OMV Petrom investește aproximativ 750 de milioane de euro la Petrobrazi: compania va deveni primul producător major de combustibili sustenabili din Europa de Sud-Est

Date:

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va investi circa 750 de milioane de euro la Petrobrazi pentru a transforma rafinăria în primul producător major de combustibili sustenabili din regiune. Compania a luat decizia finală de investiție pentru construirea unei instalații SAF/HVO și pentru construirea a doua instalații de producție de hidrogen verde care va fi utilizat în procesul de obținere a biocombustibililor.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „Mergem mai departe cu transformarea noastra si, in plus fata de noile  proiecte de energie regenerabila, astazi am facut un pas decisiv pentru decarbonarea transportului in Romania. In total, pana in 2030, ne-am angajat sa alocam 11 miliarde de euro, pentru a transforma compania pentru un viitor cu emisii reduse de carbon, in Romania si in regiune”.

Radu Caprau, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Rafinare si Marketing: Impreuna cu electro-mobilitatea, biocombustibilii sunt raspunsul pentru un transport cu emisii reduse de carbon si ne asteptam la o crestere graduala a cererii pentru aceste produse. Datorita investitiilor pe care le-am anuntat astazi, vom putea inlocui importurile cu biocombustibili produsi aici, in Romania. Pentru clientii nostri, acest lucru inseamna certitudinea produsului si mai putine emisii de carbon. Vrem sa fim si in viitor prima alegere pentru clientii nostri si sa le oferim produsele de care au nevoie”. 

Instalatia de productie SAF/HVO

Investitiile pentru aceasta unitate se ridica la 560 milioane euro. Instalatia va avea o capacitate de productie de 250 kt/an de SAF  si HVO, precum si bio-nafta si bio-GPL, produse utilizate in industria chimica. Flexibilitatea instalatiei permite ajustarea mixului de produse rezultate in functie de cererea pietei si mixul de materii prime disponibil. Instalatia are un consum anual de ~11 kt de hidrogen, cea mai mare parte urmand a fi asigurata de cele doua unitati noi de productie hidrogen verde.

Hidrogen verde pentru productia de carburanti sustenabili

Investitiile pentru cele doua instalatii de hidrogen verde sunt estimate la ~190 milioane de euro, din care pana la 50 milioane din fonduri europene, prin Planul National pentru Redresare si Rezilienta (PNRR). OMV Petrom si Ministerul Energiei au semnat contractele de finantare la inceputul acestui an.

Cele doua instalatii vor avea o capacitate totala de 55 MW. Cantitatea totala anuala de hidrogen verde care va fi produsa a fost estimata la circa 8 kt.  

Integrarea hidrogenului verde in procesul de obtinere a biocombustibililor, precum combustibilul sustenabil pentru aviatie si biodiesel, va determina o reducere cu cel putin 70% a emisiilor de CO2 prin comparatie cu combustibilii conventionali. 

Petrobrazi este prima rafinarie din tara certificata pentru producerea de SAF si HVO prin co-procesarea materiilor prime de natura biologica.

Pentru a-si asigura accesul la o sursa sigura de materii prime pentru a produce biocombustibili, OMV Petrom a achizitionat o participatie de 50% din „Respira Verde”, lider in colectarea uleiului alimentar uzat in Romania. „Respira Verde” colecteaza pana la 10 kt de ulei comestibil uzat pe an de la agenti economici din domenii precum industria ospitalitatii (hoteluri, restaurante) si retail.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Lansarea unei noi game de PC-uri Maguay

Compania Maguay, caracterizată drept „cea mai veche companie...

Ziua Silvicultorului, marcată de Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Asociația...

CCIR și Romanian Board of Trade Toronto susțin parteneriatul economic România-Canada

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR),...

MET România, 15 ani de activitate pe piața locală de energie

Compania MET România, parte a grupului elvețian MET,...