Grup de lucru INTOSAI pentru Evaluarea Politicilor și Programelor Publice, la București. Tema discuțiilor: alegerea subiectelor potrivite pentru evaluări de politici și programe publice și pentru audituri ale performanței

Date:

Curtea de Conturi a României și Oficiul Federal de Audit al Elveției au organizat, la București, în perioada 20-21 iunie a.c., întâlnirea Grupului de lucru INTOSAI[1] pentru Evaluarea Politicilor și Programelor Publice (WGEPPP), având ca temă principală identificarea modalităților prin care Instituțiile Supreme de Audit (SAI) pot să aleagă cele mai adecvate subiecte pentru evaluări de politici și programe publice și pentru audituri ale performanței.

La reuniune au participat reprezentanți ai instituțiilor supreme de audit din 18 state membre ale Organizației Internaționale a Instituțiilor Supreme de Audit. În cadrul întâlnirii WGEPPP de la București au fost analizate aspecte precum implicarea părților interesate în selectarea unei teme de audit, modalități de îmbunătățire a selecției temelor de audit pentru programul anual, rolul analizei de risc în procesul de planificare, alegerea surselor pentru identificarea subiectelor de audit.

Îndeschiderea lucrărilor, atât președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, cât și vicepreședintele Oficiului Federal de Audit al Elveției, Brigitte Christ, au subliniat importanța alegerii unor teme de audit și evaluări de politici și programe publice care să fie relevante la nivel societal și să aducă plusvaloare în procesul de decizie la nivel guvernamental. De asemenea, reprezentanții celor două instituții supreme de audit au accentuat roluldiscuțiilor de profunzime și colaborării tuturor reprezentanților SAI-urilor participante, în vederea elaborării unor mecanisme și instrumente standardizate de măsurare a impactului auditurilor de performanțăși a evaluărilor de politici și programe publice. 

Președintele Curții de Conturia evidențiat, cu acest prilej, implicarea activă a instituției pe care o reprezintăîn activitatea profesională a comunității internaționale de audit, în acord cu obiectivele strategice de dezvoltare instituțională.

„Încercăm să rămânem relevanți în societate prin temele de audit pe care ni le propunem, mai ales în auditul performanței.Din această perspectivă, grupul de lucru pe care îl găzduim tratează o temă esențială pentru viitorul instituțiilor supreme de audit: alegerea subiectelor de audit în conformitate cu așteptările cetățeanului. În procesul de transformare instituțională, alături de colegii din Plen, considerăm auditul performanței un instrument esențial prin care Curtea de Conturi poate veni în sprijinul autorităților și al cetățenilor prin constatările, concluziile și recomandările rezultate în auditurile realizate în domeniile de interes pentru decidenți și pentru opinia publică”, declară Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi.


[1]INTOSAI (Organizația Internațională a Instituțiilor Supreme de Audit) este organizația profesională a Instituțiilor Supreme de Audit din țările care fac parte din Organizația Națiunilor Unite sau din agențiile specializate ale acesteia. Organizația are 195 de membri cu drepturi depline, între care și Curtea de Conturi a României, precum și 5 membri asociați și 2 afiliați.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Rata şomajului în județul Ilfov în iunie 2024

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Ilfov...

Fonduri prin platforma Seedblink, pentru elevi din școli și licee

Platforma educațională digitală Spark Generation, din Cluj-Napoca, anunță că...

Împrumut Garanti BBVA Leasing de la BERD, în sprijinul IMM-urilor

Garanti BBVA Leasing, parte a Grupului Garanti BBVA...