Prima tranzacție de pe piața retail a gazelor naturale din Republica Moldova

Date:

RM EAST ENERGY, bursa de gaze naturale din Chișinău anunță încheierea cu succes a primei tranzacții de cumpărare a gazelor naturale de către un consumator non-casnic, lider al sectorului energetic din R. Moldova.

Tranzacția a fost inițiată de CET NORD SA și a urmărit achiziționarea a 22.279,649 MWh cu livrare în perioada 01.05.2024-01.10.2024. La această ședință de tranzacționare au participat 3 ofertanți iar prețul de pornire a fost 704 MDL/ MWh. Câștigătorul licitației a fost desemnat compania Natural Gas DC SRL, prețul final adjudecat fiind de 691,90 MDL/ MWh. 

Conform caietului de sarcini și contractului de vânzare cumpărare, prețul include toate costurile aferente livrării gazelor naturale până la locul de consum, inclusiv costurile de transport, echilibrare și alte taxe. Menționăm că prețul înregistrat în tranzacție este în linie cu media europeană luând în calcul o cantitate, o perioadă de livrare și servicii incluse similare.

Conform datelor puse la dispoziție de Natural Gas DC SRL, gazele naturale ce urmează a fi furnizate către CET NORD SA vor fi achiziționate în exclusivitate de pe bursele europene, inclusiv din România.

Mecanismul de tranzacționare utilizat a fost Simplu Competitiv, conform Procedurii de organizare și funcționare și platformei Pieței OTC administrată de societatea BRM East Energy.

BRM EAST ENERGY folosește această ocazie pentru a mulțumi tuturor companiilor care au participat la procedura de tranzacționare și care au dat dovadă de deschidere pentru competiție și care contribuie activ la crearea unei piețe libere în condiții de concurență loială. Felicităm, totodată, echipele CET NORD SA și Natural Gas DC SRL pentru încheierea tranzacției în condiții de transparență, corectitudine și eficiență economică și le mulțumim pentru încrederea acordată.

BRM East Energy, își propune să participe în continuare la procesul de liberalizare a pieței gazelor naturale din R. Moldova și a parcursului european de modernizare a economiei moldovenești. Încurajarea unei competiții corecte și eficiente între furnizorii de gaze naturale din R. Moldova, oferită de platformele BRM, va duce la transparență crescută a procedurilor de cumpărare a gazelor naturale, la obținerea unui preț competitiv pentru consumatorii finali, precum și la consolidarea unui mediu stabil și durabil, care să permită diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale, crescând astfel securitatea energetică a R. Moldova. 

BRM EAST ENERGY este încântată să invite toți operatorii economici din R. Moldova interesați de achiziționarea gazelor pentru consumul propriu sau pentru furnizarea acestora către alți consumatori finali, să se afilieze și să participe la tranzacțiile derulate prin platformele BRM EAST ENERGY, oferindu-vă maximă transparență, eficiență și competitivitate.

BRM EAST ENERGY a fost înființată în anul 2021, ca societate înregistrată în Republica Moldova, având ca unic acționar Bursa Română de Mărfuri – cel mai vechi operator privat de piețe centralizate de tranzacționare a mărfurilor din România.

În data de 14.03.2022, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova aproba funcționarea BRM East Energy ca operator al platformei de tranzacționare a gazelor naturale în Republica Moldova.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Restart Energy a finalizat două proiecte fotovoltaice pentru compania Com Divers, în valoare totală de peste 300.000 de euro

Armand Domuța, CEO & Founder Restart Energy: „Proiectele fotovoltaice...

Proiecte de tehnologie digitală privind moneda digitală CBDC

| de Elena Dobre, membru al Asociației pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale – filiala Dobrogea

Ungaria über alles…

| de Laurențiu Mironescu președintele Ligii Navale Române

Țările în curs de dezvoltare… se dezvoltă

Transformările structurale care au loc în lume, pe multiple...