„Craiova, capitală gastronomică est-europeană” a fost inițiat de Primăria Craiova și Liceul de Industrie Alimentară Craiova în colaborare cu Asociația “Curaj Înainte” – cea care administrează platforma de cercetare și promovare WeAreRomania.com / You Are Welcome! – și include schimburi de experiență și evenimente de degustare. Primul dintre acestea va avea loc în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie, la Hotelul Ramada Plaza, la care vor fi invitați chefi din țările incluse în proiect, reprezentanți ai corpului diplomatic, ai presei și ai comunității de turism și ospitalitate. Evenimentul va pune în valoare nu doar bucatele specifice din 11 țări est-europene, ci și produse de excepție realizate de micii producători din Oltenia și din țară.
Asociația Lanțului Alimentar Scurt se alătură acestui spectacol dedicat gastronomiei est-europene, reunind în același loc mici producători locali din Oltenia și din alte regiuni ale țării.Orașul își întărește astfel vocația culturală și turistică de capitală gastronomică est-europeană printr-un eveniment cu gusturi rafinate: două zile de socializare și degustări pentru descoperiri senzoriale, prezentări, dezbateri și conferințe pe teme culinare și oenologice îi așteaptă pe cei prezenți la Ramada Plaza în datele de 30 noiembrie și 1 decembrie 2024, începând cu ora 12:00.
„Craiova, capitală gastronomică est-europeană” marchează un moment important în promovarea valorilor locale și a parteneriatului dintre micii producători și sectorul HoReCa. Vizitatorii vor putea degusta produse tradiționale românești și vor avea oportunitatea de a descoperi poveștile din spatele acestor branduri autentice.
Cu ce producători locali te vei întâlni la standul Asociației Lanțului Alimentar Scurt?
- Berea artizanală Curentu’ – Curentu’ este marca de bere artizanală din Vâlcea care elogiază umorul românesc creat la întâlnirea spectaculoasă dintre logică și superstiție. Între bine și rău, între concret și fabulos, între tradițional și avangardist, între autostradă și arătură, există mereu o linie fină despre care sunt multe de discutat.
- Uleiurile Republika sunt produse de I.D. Francesca Atelier SRL, o societate din domeniul procesării semințelor oleaginoase, rafinării, îmbutelierii și comercializării uleiurilor vegetale. Rezultatul procesării semințelor de floarea-soarelui și rapiță include ulei presat la rece, ulei rafinat, ulei rafinat High Oleic, șroturi proteice și alte subproduse. Aceste uleiuri devin apte pentru utilizare alimentară după rafinare, un proces care le ameliorează proprietățile.
- Brânzeturile maturate 7 Muscele sunt realizate 100% din lapte de vacă și pot concura cu brânzeturile italiene de tradiție (precum parmezanul). Din dragoste pentru locurile de origine, proprietarii le-au oferit denumiri inspirate de Muscelele din apropierea fermei: Hodor, Piatră, Crețișoară, Bilcești. Sub umbrela 7 Muscele se produc și alte delicatese tradiționale muscelene: caș afumat, brânză frământată de Colnic, telemea – toate de o calitate excepțională.
- Ferma de bere Antica a luat naștere în 2016, în Găneasa, județul Olt, ca urmare a dorinței proprietarului de a dezvolta o bere artizanală de calitate superioară pentru piața locală. Sub eticheta brandului Antica există mai multe sortimente de bere: Pulsar Russian Imperial Stout, Antica Pale Ale, Antica Wheat IPA, Antica Porter ș.a.
- Produsele Gustalgia aduc aminte de savoarea bunătăților din copilărie, dar se remarcă prin calitatea și atenția acordată procedurilor controlate pe care producătorii le respectă (dulcețuri, siropuri, nectaruri). Proprietarii brandului Gustalgia și-au canalizat energiile pentru a produce bunătăți locale la standarde europene.