Rețele Electrice Dobrogea investește peste 67 milioane lei în modernizarea infrastructurii energetice din zona Năvodari

Date:

  • Rețele Electrice Dobrogea investește peste 67 milioane lei în modernizarea stației Năvodari și a infrastructurii aferente, în beneficiul a 27.500 clienți
  • Proiectul de modernizare reprezintă o investiție semnificativă menită să transforme și să digitalizeze configurația rețelei electrice pentru a-i crește reziliența 

Rețele Electrice Dobrogea (companie parte a grupului PPC, denumită anterior E-Distribuţie Dobrogea), modernizează stația de transformare Năvodari și liniile electrice de medie tensiune din zonă, în cadrul a două proiecte cu valoare totală de 67 de milioane de lei.

Proiectele vor fi finanțate atât din fonduri proprii, cât și din granturi europene atrase prin Fondul de Modernizare, și vizează creșterea rezilienței rețelei, având în vedere viitoarele necesități de consum. Instalațiile energetice deservesc în prezent circa 27.500 de clienți. 

Modernizarea stației de transformare Năvodari marchează un moment semnificativ în eforturile noastre continue de a consolida fiabilitatea, reziliența și eficiența infrastructurii electrice din zonă. Prin investiția în tehnologii avansate și practici durabile, ne propunem să răspundem nevoilor în schimbare ale clienților noștri și să contribuim la un viitor energetic curat și sustenabil în fața provocărilor climatice tot mai frecvente și intense,” a declarat Mihai Pește, Director General Rețele Electrice.

Compania a început deja lucrările de modernizare la stația de transformare 110/20 kV Năvodari. Proiectul în valoare de 20 milioane de lei, finanțat din fonduri proprii, va implica înlocuirea și modernizarea tuturor echipamentelor, inclusiv transformatoarele, echipamentele de comutație și sistemele de control, pentru a îmbunătăți eficiența și fiabilitatea operațională generală. 

De asemenea, Rețele Electrice Dobrogea va integra sisteme avansate de monitorizare și control, folosind tehnologii de rețea inteligentă pentru a permite monitorizarea în timp real, mentenanța predictivă și distribuția optimizată a energiei. Stația era deja integrată în sistemul de telecontrol, care permite efectuarea de manevre de la distanță, reducând timpii de intervenție, iar, prin implementarea echipamentelor și sistemelor modernizate, va fi mai bine pregătită să funcționeze chiar în condiții de perturbări potențiale, inclusiv a celor generate de fenomene climatice extreme precum furtunile și inundațiile.

Lucrările sunt prevăzute să dureze circa 24 luni, cu perturbări minime ale serviciilor de distribuție de energie electrică. Rețele Electrice Dobrogea asigură clienții și celelalte persoane interesate cu privire la angajamentul său ferm de a menține cele mai înalte standarde de siguranță, calitate și fiabilitate pe întreaga durată a implementării proiectului.

Proiectul de modernizare a liniilor electrice de medie tensiune are o valoare de aproape 48 de milioane de lei cu TVA, din care circa 31,5 milioane de lei fără TVA finanțată prin granturi europene. Contractul cu Ministerul Energiei pentru finanțare nerambursabilă prin Fondul pentru Modernizare a fost semnat în luna august a anului trecut.  Companiile Rețele Electrice au lansat o procedură publică pentru atribuirea contractului ce vizează cea mai mare parte a lucrărilor, în valoare de circa 38,7 milioane de lei fără TVA. Termenul pentru depunerea ofertelor pe platforma electronică de achiziții publice este 20 martie. 

Detalii complete despre această finanțare sunt disponibile aici – https://www.e-distributie.com/ro/comunicate-de-pres/2023/08/Ministerul-Energiei-si-E-Distributie-Dobrogea-au-semnat-un-contract-de-finantare-prin-Fondul-pentru-Modernizare-pentru-dezvoltarea-si-modernizarea-retelei-electrice-in-Navodari.html 

Stația de transformare 110/20 kV Năvodari este amplasată în localitatea Năvodari, în zona de sud a orașului, a fost construită în 1989 și are o suprafață totală de 7.881 m2 . Ea a fost introdusă în sistemul Telecontrol, care permite gestionarea manevrelor de la distanță încă din 2007, fiind una dintre primele stații telecontrolate din gestiunea Rețele Electrice Dobrogea.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Propunere a Consiliului IMM privind salariul minim garantat

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din...

Sărbătoarea Verii organizată de AHK România în Grădina Inovației

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) a...

Vine vacanța – Ce beneficii pot primi angajații și în ce condiții

de Bogdan Cârpă-veche, Director People Organisation PwC RomâniaAlexandra Gașpar,...

Săptămână istorică pentru ETH: Activitate record pe platforma Binance

Aprobarea cererilor pentru tranzacționarea fondurilor tranzacționate la bursă (ETF)...