Parlamentul European solicită mai multe sancțiuni împotriva regimului iranian

Date:

PE cere ca cei responsabili de încălcări ale drepturilor omului să fie supuși sancțiunilor UE, iar Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice să se afle pe lista UE a organizațiilor teroriste.

Disprețul flagrant al regimului iranian față de demnitatea umană și aspirațiile democratice ale propriilor cetățeni, precum și sprijinul oferit de acesta Federației Ruse „obligă UE să își modifice poziția față de Iran”, se arată într-o rezoluție adoptată joi.

Eurodeputații cer UE să își extindă lista de sancțiuni pentru a include toate persoanele și entitățile responsabile de încălcări ale drepturilor omului și membrii familiilor acestora, inclusiv liderul suprem Ali Khamenei, președintele Ebrahim Raisi, procurorul general Mohammad Jafar Montazeri, precum și toate fundațiile („bonyads”) care au legături cu Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRCG).

De asemenea, aceștia solicită Consiliului și statelor membre să adauge IRGC și forțele sale subsidiare, inclusiv miliția paramilitară Basij și Forțele Quds, pe lista UE a organizațiilor teroriste. Orice țară în care IRGC desfășoară operațiuni militare, economice sau informaționale ar trebui să rupă și să scoată în afara legii legăturile cu această agenție.

Cei responsabili de uciderea protestatarilor
trebuie aduși în fața justiției

Parlamentul condamnă în termenii cei mai fermi condamnările la moarte și execuțiile protestatarilor pașnici din Iran și solicită autorităților iraniene să pună capăt represiunii împotriva propriilor cetățeni. Deputații cer autorităților Republicii Islamice să asigure eliberarea imediată și necondiționată a tuturor protestatarilor condamnați la moarte, și condamnă faptul că procedurile penale și pedeapsa cu moartea au fost instrumentalizate de regimul iranian pentru a elimina opoziția și a pedepsi cetățenii pentru că își exercită drepturile fundamentale. Cei responsabili de uciderea a sute de protestatari trebuie aduși în fața justiției, spun aceștia.

Ajutor militar pentru Rusia și represiune împotriva diasporei

Rezoluția solicită „extinderea măsurilor restrictive” împotriva Iranului, deoarece acesta continuă să furnizeze vehicule aeriene fără pilot și intenționează să furnizeze rachete sol-sol Rusiei.

În cele din urmă, eurodeputații își exprimă profunda îngrijorare cu privire la represiunea transnațională structurală desfășurată de autoritățile Republicii Islamice, care include spionajul și asasinatele împotriva diasporei iraniene care trăiește în UE. Aceștia solicită UE și statelor membre să îi protejeze mai ferm pe cei afectați împotriva unei astfel de represiuni.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Pădurea de Miere Nestlé, extinsă printr-o campanie națională cu premii 

NESCAFÉ® anunță că „premiază în această toamnă consumatorii printr-o...

Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare!

În momentul în care merg la supermarket, mulți dintre...

ING – numărul clienților, creditarea și economisirea, în creștere pe semestrul întâi 2023

ING Bank România anunță că pe semestrul întâi din...