Marketing și comunicare de gherilă la TimișoaraFoodSummit ediția a II-a

Date:

La TimișoaraFoodSummit dezbatem aprins noile direcții de marketing și comunicare, de la clasic la „guerilla”, pentru că într-o eră a vitezei și a unei avalanșe de informații doar ceva „șoc” poate să atingă și să aibă ecou, iar puterea digitalului câștigă detașat. Mixul de 5 specialiști în marketing și comunica din panel alături de moderatori și participanți dau naștere unei dezbateri care s-ar putea întinde pe 7 ore.

Alexandru Grivei

Alexandru Grivei, Managing Partner la agenția AdSymphony, consideră că „comunicarea de gherilă există de când a apărut comunicarea însă s-a modificat forma prin care ea se exprimă”, iar „era digitală nu face decât să dea posibilitatea fiecărui om să se exprime și să devină vizibil” .

Acesta punctează admirativ, și nu a fost singurul, printre exemplele sale contemporane de marketing de gherilă, către conceptul și execuția campaniei Aqua Carpatica Flavours, o etichetare greșită, un dezavantaj transformat într-un avantaj, un cross-marketing care este considerat de mulți ca o adevărată campanie „guerilla” de succes.

Valentina Vesler

Valentina Vesler, Head of PR&Communication la Aqua Carpatica, subliniază în cadrul dezbaterii că „succesul unei astfel de companii de gherilă este a o dinamică între client și agenție, dar campania trebuie să păstreze componenta etică în livrarea campaniilor”.

Desigur Aqua Carpatica este cunoscută ca fiind campioană când vine vorba de campanii, în țară și afară, firește că a fost reamintită campania „România-patria apelor minerale!” lansată de Jean Valvis, și așa cum spune și Valentina Vesler „apa minerală românească poate să fie un diferențiator de țară cu care noi putem să mergem în toată lumea, o bogăție a românilor de care se puteau folosii toți colegii de piață, dar nu au facut-o, avem nevoie să ne aliem când e vorba de interesul comun”.

Linda Willy

Linda Willy, Director Marketing la TRANSAVIA, spune răspicat „adevărul și asumarea te ajută să devii viral și să crești organic pentru că atunci când apeși cele mai autentice butoane oamenii răspund pozitiv”. În ceea ce privește poziționarea produselor românești pe plan internațional Linda Willy e de părere că e nevoie de mai mult decât atât, brandurile românești au nevoie de acel brand de țară, de credibilitatea imaginii României. Aceasta a punctat bucuroasă prezența record a 100 de companii românești la târgul de la ANUGA- Germania însă a subliniat cu tristețe că acestea s-au prezentat fiecare individual după posibilități, nu de puține ori sărăcăcios, fără creativitate, fără un concept unitar reprezentativ, în comparație cu alte țări unde reprezentarea a fost la alt nivel chiar și pentru vecinii din Balcani, primând standurile de țară.

Călin Biriș

Călin Biriș, Marketing Trainer & Consultant Online Mastery, a punctat foarte bine „azi nu doar brandurile cu greutate și cu bugete pot face campanii cu impact, digitalul- care nu mai este un moft ci un must permite oricui să livreze campanii cu impact și să ajungă aproape de consumator”.


Gabriela Sirbu

Gabriela Sîrbu, Director de Sustenabilitate la Profi, a precizat că „este important că toate companiile românești mici, medii și mari, nu doar cele mari cum era odată, au înțeles importanța marketingului, au divizii, bugete și strategii în acest sens, mă bucur de prezența la un astfel de eveniment, marketing este un must, nu doar nice to have”.




Profi este un retailer care a reușit să livreze campanii digitalizate, tehnologia Footprints AI permite o abordare inovatoare a advertising-ului de tip Retail Media, ce promite a genera proprietară de cinci ori mai multă eficiență, targetând dinamic pe baza comportamentului de consum a clienților, iar nu de puține ori branduri românești joacă rolul principal.

Pe lângă poveștile de succes ale mărcilor românești prezentate, concluzia unanimă a specialiștilor este că românii vor produse românești mai mult ca oricând, brandurile au nevoie de o mai mare capacitate de a comunica și a promova povestea produselor lor, trebuie să își găsească șablonul unic -distinctiv prin care pot ajunge la comunitățile țintă. Pe piața internaționala lipsa brandului țară afectează simțitor poziționarea brandurilor românești în fața altor branduri.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Conferință privind mediul antreprenorial și perspectivele dialogului social

 Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din...

MedLife anunță o creștere de 22% a cifrei de afaceri consolidată pro forma în primul trimestru al acestui an

MedLife prezintă rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului...

Asigurare pentru recuperarea taxelor la maratoane, semimaratoane, curse de biciclete 

Compania Eurolife FFH Asigurări Generale anunță încheierea unui parteneriat...

Business pentru noi perspective domeniului medical 

Doi antreprenori din Cluj-Napoca, Emil Sâncrăian și Bogdan Haș,...