Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, reper în gândirea asupra civilizațiilor

Date:

Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” și-a reconfirmat potențialul educațional și de cercetare prin organizarea la București, în parteneriat cu Societatea Internațională pentru Studiul Comparativ al Civilizațiilor – International Society for the Comparative Study of Civilizations (ISCSC), cu sediul în California, a ediției aniversare, cu numărul 50, a conferinței acesteia, cu tema „Civilizația la o răscruce de drumuri – Civilization at a Crossroads”. Totodată, a fost marcată împlinirea a 60 de ani de la fondarea, în 1961, la Viena, a ISCSC.

Prin relevarea temei dezvoltate de conferința de la București, într-un moment cum este cel pe care omenirea-l traversează acum, ca și prin nivelul participării și abordării științifice al reuniunii, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” a dobândit valoare de reper în impulsionarea lansării de idei și creării de metode pentru lumea de mâine, a cărei (supra)viețuire trebuie asigurată de azi, reactivând vizionar fundamente clasice și învățăminte general umane.

Criza actuală, în primul rând, o criză morală

Elita mondială în domeniul studiului comparat al civilizațiilor reunită în conferința de la București – profesori și cercetători de prim rang ai cunoașterii resorturilor și relaționărilor de creație și evoluție ale lumii contemporane – a fost salutată în deschiderea reuniunii de prof. univ. dr. Corina-Adriana Dumitrescu, președintele Senatului Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”. Studierea civilizațiilor lumii, a reliefat prof. univ. dr. Corina-Adriana Dumitrescu, este domeniul în care Dimitrie Cantemir a excelat: „Imaginându-ne o posibilă implicare a gândirii cantemiriene în problematica lumii de azi, pentru că marile spirite sunt nemuritoare, ce ar gândi Cantemir văzând această omenire dezorientată? Gândirea sa și-ar putea găsi o contribuție până în zilele noastre – contribuție parțială pentru unele probleme, totală, pentru altele. Criza actuală este o criză morală – dincolo de cea materială, climatică, politică, geopolitică, sanitară, există o criză morală a umanității, de multă vreme și se acutizează, inclusiv pentru că umanitatea, cândva, undeva, nu a prețuit moștenirea marilor civilizații”.

Toată lumea, în dezacord cu toată lumea

Savanți din 22 de țări au prezentat idei, rezultate de cercetare și soluții abordând teme precum: „Istorii și literaturi juridice comparative”; „Cultură comparativă, artă, valori, religie, limbă”; „Est, Vest și globalizare”; „Protecția comparativă a mediului și supraviețuirea civilizației”; „Principii științifice comparative, sisteme economice și politice”; „Ce constituie Înțelepciunea sau Justiția printre civilizațiile disparate?”; „Angajamente constructive între civilizații”; „Educația ca transmitere a civilizației”; „România între Est și Vest”. Un loc tematic distinct i-a fost dedicat lui „Dimitrie Cantemir – Puntea de aur dintre Orient și Occident”.

Prof. dr. Peter Schlosser, vicepreședinte al Universității din Arizona, a pledat cu argumente forte ale științei și ale realității contemporane, întărite prin rezultate ale propriilor cercetări, pentru acțiune salvatoare și rațională în folosul umanității, acum, și nu mai târziu.

Prof. dr. Andrew Targowski, Universitatea de Vest din Michigan: „Trăim un moment în care toată lumea e în dezacord cu toată lumea. Idei de civilizație se prăbușesc din interior. Asistăm la o confruntare între civilizații. Astăzi, religia civilizației globale este businessul. Încotro ne ducem, când globalul devine virtual?!”

Dr. Lynn Rhodes, președinte al ISCSC, California: „Civilizația noastră se confruntă cu multe probleme. Soluțiile pot fi identificate prin analiză și cunoaștere în conferințe cum este aceasta. Discuțiile despre civilizație, despre supraviețuirea noastră ca umanitate sunt esențiale pentru înțelegerea lumii în care trăim, a diferențelor și provocărilor cu care se confruntă omenirea, pentru a găsi forme de cooperare eficientă”.

Din perspectivă integrator-culturală, Madlen Șerban, secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a relevat provocările și prioritățile pentru educație și învățare ale UNESCO.

Prof. dr. Fernando León García, președintele Universității CETYS Mexico, președintele Asociației Internaționale a Președinților de Universități, a evidențiat voința lumii academice de a depăși starea actuală a omenirii prin solidaritate și empatie.

Foto UCDC

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...