Un an mai bun pentru democrație?

Date:

PS Quarterly va conține în mod regulat o colecție de predicții de la unele dintre cele mai importante minți ale lumii, pe un subiect de interes global. În această ediție inaugurală, comentatorii au răspuns la următoarea propunere:

„După ani de aparent regres în întreaga lume, 2022 se dovedește a fi un an mai bun pentru societățile deschise și democratice. Sunteți de acord sau nu?”

Timothy Garton Ash
_©World Economic Forum / Youssef Meftah

_________________

Timothy Garton Ash
Profesor de studii europene
la Universitatea Oxford

Încă nu am ieșit complet dintr-o pandemie globală fără precedent. Ne confruntăm cu cel mai mare război din Europa din 1945. Consecințele economice ale acestor două dezastre devin evidente în nivelurile foarte ridicate ale datoriei publice și private, creșterea necontrolată a prețurilor la energie și alimente, creșterea inflației și posibilitatea unei triple recesiuni simultane în Europa, China și Statele Unite. Oare ar trebui să fim optimiști?

Este adevărat că războiul din Ucraina a reînviat un Vest geopolitic care părea a fi muribund, dacă nu chiar „în moarte cerebrală”. Însă dacă războiul continuă pentru alte câteva luni de zile, ca să nu vorbim de ani, diviziunile care sunt în continuare prezente se vor extinde din nou. În aprilie, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, lider al taberei antiliberale din Europa, și-a asigurat un mandat de încă patru ani în cadrul unor alegeri care cu siguranță nu au fost corecte. Deci, Uniunea Europeană cuprinde un stat membru care nu mai reprezintă o democrație.

Da, președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a obținut și el realegerea, dar adversara sa, nativista și naționalista Marine Le Pen, a câștigat peste 40% din voturi în al doilea tur de scrutin. În plus, consensul vast al Congresului asupra Ucrainei nu schimbă realitatea fundamentală a hiperpolarizării în SUA. Criza economică va crește probabilitatea unei victorii a lui Trump sau de tip Trump în 2024.

Cel mai bun lucru pe care îl putem spune este că această criză mondială va pune la încercare atât democrațiile, cât și dictaturile. Trebuie să dovedim că democrațiile pot face față mai bine. Pentru a folosi o distincție făcută de Václav Havel: există motive de speranță, dar nu și de optimism.

Nanjala Nyabola
©Jan Michalko / republica

_________________

Nanjala Nyabola
Scriitoare și analist politic

Nu sunt de acord cu această propunere și susțin contrariul: 2022 este un alt an în care vom asista la o contracție semnificativă a democrației în întreaga lume. Regimurile autoritare se află în ascensiune, profitând de avântul global al militarismului, de atenția redusă față de aspirațiile politice normative și de disponibilitatea capitalului global de a investi în cele mai rele tehnologii posibile (sub pretextul neutralității).

Ne aflăm în era autoritarismului digital – guvernele utilizează din ce în ce mai mult sistemele de supraveghere pentru a interfera cu viața cetățenilor și a suprima democrația. Am redus aspirațiile democrației la vot, astfel încât chiar și cei mai evidenți dintre autoritariști își pot legitima regimurile folosind alegeri false. Relația noastră cu mediul natural a fost distrusă. Deși schimbările climatice reprezintă o amenințare din ce în ce mai gravă la adresa stabilității globale, nu există niciun sistem de guvernare care să abordeze această problemă, lăsând sute de milioane de oameni să se confrunte cu insecuritatea alimentară și cu tulburările sociale și politice care vin odată cu ea.

Între timp, activiștii prodemocrație, jurnaliștii și apărătorii mediului natural au devenit principalele ținte ale represaliilor. Guvernele s-au concentrat mai degrabă asupra acestor indivizi decât asupra problemelor pe care ei le-au identificat. Aceste eșecuri ar trebui să fie văzute ca un apel la acțiune, nu doar ca un motiv de alarmă. Ce a spus Toni Morrison artiștilor și scriitorilor se aplică acum tuturor în mod egal: „Acesta este cu adevărat momentul în care artiștii se pun pe treabă. Nu avem timp pentru disperare, răstimp pentru autocompătimire, nevoie de tăcere, loc pentru frică. Vorbim, scriem, creăm un limbaj comun. Așa se vindecă civilizațiile”.

Kati Marton
©wikipedia.org / Llhatch

_________________

Kati Marton
Fondatoare și președintele Consiliului Consultativ
al Action for Democracy

Sunt de acord că anul 2022 se conturează a fi un an mai bun pentru societățile democratice. Deși cu siguranță nu acesta a fost planul său, războiul sălbatic al lui Putin a trezit Occidentul din somnul său. Ucraina este acum emblema dorinței oamenilor de a fi liberi. La fel ca și în cazul în atacului japonez de la Pearl Harbor din 7 decembrie 1941, despre care președintele american Franklin D. Roosevelt a prezis că va „rămâne infam” – invazia rusă din 24 februarie a scuturat lumea de orice iluzii pe care le-ar mai fi putut nutri cu privire la Putin.

Între timp, democrațiile lumii au găsit în președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, un Winston Churchill improbabil: un om care îmbină curajul cu istețimea și o puternică articulare a principiilor morale. Cauza democrației a fost, de asemenea, întărită de faptul că Finlanda și Suedia, țări care până acum se mulțumiseră să stea pe bară, s-au înghesuit să adere la NATO. Germania, cea mai reticentă din punct de vedere militar dintre membrii NATO, se reînarmează rapid, în timp ce Ungaria – cu Orbán care încă primește instrucțiuni de la Moscova – a fost izolată.

Deși Ucraina suportă pe cont propriu loviturile Moscovei, a oferit deja o victorie morală extrem de necesară democrației din întreaga lume. Vom vedea cât de tare a fost afectat modelul liderului care conduce cu mână de fier în această toamnă, când președintele brazilian Jair Bolsonaro se va vedea față în față cu alegătorii.

Anne-Marie Slaughter
© World Economic Forum / Mattias Nutt

_________________

Anne-Marie Slaughter
CEO al New America

Restul anului 2022 va fi rezonabil de bun pentru valorile democratice liberale din Europa și din țări precum Brazilia și Filipine, unde liderii politici au făcut greșeala de a îl privi pe Putin ca pe un protector benign al conservatorismului patriarhal. El s-a dovedit a fi un criminal paranoic care va încălca orice regulă și va permite orice atrocitate pentru a-și croi drumul. Un astfel de comportament alienează oamenii din țările democratice din întreaga lume. În măsura în care politica externă este relevantă în alegerile electorale – un avertisment important – este mai puțin probabil ca alegătorii să sprijine populiștii.

Putin a fost deja mult diminuat. Acum întreaga lume știe că el și țara lui sunt mult mai slabi decât a făcut el să pară. Rămâne de văzut dacă forțele ucrainene îl vor împinge pe Putin înapoi la granițele de dinainte de 2014, sau dacă Rusia va ocupa părți din sudul și estul Ucrainei – și, eventual, o parte mai mare din Moldova. În acest din urmă caz, puterea sa se va epuiza treptat într-un război de gherilă și, în oricare dintre cazuri, economia rusă va deveni treptat tot mai slabă, ceea ce va diminua capacitatea lui Putin de a cumpăra sprijin în străinătate.

Așadar, restul autocraților ca Putin ar trebui să se gândească de două ori înainte de a face cauză comună cu Rusia, ca parte a unui bloc de autocrații care să se confrunte cu democrațiile lumii. Dar, desigur, politica globală nu este un joc de fotbal, unde o echipă câștigă puncte împotriva celeilalte. Testul final al valorilor democratice liberale vine atunci când guvernele care le susțin se confruntă cu provocări constante în a-și hrăni, angaja și proteja poporul. Deficitul de alimente și energie, precum și prețurile globale în creștere pe care aceste lipsuri le provoacă vor aduce oamenii în stradă, gata să se revolte. Acestea sunt circumstanțele favorabile liderilor cu mână de fier. Liderii democratici vor trebui să asigure un sprijin financiar, politic și social susținut pentru a prevala.

Michael Ignatieff
©Flickr Victoria BC Liberal Town Hall Forum public libéral

_________________

Michael Ignatieff
Profesor de istorie
la Universitatea Central-Europeană

Nu poate fi un an mai bun pentru societățile democratice atunci când una dintre ele este invadată și cetățenii săi sunt bombardați și măcelăriți. Nu poate fi un an mai bun pentru societățile democratice atunci când o țară din UE alege un prim-ministru (pentru a cincea oară) care a slăbit sistematic instituțiile contramajoritare care protejează democrația împotriva dominației unui singur partid.

Nu poate fi un an mai bun pentru democrație când două dintre cele mai mari democrații – India și Indonezia – refuză să denunțe invazia unui stat suveran. Nu poate fi un an mai bun pentru democrație atunci când Rusia îi întoarce spatele, aparent pentru totdeauna, prin închiderea ultimelor figuri de opoziție rămase și interzicerea discuțiilor sincere despre războiul său împotriva unui stat democratic vecin.

Nu va exista un an mai bun pentru democrație decât dacă și până când Ucraina va câștiga, UE îl va sancționa pe premierul Ungariei, Viktor Orbán, India și Indonezia vor recunoaște agresiunea drept ceea ce este, iar președintele rus, Vladimir Putin, va fi învins.


©Project Syndicate, 2022. www.project-syndicate.org

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...