Aprobarea ETF-urilor Bitcoin de tip spot se dovedește a fi un eveniment de tip „Cumpără când se zvonește, vinde când se întâmplă”

Date:

La aproape două săptămâni de la aprobarea ETF-urilor Bitcoin de tip spot, începem să vedem cum apar câțiva favoriți. 

Așa cum au prezis cei mai mulți din comunitatea cripto, IBIT (iShares Bitcoin Trust de la Blackrock) și FBTC de la Fidelity capătă o mare parte din cota de piață, reprezentând în prezent 19% și, respectiv, 20% din piața totală a ETF-urilor bitcoin. 

GBTC, de la Grayscale, deține în continuare cei mai mulți bitcoin dintre toate ETF-urile Bitcoin de tip spot, cu 53% din cota de piață, însă toți acești bitcoin au fost achiziționați în perioada în care era un fond de investiții, înainte de a fi transformat în ETF. De la transformarea GBTC în ETF, GBTC a înregistrat de fapt retrageri nete în valoare totală de 66.500 BTC (aproximativ 2,6 miliarde de dolari la prețurile actuale ale pieței), cel mai probabil din cauza comisioanelor ridicate care au determinat investitorii să treacă la alternative cu comisioane mai mici.

Aprobarea ETF-urilor Bitcoin de tip spot s-a dovedit a fi un eveniment de tipul „vindeți pe știre”. De la lansarea ETF-urilor, la 11 ianuarie, prețul bitcoin a scăzut cu 16%, iar unii deținători pe termen lung au înregistrat profituri. Bitcoin se tranzacționează în prezent la 38.776 dolari pe platforma eToro.

Cu toate acestea, pe măsură ce fluxurile de intrare în ETF-urile Bitcoin de tip spot continuă, iar anticiparea în legătură cu viitorul halving crește, căutăm să vedem cum ar putea găsi ceva sprijin prețul Bitcoin pentru o potențială înscriere pe o nouă traiectorie ascendentă.


Alte mișcări pe piața cripto

Flare (FLR) a fost unul dintre cele mai performante criptoactive săptămâna trecută, cu o creștere de 28%, ca urmare a anunțului că Google Cloud s-a alăturat rețelei Flare ca furnizor de infrastructură. 

În calitate de furnizor de infrastructură pentru rețeaua Flare, Google Cloud va acționa atât ca validator (validând noile blocuri și sprijinind lanțul proof-of-stake), cât și ca contributor la FTSO (Flare Time Series Oracle), furnizând, în esență, date descentralizate rețelei Flare, care pot fi apoi utilizate de aplicații. 

În prezent, FLR se tranzacționează la 0,0200$ pe platforma eToro.


Săptămâna aceasta

Principalele date economice publicate în această săptămână sunt cifrele preliminare privind PIB-ul SUA și cifrele privind cererile săptămânale de ajutor de șomaj, ambele fiind publicate joi la ora 15:30, ora României, precum și cele mai recente date PCE (cheltuieli de consum personal), vineri la ora 15:30, ora României. PCE este măsura inflației preferată de Rezerva Federală.

În funcție de aceste date, percepția pieței s-ar putea ajusta privind momentul în care Rezerva Federală ar putea începe să reducă ratele dobânzilor și cât de agresiv ar acționa aceasta, ceea ce, la rândul său, ar putea afecta apetitul investitorilor pentru active mai riscante precum cripto.


Noutăți care ne-au atras atenția 

SEC întârzie cererea de autorizare a Fidelity pentru un fond ethereum de tip spot 

SEC (Comisia SUA pentru Valori Mobiliare) a anunțat joia trecută că a amânat decizia privind ETF-ul ethereum de tip spot propus de Fidelity.

Deși este un recul, era de așteptat, iar comunitatea cripto va fi cu adevărat atentă la data de 23 mai, când SEC trebuie să ia o decizie finală – fie să aprobe, fie să respingă o altă cerere de ETF de ethereum de tip spot, depusă de firma concurentă VanEck. 

Așa cum am văzut cu cererile de ETF-uri de tip spot pentru bitcoin, dacă ETF-ul ethereum al firmei VanEck va fi aprobat în luna mai, este probabil ca toate cererile actuale de ETF-uri de tip spot pentru ethereum să fie aprobate în același timp.


Proshares depune dosare pentru ETF-uri bitcoin cu efect de levier

Rămânând la tema ETF-urilor cripto, compania ProShares a depus marțea trecută la SEC materialele de informare pentru cinci ETF-uri de bitcoin cu efect de levier și, respectiv de shorting.

Numele ETF-urilor sunt ProShares Plus Bitcoin ETF, ProShares Ultra Bitcoin ETF, Proshares Short Bitcoin ETF, ProShares ShortPlus Bitcoin ETF și ProShares UltraShort Bitcoin ETF. 

Proshares oferă deja BITO, un ETF cu contracte futures pe bitcoin și o serie de alte ETF-uri cu efect de levier și de tip short, în special TQQQ și SQQQ, care oferă o expunere cu efect de levier și de inversare la performanța zilnică a indicelui Nasdaq 100.

Simon Peters
Simon Peters
Simon Peters este analist în domeniul pieței criptoactivelor al platformei de investiții eToro.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...