Uimitoarea poveste a fondatorului Alibaba

Date:

Jack Ma, faimosul om de afaceri chinez care a pus bazele Alibaba, cea mai mare companie de e-commerce din China și a cincea cea mai mare companie din domeniu la nivel global, este una dintre persoanele căreia nimeni nu i-ar fi dat o șansă de reușită, dat fiind mediul nefavorabil din care provine și multitudinea de obstacole pe care a trebuit să le depășească.
Ma Yun, pe numele său adevărat, s-a născut în 1964, într-un oraș din sud-estul Chinei, în plină dictatură comunistă, într-o familie cu nenumărate lipsuri. Vizita președintelui american, Richard Nixon, din 1972, în Hangzhou, orașul natal al lui Ma, a fost prima circumstanță favorabilă pentru viitorul om de afaceri. Vizita lui Nixon a transformat Hangzhou într-o adevărată Mecca a turismului în perioada în care China începea timid să se deschidă către Occident. Folosindu-se de această oportunitate, Ma Yun s-a oferit să facă pe ghidul turiștilor străini care doreau să facă turul orașului, în schimbul unor lecții de engleză. De aici i se trage și porecla „Jack”, primită de la un turist american cu care se împrietenise și care nu-i putea pronunța corect numele în chineză.
Fiind un tânăr ambițios, Jack Ma era hotărât să urmeze cursurile unei facultăți, situație ce ar fi putut să îi ofere mult mai multe șanse de a-și găsi un job decent. A picat însă de două ori la rând examenul de admitere la una dintre universitățile din China și a fost respins de 10 ori de renumita universitate Harvard. Cu toate acestea, nu i-a fost teamă niciodată de eșec.
A pornit în căutarea unui loc de muncă, iar după ce a fost refuzat de KFC (singurul candidat respins din 24 de persoane) și n-a reușit să-și găsească un post nici în poliție, s-a angajat ca profesor de engleză la un liceu local, pentru echivalentul a 12 dolari pe lună.
Printr-un concurs fericit de împrejurări, Ma ajunge în America și face cunoștință cu ceea ce toată lumea numea atunci „World Wide Web”, adică internetul. Începând cu această experiență, lucrurile încep să ia avânt și îl îndreaptă pe Jack Ma către succesul în afaceri.
În 2014, după listarea la New York Stock Exchange (NYSE), în urma celei mai mari oferte publice inițiale (OPI) de până atunci, compania Alibaba a ajuns la o capitalizare în valoare de 150 miliarde dolari, lucru ce i-a asigurat lui Ma o avere estimată în prezent la peste 22 miliarde dolari.
Acum, în 2017, Jack Ma a reușit mai mult ca oricare alt om de afaceri să penetreze la cel mai înalt nivel administrația Trump și să intre în grațiile celor mai apropiați membri din familia președintelui american. În aprilie, firma de investiții deținută de Ma, Ant Financial, a încheiat o înțelegere pentru a achiziționa MoneyGram, a doua firmă de transferuri financiare din SUA. Administrația Trump examinează în prezent acest acord în cadrul unei proceduri conduse de Comitetul pentru Investiții Străine în Statele Unite (CFIUS), care analizează potențialele efecte asupra securității naționale.
La rândul său, Ma și-a prezentat oferta pentru administrația Trump. Omul de afaceri chinez încearcă să îi convingă pe americani că poate deschide piața chineză de e-commerce pentru întreprinderile mici și mijlocii din SUA. O ofertă deosebit de îndrăzneață ținând seama de diferitele obstacole cu care se confruntă companiile americane care desfășoară afaceri în China. Promisiunea lui Ma va fi greu de realizat, însă este la fel de greu de crezut că nu îi va reuși. În urma acestui deal, Jack Ma speră să primească aprobarea oamenilor lui Trump pentru preluarea MoneyGram.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sala Studio a Teatrului de Stat din Constanța, reabilitată cu sprijinul BCR

Sala Studio, a Teatrului de Stat din Constanța, s-a...

Acord de mediu pentru linia de cale ferată Bucureşti Nord – Craiova  

Linia de cale ferată Bucureşti Nord – Craiova a...

Evaluări și proiecții managerial-economice dinamice pentru România

Cea de-a 14- a ediție a raportului de cercetare...