Extinderea ciclului economic al produselor, fluxul sustenabil și ecologic al operațiunilor și producției, implicarea activă, motivarea și convingerea consumatorilor în procesul de circularitate și, pe scurt, minimizarea și gestionarea inteligentă a deșeurilor fac parte din povestea globală circulară. Circularitatea a trecut de la intenție la un domeniu standardizat și normat, iar țări, inclusiv România, au acum o Strategie Națională pentru Economia Circulară, precum si obligativitatea implementarii sistemului de garanție-returnare SGR, indicatori clari de atins prin angajamente asumate față de organizațiile internaționale.
Pentru a evidenția evoluțiile economiei circulare din România, The Diplomat-Bucharest organizează cea de-a IV-a ediție a conferinței dedicate actualizărilor ECONOMIEI CIRCULARE pe 26 Martie, in cadrul InterContinental Athénée Palace Bucharest, Regina Maria Hall.
Discuțiile din cadrul conferinței vor pune în lumină stadiul măsurilor și acțiunilor locale legate de economia circulară din România, actualizările implementării SGR si Planul de Acțiune a Strategiei Naționale pentru Economie Circulară (SNEC), identificarea evoluțiilor pentru a oferi o perspectivă actuală a implementărilor concrete și aplicabilitatea principiilor sistemului economiei circulare în economia românească.
Evenimentul beneficiaza de sprijnul:
PARTENER STRATEGIC: CERC
PARTENER PLATINUM: RETURO SGR
PARTENERI GOLD: COCA COLA HBC, TERAPLAST, BRD, AUCHAN RETAIL ROMANIA, GREENPOINT MANAGEMENT
PARTENERI: MET, ENVIRON, LEROY MERLIN, TOMRA, PROFI
CU SPRIJINUL: CONCORDIA, HENRO, AHK Romania, BRCC, CCIFER, ClujIT, Lovering & Partners Business Consultants
PARTENERI MEDIA: FINANCIAL INTELLIGENCE, ROMANIA DURABILA, ECONOMISTUL, CLUB ECONOMIC, BURSA
ORE CONFERINTA
09:30 – 10:00 Registration & Welcome Coffee
10:00 – 10:05 Conference Opening Address
10:05 – 11:40 SESIUNEA I ACTUALIZARI ȘI EVOLUȚII ÎN ECONOMIA CIRCULARĂ DIN ROMÂNIA
11:40 – 11:50 Coffee Break
11:50 – 13:00 SESIUNEA II ECONOMIA CIRCULARĂ ÎN PRACTICĂ
13:00 – 14:00 Networking lunch
AGENDA CONFERINTA
10:05 – 11:40 SESIUNEA I
ACTUALIZARI ȘI EVOLUȚII ÎN ECONOMIA CIRCULARĂ DIN ROMÂNIA
SPEAKERS
MIHAELA FRASINEANU, State Counselor, Environment protection, Prime Minister’s Chancellery
MIRCEA FECHET, Minister, Ministry of Environment, Waters And Forests
STEFAN-RADU OPREA, Minister, Ministry of Economy & Entrepreneurship & Tourism (tbc)
ANCA MARINESCU, Corporate Affairs and Communication Manager, RetuRO SGR
CONSTANTIN DAMOV, President, Green Group
CRISTIAN LAZAR, Managing Partner & Founder, Green Point Management
ALICE NECHITA, Corporate Affairs and Sustainability Director at Coca-Cola HBC and President at National Soft Drinks Association (ANBR)
ALEXANDRU LAIBAR, Executive Director, CERC (Moderator)
PLANUL DE ACȚIUNE A STRATEGIEI NAȚIONALE DE ECONOMIE CIRCULARĂ
Adoptat de Guvernul României în octombrie 2023, planul de acțiune pentru Strategia Națională privind economia circulară este unul dintre reperele Reformei managementului deșeurilor, legat de Planul Național de Recuperare și Reziliență (PNRR). Elaborarea Planului de Acțiuni pentru Economia Circulară (PAEC) de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, în colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a fost realizată în cadrul un proiect finanțat prin Instrumentul de Sprijin gestionat tehnic de către Direcția Generală Sprijin pentru Reforme Structurale a Comisiei Europene – DG Reformă. Planul de acțiune a dus la implementarea a 52 de pași și a șapte sectoare ale economiei, precum și dezvoltarea unei platforme digitale de urmărire și comunicare în ceea ce privește implementarea acțiunilor economiei circulare, indicatori de performanță.
11:50 – 13:00
SESIUNEA II ECONOMIA CIRCULARĂ ÎN PRACTICĂ
SPEAKERS
CRISTIAN NACU, Sr. Country Officer, International Finance Corporation
GABRIEL IVAN, General Manager, CHEP
ALEXANDRA SICA, IR & Sustainability Manager, Teraplast
IULIANA TIBA, Director, Environmental Social and Positive Impact Financing, BRD Groupe Societe Generale
ROXANA PUIA, Marketing Director, ENVIRON
CORINA DOSPINOIU, Sustainability Director, Auchan Retail Romania
RAUL POP, Waste Management Expert, Ecoteca (Moderator)
Tranziția către EC trebuie să se desfășoare astfel încât să nu afecteze calitatea, productivitatea, competitivitatea și performanța. Tranziția către economia circulară provoacă autoritățile, întreprinderile și consumatorii să regândească modelele de producție și de consum și să redefinească termenul de „creștere”, transformându-l într-unul care să cuprindă beneficii sociale și de mediu dincolo de profitul economic. Economia circulară urmărește decuplarea activității economice de utilizarea resurselor naturale, circulând în siguranță materialele prin tehnosferă și biosferă, eliminând în același timp externalitățile negative (deșeuri și poluare) din sistem.