Companiile de asigurări au achitat anul trecut despăgubiri de peste 169 milioane lei în baza asigurărilor pentru locuințe. Astfel, sprijinul financiar oferit proprietarilor de locuințe a înregistrat o creștere de 63% față de valoarea achitată în 2022 (peste 103 milioane lei).
Peste 85% din valoarea acestor despăgubiri (145 milioane lei) au fost plătite în baza asigurărilor facultative pentru locuințe, în creștere cu cca. 44% față de cele din 2022.
„Anul trecut a fost unul marcat de multe evenimente care au afectat inclusiv locuințele noastre. Acest fapt este confirmat și de despăgubirile plătite de către companiile de asigurări, care au crescut. În acest context, este cu atât mai important să avem grijă de locuințele noastre, pentru ca fiecare dintre noi să fie #sigurACASĂ alături de cei dragi”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte & Director General al UNSAR.
Indiferent că vorbim despre producerea unor dezastre naturale (cutremure, inundații sau alunecări de teren) sau de incendii, explozii, furtuni, spargeri de conducte, defecțiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice sau chiar ale panourilor fotovoltaice, asigurarea facultativă de locuință ne poate oferi garanția reparării sau a înlocuirii bunurilor afectate în multe situații nefericite.
„Ca în fiecare an, primăvara încep să-și facă simțită prezența diverse fenomene atmosferice care pot produce daune semnificative locuințelor noastre. Cu doar 1 din 10 români pregătit financiar în cazul unui dezastru, accesarea unei asigurări facultative ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi”, a declarat Alina BĂRBULESCU, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.
În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru acele locuințe care sunt deja protejate printr-o poliță obligatorie PAD. Polițele facultative oferă un nivel de protecție extins, la valoarea reală a clădirii și/sau a bunurilor deținute, putând acoperi o serie de fenomene naturale, dar și alte tipuri de riscuri precum: cutremur, inundații, alunecări de teren, incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecțiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice / electrocasnice etc. De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin clauze speciale dedicate, în funcție de specificul fiecărei locuinței și de nevoile individuale ale clienților – de exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor.