Inteligența Artificială este aici și va rămâne! (partea I)

Date:

TimișoaraFoodSummit 2023, desfășurat între 22-24 noiembrie, pune în discuție o temă extrem de actuală: Inteligența Artificială (IA)

Toată lumea a auzit și a citit păreri extrem de diverse, de la cele mai favorabile la cele mai alarmiste. Ca întotdeauna realitatea este undeva la mijloc, iar apeluri, ca cel al lui Elon Musk, care a solicitat public reglementarea Inteligenței Artificiale (IA) au pus pe jar lumea.

La dezbaterile de la Timișoara sunt prezenți: Marius Moise – Director General la FastBit, Cătălin Pavel – Director IT la Profi România, Ștefan Vanea – antreprenor VBR Labs, Florin Drăgan – Rectorul Universității Politehnice Timișoara, Marius Poșa – Sub-secretar de Stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Arthur Habicht – Chief Technology Officer la Sedimentum (Elveția).

Dezbaterile pornesc de la scandalul petrecut zilele acestea la Compania “Open AI”. Vineri seara, 17 noiembrie, fără nici o avertizare prealabilă, Sam Altman, CEO-ul Open AI, compania care a lansat Chat GPT, a fost eliberat din funcție printr-o decizie a Bord-ului Directorilor. In comunicat a fost făcută o afirmație foarte ciudată: “Bord-ul nu mai are încredere în capacitatea lui de a continua să conducă Open AI”. Imediat după excluderea lui Altman, Greg Brockman, Președintele Open AI și co-fondator al companiei alături de Altman a anunțat că își dă demisia “datorită știrilor de azi”. “Și eu și Sam suntem șocați și întristați de ceea ce a făcut Board-ul directorilor azi” a mai spus el.

Ce a urmat a fost o telenovelă. Luni 20 noiembrie aproape 800 de angajați ai Open AI trimit o scrisoare în care amenință că vor părăsi compania și vor merge la Microsoft (care a finanțat OpenAI cu 10 miliarde dolari numai anul acesta), iar marți seara Sam Altman este re-instalat în poziția de CEO la Open AI.

Sunt multe speculații despre ceea ce s-a întâmplat. Conform mai multor surse se pare că la Open AI există o echipa Q* ( adică Q-Star) care a făcut progrese remarcabile în anumite zone (cognitive AI) despre care Altman nu ar fi spus Board-ului prea multe.

Încă nu se știe exact adevărul dar, toate evenimentele acestea au re-adus în prim plan discuțiile despre IA.

Conform estimărilor PricewaterhouseCoopers (PwC), în anul 2030, IA va avea o contribuție la economia globală de cca. 15,7 mii de miliarde de dolari SUA. O sumă mai mult decât considerabilă. Ritmul anual de creștere urmând să fie de aprox. 17,5%.

Să vedem ce spun experții despre cum ne va influența afacerile și viața IA.

Marius Moise – Director General la FastBit

Marius Moise de la FastBit, consideră că sunt trei direcții către care companiile vor trebui să se îndrepte: inserarea unor programe (co-piloți), cum este ChatGTP, pentru a asigura creșterea eficienței, a productivității; a doua ar fi introducerea IA adaptată la specificul companiei – respectiv folosirea de către IA a bazelor de date de la nivelul companiei – asigurând astfel creșterea productivității și a eficienței la nivelul companiei iar a treia direcție ar fi utilizarea IA pentru marketing, cunoașterea consumatorilor, relațiile cu clienții.

Marius recomandă companiilor să înceapă cât mai devreme să lucreze cu IA, cel mai bine, în parteneriat cu firme specializate în IA. Să experimenteze, să vadă ce rezultă și să-și adapteze strategiile în mod corespunzător.

Una din “sperietorile” frecvent întâlnite este că IA va duce la pierderea de locuri de muncă. Din toate experiențele anterioare, începând cu revoluția industrială și până în prezent, noile tehnologii au fost întotdeauna privite cu scepticism dar, de fiecare dată, acestea au creat mai multe locuri decât au fost pierdute. IA nu reprezintă o amenințare ea promite să îmbunătățească productivitatea.

Cătalin Pavel, Director IT la Profi România

Cătalin Pavel, Director IT la Profi România, susține că IA a început de mult, și că este de fapt “smart technology”. Alte companii – Deep Mind, Google, Amazon ș.a.m.d., au făcut IA de mai de mult. Open AI a preluat o parte din rezultatele acestor cercetări, au făcut o fundație și au lansat ChatGTP. Cătălin consideră că debarcarea lui Altman s-ar fi datorat faptului că, la o conferință cu o săptămână înainte de eveniment, ar fi fost întrebat dacă se poate avea încredere în el iar răspunsul ar fi fost că nu.

Profi, spune Cătălin, folosește machine learning nu IA. Profi rulează, în fiecare noapte, 45 de milioane de scenarii pentru a-si eficientiza activitatea. Nu crede că se vor pierde job-uri. Le spune managerilor de echipe că echipele lor vor crește ca număr de oameni reprezentând o oportunitate mare de a gândi și acționa strategic.

Mai mult, Profi lucrează cu stat-up-uri. ProfiApp a fost realizată cu un start-up din Danemarca, ceea ce asigură o eficiența maximă comparativ cu utilizarea unor companii mari cu costuri corespunzătoare. El menționează și că avem companii foarte bune în România care lucrează cu IA cum ar fi FoodPrint4 cu care se fac predicții privind comportamentul consumatorilor bazat pe vârstă, sex, venituri ș.a.m.d.. Pentru o mai buna deservire a acestora.

Inteligența Artificială este aici și va rămâne! Partea a II-a

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Dubla impunere: soluții și provocări pentru companiile multinaționale din România

 de Adrian Rus, Partener, liderul departamentului Prețuri de transfer, EY România și Georgiana Bizdrigheanu, Senior Manager, Prețuri de transfer, EY România

MetaWealth și One United Properties semnează un acord-cadru de 20 de milioane de euro

Start-up-ul fintech MetaWealth şi One United Properties anunță un...

CEC Bank susține antreprenorii români și în 2024 prin Programul guvernamental IMM Plus

CEC Bank sprijină antreprenorii români și își reconfirmă angajamentul...