Sectorul bancar al UE adaugă 2,3 trilioane de euro la soldul activelor sale într-un an, în ciuda tensiunilor geopolitice

Date:

Industria bancară europeană navighează un mediu economic dificil, complicat de factori geopolitici, în timp ce temerile legate de o posibilă recesiune se profilează. Cu toate acestea, băncile europene par să se fi adaptat condițiilor economice pentru a înregistra o creștere.

Conform datelor achiziționate de Finbold din 23 ianuarie, băncile din statele membre ale Uniunii Europene (UE) în T3/2022 au contabilizat active în valoare de 29,01 trilioane euro, reprezentând o creștere de la an la an (YoY) de 11,54% sau 2,29 trilioane de  euro din cele 26,72 trilioane euro înregistrate în T3 2021.

Numărul de active a înregistrat o scădere bruscă între 2019 și 2020, ca urmare a pandemiei. În T3 2020, activele din sectorul bancar din UE s-au situat la 26 de trilioane de euro, o scădere de aproximativ 15% față de cifra din 2019 de 31,75 de miliarde de euro. Cu toate acestea, această perioadă a coincis și cu o fază în care activele deținute de băncile Marii Britanii au fost scoase din agregatul UE, astfel că cifra din T3 2020 este o estimare.

Pe de altă parte, valoarea activelor a atins vârful în T3 2019, reprezentând o creștere anuală de peste 6% de la 29,81 trilioane euro.

Băncile sfidează implicațiile tensiunilor geopolitice analiza evidențiând implicația mediului geopolitic și impactul acestuia asupra spațiului bancar.

Potrivit raportului de cercetare realizat de Finbold: „Creșterea activelor s-a corelat cu tensiunile geopolitice în creștere în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, un scenariu care a făcut Europa vulnerabilă strategic. Într-adevăr, băncile au fost în fruntea ajutorării autorităților de reglementare să impună sancțiuni economice Rusiei. Prin urmare, băncile au trebuit să adere la sancțiuni, având în vedere că expunerea față de Rusia în urma sancțiunilor a venit cu risc reputațional și juridic, un scenariu care le-ar fi putut afecta creșterea activelor.”

Deși băncile cresc în active, această tendință va fi probabil afectată de preocupările predominante privind recesiunea, împreună cu tensiunile geopolitice continue.

Citiți articolul complet aici.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Mihai Daraban: Consiliul de afaceri România – EAU își va începe activitatea în scurt timp 

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României...

Politică şi politicianism în procesul integrării europene a României 

| de Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române 

DIGI se pregătește pentru lansarea serviciilor în Belgia

DIGI a făcut încă un pas în procesul de...

Finanțare, sustenabilitate, tehnologie: comandamentele FoodIntelForum AQUA Carpatica pentru tot anul

Timpul trece iar ecourile puternice ale FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția...