Elevenes deschide prima fabrică de celule de baterie LFP din Europa

Date:

Subotica, Serbia – ElevenEs, pionierul în tehnologia bateriilor cu catod LFP (litiu-fosfat de fier), anunță deschiderea primei unități industriale dedicate producției de celule de baterii LFP din Europa. ElevenEs, cu susținearea EIT InnoEnergy, este liderul inovației în materie de baterii în Europa cu noua sa unitate de producție, situată în Subotica, Serbia.

Unitatea de producție se va specializa în producerea de celule prismatice LFP de înaltă calitate, care vor fi utilizate într-o varietate de aplicații, inclusiv pentru mașini electrice, autobuze, camioane și sisteme de stocare a energiei. Produsă fără nichel și cobalt, LFP oferă o sustenabilitate sporită, siguranță și costuri mai mici, precum și o durată de viață de trei ori mai mare decât tehnologiile concurente. În plus, celulele de baterii ElevenEs’s EDGE  oferă o densitate energetică mai mare la nivel de pachet în comparație cu alte modele de celule LFP.

Se așteaptă ca piața celulelor LFP să înregistreze o creștere semnificativă ca lider în domeniul chimiei bateriilor în următorii ani, înregistrând o creștere de peste nouă ori a vânzărilor globale numai în ultimii doi ani. Având în vedere că producătorii chinezi dețin majoritatea producției de celule LFP, extinderea industriei în Europa va fi esențială pentru revoluționarea bateriilor pentru piața UE.

Nemanja Mikac, director executiv al ElevenEs, a declarat: „Ambele companii sunt în curs de dezvoltare: Extinderea centrului nostru de cercetare și dezvoltare și deschiderea primei noastre unități de producție în Serbia reprezintă o etapă importantă pentru ElevenEs și pentru piața europeană a celulelor de baterii în ansamblu. LFP și-a dovedit potențialul de a transforma piața de vehicule electrice și, conform McKinsey, se preconizează că va fi principala chimie de celule de baterii utilizată la nivel global până la sfârșitul acestui deceniu. Suntem mândri de contribuția noastră la reducerea amprentei globale începând cu producția locală a celulelor noastre de baterie.””

Deschiderea unității de producție reprezintă un pas înainte semnificativ pentru ElevenEs. Facilitatea industrială se va extinde pentru a deveni Mega-Factory a companiei în 2024, producând 500MWh. Foaia de parcurs a ElevenEs pentru următorii cinci ani include operarea a două Gigafabrici cu o capacitate combinată de 48GWh – echivalentul energiei necesare pentru un milion de mașini electrice anual.

Thore Sekkenes de la Alianța Europeană a Bateriilor este de părere că „această unitate se află în centrul revoluției celulelor de baterii. Suntem încântați să sprijinim ElevenEs cu acest proiect, deoarece va contribui la stabilirea unui lanț valoric complet al bateriilor naționale în Europa, ceea ce reprezintă următorul pas firesc în activitatea noastră cu Alianța Europeană a Bateriilor (EBA). Proiectul se aliniază perfect cu ambițiile EBA și cu necesitatea unei tranziții energetice curate și a unei industrii competitive la nivel mondial”.

Pe lângă faptul că se concentrează pe furnizarea de celule LFP de înaltă calitate, ElevenEs a implementat o serie de inițiative pentru a promova producția durabilă, inclusiv utilizarea de surse de energie regenerabilă pentru funcționarea instalației, o combinație de energie hidro, eoliană și solară. De asemenea, ElevenEs intenționează să se aprovizioneze din Europa cu toate materialele active necesare, ceea ce va limita amprenta de carbon a celulelor de baterii LFP produse.

Celulele de baterii de ultimă generație de la ElevenEs permit soluții eficiente de tip celulă-pachet, minimizând costul pe ciclu și crescând densitatea de energie la nivelul pachetului de baterii – alimentând mașini electrice, autobuze, camioane și sisteme de stocare a energiei.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

ENGIE a finalizat procesul de achiziție a unui parc eolian cu o capacitate de 80 MW în județul Constanța

ENGIE Romania a finalizat procesul de achiziție a unui...

Un nou capitol al cooperării România-Kazahstan

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București...