8 din 10 români iau decizia de a consuma suplimente alimentare în urma recomandării medicului sau farmacistului, iar 5 din 10 se informează online

Date:

94% dintre români au consumat în ultimele 12 luni vitamine, minerale și suplimente alimentare, dintre care 45% în mod frecvent și 49% ocazional, potrivit unui studiu derulat de IPSOS Digital, pentru Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA), în luna septembrie,  la care au răspuns 1000 de persoane din România, un eșantion reprezentativ la nivel național. Potrivit aceleiași cercetări, principalele surse de informare folosite în decizia de a administra suplimente alimentare sunt:  medicul de familie sau medicul specialist, menționați de 75% dintre respondenți și farmacistul menționat de 54% dintre aceștia. 49% dintre participanții la studiu au declarat că se bazează pe informațiile citite în mediul online – știri, articole, reclame, postări din social media și recenzii de pe forumuri.

Dintre românii care au răspuns că principala sursă de informare este medicul specialist, 60% au precizat că le-au fost recomandate vitamine, minerale și suplimente alimentare de medicul generalist, 17% de medicul cardiolog și tot atâția de gastroenterolog, 13% au primit recomandare de la medicul neurolog, 12% de la endocrinolog și 11% de la diabetolog.

Conform sondajului IPSOS, medicul și farmacistul sunt de altfel și cele mai de încredere surse de informare pentru români, alături de cercetările și datele științifice, jurnalele medicale sau studiile clinice.

Recomandarea suplimentelor alimentare de către medici de diverse specialități ne bucură, fiind o dovadă în plus a beneficiilor pe care acestea le au atât în menținerea sănătății, cât și în contexte de boală. De asemenea, influența puternică a profesioniștilor din domeniul medical în procesul de informare, anterior deciziei de administrare a suplimentelor alimentare, este un alt semnal bun care vine să confirme că aceste produse sunt consumate de majoritatea românilor în mod responsabil”, spune dr. Gerald Flintoacă-Filip, Secretar General în Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA).

În ultimele 12 luni, cele mai utilizate suplimente au fost cele pentru imunitate (66%) și mineralele (66%), urmate de vitamine, precum cele din complexul de B-uri sau multivitaminele (55%), iar pe poziția a treia au fost atât suplimentele cu probiotice, cât și cele cu ulei de pește/ Omega-3, ambele menționate de 31% dintre respondenți. În ultimul an, utilizatorii au folosit în medie 3,7 tipuri de suplimente. Formele de administrare preferate de români sunt capsulele (67%), tabletele (66%) și comprimatele efervescente (46%).

84% dintre respondenții studiului IPSOS consideră că vitaminele, mineralele și suplimentele alimentare contribuie în mare sau foarte mare măsură la un stil de viață sănătos. Asfel, 56% dintre români au specificat că au consumat aceste produse pentru a-și susține sistemul imunitar, 54% pentru menținerea stării generale de sănătate și 43% le-au folosit pentru un plus de energie. Alte motive de consum menționate de participanții la studiu au fost: pentru susținerea sănătății creierului punctat de 20% dintre aceștia, 19% le-au administrat pentru sănătatea inimii (ex. pentru tensiune arterială, colesterol ) și 18% pentru sănătatea digestivă. 

În ceea ce privește modul de administrare, 41% dintre respondenți au declarat că urmează întocmai instrucțiunile medicului sau farmacistei, 40% citesc informațiile de pe etichetă/prospect și 19% le administrează în funcție de cum se simt, ajustând sau întrerupând administrarea. 

Dintre românii care au răspuns că nu au deloc sau că nu au suficiente informații pentru a alege vitamine, minerale, suplimente alimentare potrivite nevoilor lor, 63% au specificat că ar avea nevoie de ghidaj pentru a identifica ce suplimente le sunt necesare, în mod individual,  49% ar dori să afle care sunt criteriile de selecție de care ar trebui să țină cont atunci când vor să cumpere produse de calitate bună și 32% vor să știe cum pot verifica dacă un supliment este avizat pentru piața din România, dar și cum să interpreteze eticheta (22%).

Pentru a încuraja și în continuare administrarea informată a suplimentelor alimentare, PRISA va investi în inițiative de educare a populației care să ajute consumatorul în procesul complex de selecție a unor produse de calitate, adaptate nevoilor acestuia, astfel încât să le poată integra sigur și eficient în stilul său de viață și să se poată bucura de toate beneficiile aduse de suplimentele alimentare”, adaugă dr. Gerald Flintoacă-Filip, Secretar General în Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA)

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate