o pot împinge într-o direcție mai pozitivă. Mă îndoiesc că toată lumea o va citi din scoarță în scoarță, dar chiar dacă nu o citiți integral, mesajul său este clar extrem de important pentru viitorul inteligenței artificiale. ”
Dani Rodrik

Impact: Reshaping Capitalism to Drive Real Change
(Impact: remodelarea capitalismului pentru a conduce la schimbarea reală)
Ronald Cohen

„În această carte importantă, Acemoglu și Johnson plasează tehnologia în contextul corect. Pe de o parte, este o sursă de prosperitate; pe de altă parte, adesea lasă mulți oameni în urmă. Societățile pot modela modul în care tehnologia evoluează și o pot împinge într-o direcție mai pozitivă. Mă îndoiesc că toată lumea o va citi din scoarță în scoarță, dar chiar dacă nu o citiți integral, mesajul său este clar extrem de important pentru viitorul inteligenței artificiale.”
Michael Spence

Davos Man: How the Billionaires Devoured the World
(Omul de la Davos: Cum au devorat miliardarii lumea)
Peter S. Goodman

Scrisă de Peter S. Goodman, corespondent pe economie globală la New York Times, Davos Man pictează un portret grafic și intim al elitei internaționale, incluzând miliardari cunoscuți precum Marc Benioff, Jeff Bezos, Larry Fink, Jamie Dimon și Steve Schwarzman – oameni care „scriu regulile pentru restul lumii”. Există, explică Goodman, o diferență crucială între omul modern de la Davos – un nume inventat de regretatul politolog Samuel Huntington – și „baronii tâlhari” din trecut: elitelor de astăzi le place să fie bătute amical pe umăr. Goodman oferă, mai pe larg, un context vital pentru reacția împotriva globalizării pe care atât de mulți se chinuie s-o înțeleagă. Prin ilustrarea modului în care aceste elite au deturnat globalizarea – evidențiind paralelele între țări – Davos Man  scoate la lumină, cu spirit și umor surprinzător, forțele din spatele inegalității care amenință să sfâșie societățile. Cu finețea unui jurnalist experimentat, Goodman transformă conversația de obicei plină de statistici despre inegalitate într-o poveste de interes uman.”
Antara Haldar

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...