Printre principalii investitori se numără Fondul European de Investiții (FEI) – prin InvestEU și PNRR – și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
GapMinder Ventures, compania de management de fonduri de capital de risc care investește în start-upuri de tehnologie create în România și Europa de Est, lansează GapMinder Fund II, un vehicul de investiții cu un capital de 80 de milioane de euro, reprezentând cel mai mare fond de capital de risc cu focus pe piața startup-urilor de tehnologie din România. Fondul a devenit activ pe 14 februarie și va anunța prima tranzacție în curând.
- Se adresează startup-urilor B2B în stadiile Seed și Late Seed. Fondul vizează tichete inițiale în valoare de până la 2,5 milioane de euro, cu posibilitatea semnificativă de follow-on
- Focus pe Fintech, Cybersecurity, Enterprise Automation și Data/Analytics
- Noul fond va viza România, Republica Moldova, Serbia, Croația, Slovenia, Bulgaria
- Fondul își propune să dezvolte un portofoliu care cuprinde între 18 și 22 de companii
- FEI investește prin intermediul a două programe: Programul european InvestEU și Fondul de Fonduri pentru Redresare, parte a Planului Național de Redresare și Reziliență, cofinanțat de UE prin Next GenerationEU
- BERD investește pentru prima dată într-un fond lansat de o echipa de parteneri români
Fondul a fost creat cu sprijinul Fondului European de Investiții (FEI) și al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
FEI a sprijinit GapMinder Fund II cu o sumă totală de 30 de milioane de euro prin intermediul a două inițiative: programul Uniunii Europene InvestEU și Fondul de Fonduri pentru Redresare – parte a Planului Național de Redresare și Reziliență, cofinanțat de UE prin intermediul Next GenerationEU.
BERD a investit 10 milioane de euro în GapMinder Fund II, aceasta fiind prima investiție a BERD într-un fond lansat de o echipă de parteneri români.
GapMinder Ventures este o companie condusă de o echipă cu experiență vastă în tehnologie, business, investiții și domeniul juridic și oferă startup-urilor din portofoliu resurse financiare, dar și sprijin strategic și acces la o rețea internațională și piețe de capital.
Echipa a gestionat în ultimii șase ani GapMinder Fund I, un fond de 50 de milioane de euro care a contribuit semnificativ la dezvoltarea mediului startup-urilor de tehnologie din România, susținând ieșirea din etapa de pionierat a ecosistemului. Printre companiile finanțate de GapMinder Fund I se numără Druid.AI, FintechOS, TypingDNA, Veridion, Siena.Cx, Cyscale, Deepstash, SmartDreamers, Machinations.io, Frisbo și Innoship.io. Primul fond a fost finanțat de Fondul European de Investiții cu sprijin din fondurile structurale ale României, respectiv Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.
GapMinder Fund I a fost recunoscut în 2022 ca fiind în top opt fonduri de capital de risc de tip Seed din Europa Centrală și de Est de către platforma de fuziuni și achiziții Dealroom și de publicația Sifted.
Partenerii GapMinder Ventures care gestionează Fondul II sunt: Dan Mihăescu, Sergiu Roșca, Cosmin Ochișor, Alexandru Ruff. În urma lansării fondului, Robert Herscovici a fost promovat în poziția de Director de Investiții, iar echipa de investiții va crește în curând.
Strategia de investiții: startup-uri Seed și Late Seed din zona Deep Tech. Fondul vizează tichete initiale în valoare de până la 2,5 milioane de euro
Obiectivul fondului este de a dezvolta un portofoliu de 18-22 de companii, concentrându-se pe startup-uri aflate în stadiile Seed și Late Seed. Tichetele initiale vor fi în valoare de până la 2,5 milioane de euro, cu posibilitatea semnificativă de follow-up.
GapMinder Fund II va plasa majoritatea capitalului său în startup-uri lansate în România, Republica Moldova, Serbia, Croația, Slovenia și Bulgaria, de către echipe ambițioase și cu putere de execuție pentru a crea companii globale. Fondul de capital de risc se va concentra pe startup-uri B2B care operează în verticalele Fintech, Cybersecurity, Enterprise Automation și Data/Analytics. Această abordare este validată de experiența fondului anterior, care a investit în aceleași verticale și tehnologii.
„Suntem încântați să continuăm să contribuim la dezvoltarea ecosistemului de startup-uri din România și din țările din Europa de Sud-Est. Viziunea și strategia noastră, precum și buna execuție și performanța dovedită sunt validate de faptul că am strâns finanțarea necesară pentru cel de al doilea fond în timpul unui an 2023 plin de provocări. Suntem recunoscători pentru nivelul ridicat de implicare și încredere investit în noi de către FEI, BERD și de către toți investitorii noștri pe termen lung, mulți dintre ei însoțindu-ne și de-a lungul activității derulate de primul fond,” a declarat Dan Mihăescu, Partener Fondator GapMinder.
„Ne bucurăm să fim pentru a doua oară parteneri cu GapMinder pentru a continua să sprijinim afacerile inovatoare din România. Dezvoltarea ecosistemului de inovare din România și din regiune, cu sprijinul programelor InvestEU și PNRR, reprezintă o parte importantă a eforturilor noastre de a asigura competitivitatea Europei pe scena mondială și de a stimula creșterea economică,” a declarat Marjut Falkstedt, Director Executiv al Fondului European de Investiții.
„Suntem mândri să fim parteneri cu GapMinder pentru a sprijini creșterea companiilor tehnologice cu potențial ridicat din regiunile BERD. Investiția noastră va contribui la dezvoltarea unei piețe durabile de capital de risc în economiile noastre și va accelera tranziția digitală a acestora”, a declarat Anne Fossemalle, Director of Equity Funds în cadrul BERD.