Ziua Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” – 10 februarie 2021

Date:

Ziua Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” – 10 februarie, zi aniversară a președintelui-fondator al universității, prof. univ. dr. Momcilo Luburici – a fost celebrată anul acesta în condițiile impuse de timpul prin care trecem, dar cu aceeași ținută academică specifică unei instituții reconfirmate prin performanță și prestigiu în spațiul universitar și de cercetare.

O normalitate în epoca anormalității

Prof. univ. dr. Corina Adriana Dumitrescu, președintele Senatului 
Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, a evidențiat modul în care, în anul 30 al existenței ei, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” a ținut neapărat și a reușit să reprezinte „o normalitate în epoca anormalității” pe care o trăim. Astfel a fost sărbătorită împlinirea celor trei decenii de la fondare, au fost omagiate personalități ale culturii române, au fost cinstite momente ale istoriei naționale. S-a desfășurat fără întrerupere activitatea didactică, în forma online, a existat permanent legătură între studenți, profesori, conducerea universității, întregul personal. În contextul dat, țelul universității, reafirmat de prof. univ. dr. Corina Adriana Dumitrescu, a fost și rămâne „să reprezinte o baricadă, să ofere un punct de sprijin pentru depășirea situației actuale”.

La rolul ce revine universităților în vremea prin care trecem s-a referit prof. univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu:
„Universitățile au obligația să dea un semnal de renaștere, de revenire la normalitate. Omul este un individ social, trebuie să trăiască în comunitate. În acest fel, valorile, vocile care au ce să spună, pot să se afirme, iar universitățile trebuie să fie primele care să se exprime. Altfel, spațiul public este ocupat de false modele”.
O perspectivă optimistă a deschis Irina Cajal, subsecretar de stat la
Ministerul Culturii, care odată cu urările adresate fondatorilor Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, prof. univ. dr. Momcilo Luburici, președinte-fondator, și prof. univ. dr. Corina Adriana Dumitrescu, președintele Senatului Universitar, și-a exprimat încrederea într-o revedere normală la viitorul moment sărbătoresc, animat de prezența studenților și a profesorilor.

Idealul transpus în certitudini

Locul, dobândit prin valoare, al Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” în sistemul național de învățământ a fost subliniat și în acest cadru festiv. „Un exemplu de cum învățământul superior se poate dezvolta”, a fost aprecierea formulată de prof. univ. dr. Doina Dimulescu, odată cu exprimarea respectului față de prof. univ. dr. Momcilo Luburici, față de preocuparea sa permanentă pentru dezvoltarea universității al cărei fondator este și față de soarta educației românești în ansamblu.
Cuvinte de apreciere pentru dăruirea și clarviziunea dovedite mereu de prof. univ. dr. Momcilo Luburici și pentru ascensiunea instituției academice fondate împreună cu prof. univ. dr. Corina Adriana Dumitrescu au fost transmise și de prof. univ. dr. Marja-Liisa Tenhunen, noul rector ales al Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”.
Cu propria experiență în calitate de rector al Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, prof. univ. dr. Cristiana Cristureanu, vicepreședinte al Senatului Universitar, a subliniat prestigiul universității recunoscut și consolidat de-a lungul timpului în Europa și în lume.

„De la vis la realitate este un drum greu de parcurs”, a afirmat la rândul său prof. univ. dr. Cristian Dumitrescu, elogiind astfel tenacitatea fondatorilor universității emblematice pentru învățământul privat românesc.
Munca neobosită depusă de profesorul Momcilo Luburici în slujba educației și cercetării din România a fost elogiată de prof. univ. dr. Marinella Sabina Turdean, prorector al Universității Creștine
„Dimitrie Cantemir”, care a accentuat: „Idealul de acum 31 de ani este transpus în certitudini”.

Mesaje și distincții

Reconfirmare a prestigiului de care se bucură în lumea academică, prof. univ. dr. Momcilo Luburici a primit și în cadrul festiv al evenimentului aniversar din acest an numeroase mesaje și urări însoțite de distincții. Diploma de excelență din partea Asociației pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES) și a revistei „Economistul” a fost înmânată de dr. ec. Constantin Boștină. Au conferit diplome de excelență Asociația de Cultură și Asociația Română de Filosofie a Dreptului. A transmis felicitările, aprecierile și gândurile de bine Asociația Universităților Particulare din România, al cărei președinte este prof. univ. dr. Momcilo Luburici. Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, sub semnătura prof. univ. dr. Radu Răducan, rector, și conf. univ. dr. Aurel Anca, director general, a transmis urări într-o scrisoare cu următorul mesaj: „Stimate Domnule Președinte, cu prilejul zilei Universității Creștine «Dimitrie Cantemir» pe care ați fondat-o și cu ocazia zilei Dumneavoastră de naștere, ne face o deosebită plăcere să vă adresăm urări de ani mulți cu sănătate, putere de muncă și bucurii, alături de cei apropiați și dragi. Ne exprimăm și cu această ocazie mulțumirile profunde pentru sprijinul pe care l-ați acordat întotdeauna Universității Tibiscus din Timișoara, atunci când a fost nevoie și dorim Universității Creștine «Dimitrie Cantemir», pe care cu onoare o conduceți, succese depline în activitatea universitară. La mulți ani!”.

Foto: UCDC

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate