60% dintre serviciile financiare accesate de către IMM-uri sunt destinate fiscalităţii

Date:

Trusted Advisor Strategy & Finance, compania românească de contabilitate şi strategie financiară, condusă de Ioana Arsenie, strateg financiar, a realizat o analiză a celor mai accesate servicii financiare de către IMM-uri, pe parcursul acestui an.

Din datele companiei, rezultă că mai mult de 60% dintre companiile româneşti au cerut servicii de fiscalitate, 30% au fost interesate de către servicii de construcţie bugetară şi strategie de preţ şi doar 10% dintre IMM-uri au folosit implementarea de instrumente financiare, precum Simulatorul de Business.

„Din perspectiva noastră, 2022 este fără nicio îndoială anul fiscalităţii. Înţelegem că antreprenorii au două mari provocări în atingerea obiectivelor de creştere şi scalare, respectiv generarea de vânzări şi capacitatea de livrare – performanţa operaţională – echipe şi procese. Trebuie să găsim pârghii ca aceste preocupări să fie permanent incluse în abordarea financiară şi să generăm indicatori de performanţă financiari corelaţi cu cei non-financiari”, declară Ioana Arsenie, Fondator Trusted Advisor Strategy & Finance și strateg financiar.

De ce IMM-urile au cerut mai multe servicii fiscale anul acesta?

IMM-urile care au accesat serviciile fiscale au fost mai atente la conformare şi deschise să vadă ce variante sunt atât pentru tranzacţiile speciale, la care solicită implicarea expertului, cât şi pentru business-ul curent, afectat de creşterile preţurilor şi de perspectiva creşterii taxelor, în 2023. Întotdeauna, abordarea noastră este una integrată şi pornim de la modelul de business şi fluxurile operaţionale, pentru a înţelege vulnerabilităţile şi unde se poate interveni pentru optimizare.

Cum au ajutat serviciile de construcţie bugetară
şi de preţ companiile româneşti în 2022?

Obiectivul principal al acestor companii a fost de a crea o structură între construcţia bugetară şi de preţ dar şi de a interconecta politica comercială cu trezoreria. Acest proiect strategic se continuă cu asistenţă lunară pentru implementare, pe diferite etape, în funcţie de priorităţi. Aceste companii nu au resurse dedicate proiectelor şi ne adaptăm la disponibilitatea antreprenorului, care are de multe ori şi alte priorităţi, si observăm două provocări mari – adaptarea la structura nouă şi tendinţa de a reveni la vechile tool-uri mai familiare, dar rudimentare, respectiv dificultatea de a pune la dispoziţie datele – fie că sunt neagregate sau nu au nivelul de detaliu necesar. Atât activităţile de producţie cât şi cele de livrare servicii dintr-o companie sunt mapate pe criterii de productivitate şi standarde de performanţă, de la care se stabilesc bugetele.

Cum a influenţat aplicarea Simulatorului de Business
bunul mers al proceselor financiare dintr-un IMM?

Anul acesta, antreprenorii care au optat pentru implementarea unui instrument financiar în cadrul companiei, au fost mult mai atenţi la bugete şi cash-flow şi au dorit să fie susţinuţi pentru a crea un Simulator de Business, un buget dinamic, conform condiţiilor actuale, care solicită elaborarea permanentă a bugetelor, având în vedere variaţiile semnificative pe categoriile principale de costuri, de la materii prime, la energie, salarii, transport/supply-chain, dobânzi.

Înţelegerea interdisciplinară ca bază a abordării Trusted Advisor Strategy & Finance  ajută să atragem conturi noi de contabilitate, ca şi serviciu de bază, completat cu raportare financiară în aplicaţia noastră, Trusted App, în care putem lucra şi bugetul de venituri şi cheltuieli.

Principalele domenii de unde provin clienţii
Trusted Advisor Strategy & Finance

Proiectele complexe din acest an sunt în sfera serviciilor profesionale, a serviciilor medicale, proiecte industriale – companii producătoare în zone de nişă, cu planuri de internaţionalizare sau extindere a capacităţii de producţie şi a canalelor de vânzare, dar şi foarte multe magazine online, în care provocarea este standardizarea fluxurilor şi maparea tranzacţiilor curente pentru automatizarea proceselor contabile şi financiare.


Trusted Advisor Strategy & Finance este o companie românească de strategie financiară și contabilitate, iar abordarea este de a segmenta lanţul valoric şi profitabilitatea pe activităţi, pornind de la achiziţii – cercetare-dezvoltare – producţie – vânzare – colectare. Compania a reuşit anul acesta să atragă în portofoliu 30 de clienţi recurenţi noi, o parte sunt companii mici, sub 100 kEuro cifră anuală, iar 7 companii au depăşit pragul de 1 mEuro.

Ioana Arsenie este profesionist în finanțe cu experiență din anul 2000, în roluri strategice, board advisor și fondatoarea Trusted Advisor & Trusted App – aplicaţia de raportare financiară și bugetare digitalizată pentru IMM-uri.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...