Deficitul de protecție financiară a populației a crescut cu 5,6%

Date:

Populația României continuă să fie vulnerabilă în fața riscurilor de zi cu zi care pot conduce la accidente, îmbolnăviri și, din nefericire, chiar la deces. Astfel, deficitul de protecție al românilor în fața unor asemenea evenimente nedorite se situa anul trecut la o valoare de 620 miliarde lei (126 miliarde EUR), în creștere cu 5,6% față de 2020 – arată o analiză realizată pentru UNSAR de către un grup de experți independenți. Astfel, diferența între resursele financiare necesare și cele disponibile la un moment dat într-o familie pentru a menține standardul de viață în cazul producerii unui eveniment neprevăzut este din ce în ce mai mare, iar ponderea în PIB a deficitului de protecție se menține la un nivel ridicat, de 52% (2021). Pentru majoritatea familiilor efectul este scăderea drastică a nivelului de trai și dependența de ajutoarele sociale oferite de stat.


„Asigurările de viață, prin rolul lor principal, cel de protecție, pot contribui la reducerea vulnerabilității familiilor din România și a dezechilibrelor sociale. Interesul în creștere la nivelul societății pentru aceste produse ne arată că din ce în ce mai mulți români își doresc să fie mai bine protejați în calea riscurilor la care suntem expuși. În plus, dezvoltarea continuă a acestui segment al pieței de asigurări ar putea contribui la creșterea bunăstării și siguranței financiare a populației”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte și Director General al UNSAR.

Deși piața asigurărilor de viață a crescut constant în perioada 2017-2021, gradul de acoperire din țara noastră rămâne, totuși, unul dintre cele mai scăzute din regiune. Potrivit datelor ASF, ponderea activității de asigurări de viață în totalul sectorului de asigurări se află la un nivel scăzut, comparativ cu celelalte state analizate ale UE, deși protecția financiară contractată de români prin intermediul asigurărilor de viață a urcat cu 11%. Astfel, ponderea segmentului de asigurări de viață s-a situat la 17% în totalul subscrierilor, comparativ cu circa 74% în Italia, 46% în Franța sau 40% în Ungaria.

Asigurarea de viață este unul dintre instrumentele utilizate de un număr mare de state în aplicarea politicii lor sociale. Majoritatea membrilor OECD, precum și o bună parte dintre statele membre ale Uniunii Europene stimulează prin mijloace fiscale dezvoltarea pieței asigurărilor de viață. În România, polițele de asigurare de viață nu beneficiază de nicio facilitate fiscală. În acest context, UNSAR și industria de profil susțin necesitatea stabilirii unui regim fiscal stimulativ pentru achiziționarea de polițe de asigurare de viață cu componentă exclusivă de protecție. O astfel de măsură va avea un impact minim asupra bugetului de stat, dar va aduce beneficii majore pentru protecția populației.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...