Instituție emblematică pentru ceea ce poate să reprezinte investiția privată în educația și cercetarea de înalt nivel, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” a celebrat la 10 februarie Ziua Universității – ziua de naștere a profesorului universitar doctor Momcilo Luburici, președintele UCDC, fondator al Universității. Evenimentul a avut în acest an o valoare deosebită, fiind înscris în suita manifestărilor prin care este marcată împlinirea a 30 de ani de la înființarea Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”. Anvergura participării a fost pe măsură, prin prezența unor personalități din mediul academic și din mediul de business, din aria politicii, din știință și cultură, ca și din corpul diplomatic.
Președintele interimar al Senatului României, Titus Corlățean, a elogiat efortul creator al fondatorilor Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, prof. univ. dr. Momcilo Luburici și prof. univ. dr. Corina Adriana Dumitrescu, datorită cărora „Universitatea a crescut frumos de-a lungul anilor, iar meritul fondatorilor este cu atât mai mare, cu cât a avea vocația de a ridica o școală înseamnă un lucru extraordinar în lumea de azi, când alții mai ales dărâmă”. Titus Corlățean i-a înmânat profesorului Momcilo Luburici Placheta Senatului României în semn de apreciere „pentru tot ceea ce face pentru spiritul universitar din România”.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, s-a adresat de la Bruxelles fondatorilor Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, tuturor participanților la reuniunea festivă, cu o evocare a personalității marelui om politic și de cultură care rămâne Cantemir, „un geopolitician cum puțini au fost în istorie”. În cadrul solemn al evenimentului, prof. univ. dr. Corina Adriana Dumitrescu a dat citire Hotărârii Senatului Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” prin care Mircea Geoană este distins cu Premiul Cantemir, recunoaștere a valorii și ținutei științifice și umane, prevăzut a fi acordat unui număr de numai 30 de personalități de-a lungul timpului.
Prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu, președintele Comisiei de învățământ a Camerei Deputaților, președintele Consiliului Național al Rectorilor și președinte al Agenției Universitare a Francofoniei, a evidențiat felul în care Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” răspunde cerințelor majore de colaborare cu mediul socio-economic și de internaționalizare.
La rândul său, președintele Comisiei de învățământ, știință, tineret și sport din Senatul României, profesorul Liviu Marian Pop, a apreciat perseverența Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, a fondatorilor ei, în a schimba mentalități și a reiterat adevărul potrivit căruia „dezvoltarea învățământului preuniversitar pleacă de la universități. Fără universități, învățământul preuniversitar nu poate exista”.
„Universitatea este o instituție cu cea mai mare importanță socială”, a
accentuat senatorul prof. univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu. „Școala este creuzetul societății de mâine”, a continuat ideea prof. univ. dr. Doina Dimulescu, laureată a Premiului Cantemir.
Focalizând asupra implicării academice, senatorul Cristian Dumitrescu a „dezvăluit” una dintre preocupările la zi ale profesorului Momcilo Luburici: „Cât de repede poate fi implementat sistemul 5G în universitatea Creștină Dimitrie Cantemir”, admirația senatorului fiind pentru „un om care zi de zi gândește spre viitor!” „Întotdeauna, un deschizător de drumuri, un nonconformist”, a completat portretul prof. univ. dr. Dan Oancea.
La tenacitatea creatorilor instituției fondate acum 30 de ani în a se lupta cu lipsa de reglementare, chiar de educație, la nivel social și decizional s-a referit prof. univ. dr. Cristian Cristureanu, rectorul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”.
În acest cadru al recunoașterii, încă o dată, a valorii pe care o creează de 30 de ani Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” și fondatorii ei, dr. ec.
Constantin Boștină, președintele Asociației pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES), a înmânat Diploma de Excelență a ASPES și Economistul, acordată „pentru efortul deosebit în organizarea și funcționarea universității, în formarea generațiilor de specialiști și pentru participarea la dialogul asupra problemelor majore ale economiei românești”.
Într-o conexiune panoramică peste timp la nivel intelectual, prof. univ. dr. Corina Adriana Dumitrescu, președintele Senatului Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, a afirmat că „Epoca Luminilor, ilustrată strălucit de Dimitrie Cantemir, continuă să existe în zilele noastre prin oamenii luminați care îndrăznesc să creadă în idealurile lor”, unul dintre ei fiind profesorul Momcilo Luburici. De la primele sute de studenți formați sub spiritul tutelar al lui Dimitrie Cantemir, universitatea întemeiată în 1990 a ajuns la 80.000 de absolvenți, profesioniști în instituții fundamentale la nivelul statului, în companii de elită, în mediul juridic, economic, psihopedagogic. „Am câștigat războiul pentru învățământul superior românesc, iar învățământul și-a asumat misiunea de a împinge societatea românească înainte”, a conchis prof. univ. dr. Corina Adriana Dumitrescu.
În cuvântul de răspuns, prof. univ. dr. Momcilo Luburici, președintele Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, a rememorat momentele de început ale instituției de învățământ superior, fondate împreună cu prof. univ. dr. Corina Adriana Dumitrescu: „La acea vreme, nu era ușor să începi o universitate privată, nu exista nicio experiență. În 30 de ani, an respectat tradițiile școlii românești și le-am adăugat inițiativa privată. Nu a fost ușor atunci și nici acum nu-i ușor. Trebuie făcut mereu mai mult pentru școala românească. România merită mai mult”.
Foto UCDC