PIAR și FSAB își exprimă îngrijorarea față de intervenția Guvernului în politica de preț RCA și efectelor nocive pe care le poate avea asupra persoanelor prejudiciate

Date:

Patronatul Industriei Asigurărilor din România (PIAR) și Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci (FSAB), în calitate de parteneri sociali, își exprimă îngrijorarea pentru consecințele economice ce vor fi generate prin adoptarea unei măsuri riscante ca plafonarea sau înghețarea tarifelor în domeniul asigurărilor, o industrie strategică pentru sustenabilitatea economică și socială a țării. Cele două entități solicită respectarea pârghiilor legale, realizarea unor studii de impact înainte de adoptarea unor acte normative referitoare la legislația RCA și realizarea de consultări cu partenerii de dialog social pentru identificarea de soluții in spiritul sustenabilității pe termen lung.

Atât PIAR, cât și FSAB, având un rol bine definit în gestionarea problematicii socio-economice, poartă împreună responsabilitatea de a contribui la crearea și consolidarea unui mediu de lucru sigur, stabil, corect și armonios pentru toți cei aproximativ 9000 de angajați. În contextul în care industria asigurărilor se implică activ în dezvoltarea de produse și servicii de calitate pentru consumatori, generând locuri de muncă prospere, stabilitatea acesteia este extrem de importantă pentru buna sa funcționare. Garanția unui mediu de lucru adecvat le permite companiilor și salariaților să prospere, generează o mai bună cooperare și conduce la creșterea satisfacției lor și a clienților.

Astfel, industria depune mari eforturi ca să atragă tineri, într-un domeniu hiper-reglementat și, în aparență, neatractiv și provocator. Pentru a investi și progresa, pentru a susține planuri de business pe termen lung, pentru a susține salariații în mod real în planurile lor de viață și clienții în gestionarea adecvată a riscurilor într-o lume volatilă, într-o permanentă schimbare, este nevoie de predictibilitate. Cadrul normativ care reglementează viața companiilor, atât din punct de vedere al afacerilor, cât și din punct de vedere al susținerii salariaților, în primul rând în beneficiul și pentru protecția consumatorilor este imperios necesar să fie unul stabil, cu reglementări clare și favorabile tuturor părților implicate.

Pentru ca o piață să fie capabilă să satisfacă nevoile tuturor la un nivel optim și corect, este în primul rând necesar ca decidenții politici să conștientizeze funcționarea pieței respective, luând în calcul toate elementele care o pot susține sau care o pot destabiliza. Este nevoie deci de dialog înaintea oricărei decizii care poate avea un impact major pentru toți actorii din piață și clienții pe care îi deservesc.

În ciuda provocărilor și a unui context economic extrem de dificil și instabil, atât PIAR, cât și FSAB consideră că industria a depus eforturi reale pentru a depăși obstacolele și a menține salariații motivați, pentru a genera plus valoare pentru clienți și pentru a-i proteja pe cei prejudiciați în accidente de autovehicule. Eforturile celor două entități sunt unele susținute și pun în slujba oamenilor dialogul social, pentru o dezvoltare sustenabilă, în condițiile în care multe dintre acțiunile concretizate împreună sunt unice la nivel european: încheierea unui acord privind munca de la distanță, semnarea unor declarații de principii referitoare la sustenabilitate, diversitate, non-discriminarea, incluziunea și egalitatea de șanse la locul de muncă.

Eforturile nu sunt însă suficiente fără o înțelegere din partea autorităților a pieței asigurărilor, în special cea a pieței RCA și a consecințelor grave ale dumping-ului practicat constant în ultimii 10 ani, care au condus la falimente majore, ale căror costuri sunt suportate într-un final de asigurătorii RCA rămași în piață, în special prin plata de contribuții majorate la FGA și BAAR.

PIAR și FSAB susțin necesitatea unor măsuri care să contribuie la o mai bună reglare a pieței, însă reiterează importanța implementării unor soluții care să nu conducă la situația în care asigurătorii să renunțe la vânzarea de asigurări RCA, să ajungă la disponibilizări masive de personal sau, și mai grav, la noi falimente, ca urmare a obligării companiilor la practicarea unor tarife prin care nu pot fi acoperite costurile.

În aceste condiții, pentru rațiunile expuse mai sus, PIAR și FSAB solicită de urgență o dezbatere cu toți factorii responsabili la nivel guvernamental și al pieței asigurărilor, în vederea identificării celor mai bune soluții în scopul generării de stabilitate, încredere și siguranță, cu beneficii pe termen lung pentru toate părțile implicate și pentru întreaga societate.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Provocările Fiscale în Sectorul Petrolului și Gazelor Naturale din România

de Tănase Stamule decanul Facultății de Administrarea...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...