Tendințe emergente și soluții cloud în piața muncii: peste 50% dintre companii își regândesc strategia de lucru

Date:

25 de miliarde de ore de lucru pierdute anual din cauza colaborării ineficiente în cadrul companiilor Fortune 500

Provocările organizaționale identificate de cercetările Atlassian au evidențiat o serie de factori care afectează performanța și eficiența echipelor. Printre aceste provocări se numără randamentul scăzut, cauzat în principal de lipsa unei alinieri clare la obiectivele companiei. De asemenea, gestionarea stakeholderilor s-a dovedit a fi o componentă critică în asigurarea unei colaborări eficiente. Companiile se confruntă adesea cu dificultăți în menținerea unei comunicări coerente și în gestionarea așteptărilor, fie că este vorba de clienți, parteneri de afaceri sau echipe interne. Această problemă este agravată de complexitatea organizațiilor mari, unde fluxurile de informații sunt frecvent fragmentate, iar procesele de lucru nu sunt suficient optimizate.

Peste 60% dintre participanții la Work Evolution Summit 2024 s-au concentrat pe identificarea celor mai bune practici și tendințe care vor defini viitorul muncii, în timp ce jumătate au manifestat un interes deosebit pentru soluțiile și aplicațiile Atlassian. Studiile prezentate în cadrul evenimentului subliniază orientarea companiilor către soluții scalabile și securizate, care se integrează ușor cu infrastructura existentă și oferă funcționalități avansate prin inteligența artificială. Aceste soluții permit organizațiilor să își optimizeze fluxurile de lucru și să stimuleze colaborarea la nivel global.

Un pilon esențial pentru inovație și eficiență în muncă este gestionarea informației și necesitatea unei strategii coerente de management, care să includă sprijinul liderilor, adaptarea la structura organizațională și cultura companiei, precum și adoptarea tehnologiilor avansate. Astfel, una dintre cele mai discutate soluții este utilizarea platformelor colaborative, precum Confluence, și integrarea unor sisteme de management al cunoștințelor care facilitează accesul rapid la informație.

Printre cele mai importante tendințe emergente în muncă și tehnologie se numără soluțiile Cloud, adoptate de tot mai multe organizații, care elimină nevoia de gestionare a unei infrastructuri suplimentare. Aceste soluții sunt scalabile, conforme cu standardele de securitate și reglementările în vigoare, oferind un grad ridicat de protecție. Astfel, companiile se pot concentra pe activități strategice, fără a-și asuma povara administrării infrastructurii IT. De asemenea, capabilitățile AI sunt percepute ca elemente-cheie în îmbunătățirea instrumentelor de lucru. Prin integrarea inteligenței artificiale, companiile beneficiază de potențialul acestor tehnologii, demonstrând angajamentul față de soluții care accelerează inovația și productivitatea. Jira și Confluence, cele mai utilizate soluții Atlassian, oferă funcționalități integrate de management al obiectivelor și colaborării, permițând echipelor să alinieze activitățile cu obiectivele organizaționale într-un mod clar și transparent. Doar 30% dintre angajați recunosc o conexiune între munca lor și scopul mai larg al companiei, o problemă care poate fi soluționată prin instrumente digitale integrate.

”Utilizând soluții software avansate, companiile pot evita pierderile financiare printr-o mai bună planificare și integrare a campaniilor de marketing și inițiativelor tehnice. Un exemplu prezentat în cadrul evenimentului a evidențiat lipsa de coordonare între echipele de marketing și inginerie, care a dus la pierderi semnificative din cauza lipsei unei strategii eficiente de urmărire a performanței campaniilor. Totodată, diverse sesiuni și workshop-uri au scos în evidență provocările frecvente din marile corporații, inclusiv faptul că angajații petrec până la 40% din timpul lor căutând informații. Acest lucru poate fi prevenit prin implementarea unor sisteme eficiente de management al cunoștințelor și colaborare, aspect discutat în profunzime în cele 30 de sesiuni de conținut și 11 workshop-uri desfășurate pe parcursul summitului”, a declarat Alex Luchian Constantinescu

Informația reprezintă un activ valoros pentru orice companie și joacă un rol crucial în inovare, eficiență și obținerea unui avantaj competitiv. Strategia de management al informației (Knowledge Management) devine tot mai importantă, fiind discutată intens în contextul alinierii la obiectivele de afaceri, structura organizațională și cultura companiei. Cercetările actuale arată că echipele petrec un procent semnificativ din timpul lor – în unele cazuri, până la 40% – căutând informații sau clarificând aspecte deja discutate, ceea ce evidențiază o lipsă acută de sisteme eficiente de gestionare a cunoștințelor și colaborării.

Productivitatea scăzută și lipsa de aliniere la obiectivele comune reprezintă provocări frecvente pentru organizații. Soluțiile Atlassian, precum Jira și Confluence, integrează obiectivele organizaționale direct în platformele lor, oferind echipelor o viziune clară asupra progresului, fără a fi necesară utilizarea mai multor instrumente de monitorizare.

Concluziile acestor studii au fost prezentate în cadrul Work Evolution Summit 2024, cea mai amplă conferință din România dedicată produselor Atlassian și modului în care acestea pot transforma colaborarea și eficiența echipelor. Summitul a adunat peste 100 de lideri de opinie și profesioniști din diverse industrii, care au discutat despre noile soluții software și viitorul muncii. Evenimentul a abordat aspecte esențiale legate de gestionarea informației, tehnologii cloud, inteligență artificială și alinierea echipelor la obiectivele organizaționale. Participanții au avut ocazia să descopere tendințele care vor defini spațiul de lucru modern și să afle cele mai bune practici pentru pentru optimizarea eficienței și colaborarea în companii.

Atlassian oferă soluții scalabile și inovatoare, adaptate nevoilor specifice ale companiilor, indiferent de dimensiunea lor. Compania deservește 85% dintre organizațiile din Top Fortune 500 și are peste 300.000 de clienți în 190 de țări. În plus, ecosistemul său cuprinde peste 5.700 de aplicații și 900 de parteneri de soluții, oferind suport integrat și soluții personalizate pentru cerințele unice ale fiecărei organizații.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Lemne de foc și alte ajutoare pentru sate izolate

Asociația „Zi de Bine” anunță că „reia și dezvoltă...

INS: Produsul Intern Brut în trimestrul III 2024 comparativ cu trimestrul II 2024 a fost în termeni reali mai mic cu 0,1%

Conform Institutului Național de statistică Produsul Intern Brut -...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județean pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Ilfov...