Trei români au lansat SymptoChat, aplicația  100% românească menită să redefinească  diagnosticarea medicală  

Date:

Trei specialiști IT români au lansat  SymptoChat, o aplicație inovatoare dedicată sănătății, creată integral în România, ce vine  în sprijinul pacienților și profesioniștilor medicali prin servicii rapide și confidențiale de  prediagnosticare, bazate pe inteligență artificială generativă. SymptoChat este prima  aplicație românească de acest fel, disponibilă acum pe iOS App Store, oferind o soluție  sigură și accesibilă pentru gestionarea simptomelor și o mai bună navigare în sistemul  medical. 

SymptoChat: Partenerul sănătății digitale, dedicat pacienților  și medicilor 

„SymptoChat nu își propune să înlocuiască profesioniștii medicali, fie că vorbim de  doctori, asistenți sau farmaciști, ci să faciliteze gestionarea eficientă a cazurilor ce  necesită îngrijire medicală și să susțină un sistem medical deja suprasolicitat. Pentru  utilizatori, aplicația oferă un prediagnostic rapid, care reduce temerile și îndrumă pacienții  către specialitatea medicală potrivită, încă de la primele simptome. Medicii, în schimb,  beneficiază de o opinie secundară, validată de inteligența artificială, care completează  experiența lor sau le sugerează noi perspective asupra anumitor simptome, facilitând  astfel traseul pacientului în sistemul medical și reducând numărul vizitelor necesare  pentru un diagnostic corect”, a declarat Victor Constantinescu, cofondator SymptoChat. 

Aplicația, ajunsă la versiunea 2.0, este disponibilă pentru publicul larg prin iOS App Store și vine cu o serie de funcționalități extrem de utile. Prima, este cea de memorie, care  permite aplicației să rețină simptomele fiecărui utilizator și, astfel, să coroboreze informații  din perioade diferite, pentru o mai bună prediagnosticare și pentru o experiență mai fluidă,  fără fricțiune. Cea de-a doua este capacitatea de a analiza imagini ale unor afecțiuni  vizibile pe corp sau a unor documente medicale. De exemplu, utilizatorii care încarcă  imagini cu diferite răni sau reacții ale pielii beneficiază de o evaluare vizuală rapidă și  eficientă, care să completeze analizarea simptomelor descrise prin text, pe când cei care  aleg să își introducă documentele medicale vor primi interpretări specifice. 

Pentru accesare, utilizatorii se pot autentifica prin Gmail sau Apple ID, trebuie să își  introducă informații de bază precum vârsta și sexul, și să descrie simptomele resimțite.  Algoritmul AI analizează aceste date pentru a genera un prediagnostic. Experiența este  complet conformă normelor de confidențialitate, întrucât SymptoChat oferă anonimitate  utilizatorilor. Aplicația nu are nevoie de nume, prenume, adresă de email, datele  personale nu sunt corelate direct cu prediagnosticul oferit, ea utilizând doar informațiile  esențiale pentru a asigura confidențialitatea maximă. 

În faza de prelansare, platforma a fost testată de profesioniști cu expertiză în diverse  domenii medicale, precum medicină generală, cardiologie, medicină sportivă, ortopedie,  gastroenterologie, psihiatrie și nu numai, pentru a valida acuratețea prediagnosticelor  oferite. Această etapă de validare a permis fondatorilor trecerea la următorul nivel – 

înregistrarea și acceptarea aplicației pe App Store. Procesul de testare alături de medici  cu expertiză va continua pe măsură ce echipa SymptoChat va dezvolta noi funcționalități.  

SymptoChat – o soluție disruptivă, pentru gestionarea  ciberhondriei 

Conform unui studiu emis în 2020 de către Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor (APPA),  7 din 10 români apelează la motoarele de căutare pentru a-și verifica simptomele și pentru  a-și pune singuri diagnosticul. Această practică, deși comună, poate conduce la  diagnosticări greșite și la anxietate intensificată. Fenomenul cunoscut sub numele de 

„ciberhondrie” descrie această tendință compulsivă de a căuta informații medicale care  generează anxietate, și este recunoscut internațional ca o manifestare modernă a  hipocondriei. 

„În calitate de aliat al sistemului medical, SymptoChat își propune să combată fenomenul  de ciberhondrie, să descurajeze autodiagnosticarea și să organizeze informațiile  medicale disponibile online. Practic, pacientul nu mai trebuie să navigheze pe  nenumărate site-uri greu de verificat și să-și folosească discernământul pentru a ajunge  la un pseudodiagnostic, care deseori este eronat sau alarmist. Platforma noastră  integrează baze de date medicale validate și este testată încontinuu de profesioniști  pentru a asigura relevanța și precizia prediagnosticelor oferite de AI. Până acum, nivelul  de acuratețe al aplicației este de aproape 90%, iar testele și feedback-urile primite  confirmă utilitatea sa”, a completat Victor Constantinescu. 

SymptoChat: Tehnologie AI proprietară, pentru diagnosticare  personalizată

SymptoChat folosește un algoritm AI proprietar, generativ, pentru a analiza simptomele  utilizatorilor și a furniza recomandări precise. Procesul de diagnosticare cu SymptoChat  parcurge patru pași simpli: 

1. Introducerea simptomelor: Utilizatorii introduc simptomele și preocupările de  sănătate prin intermediul unei interfețe intuitive. 

2. Analiza AI: Algoritmul utilizează baze de date medicale, validate pentru a  identifica posibile cauze și recomandări relevante. 

3. Întrebări suplimentare: Interfața bazată pe inteligență artificială adresate  întrebări suplimentare pentru rafinarea diagnosticului. 

4. Prediagnostic și recomandări: Aplicația oferă o listă de posibile afecțiuni,  detalii și îndrumare către consultații de specialitate. 

SymptoChat își propune să evolueze într-o platformă  completă de sănătate, 360 de grade 

SymptoChat are în vizor piața globală a aplicațiilor de sănătate mobilă (mHealth), care se  estimează că va înregistra o creștere semnificativă în 2024 și că va depăși 68 de miliarde USD,  reflectând o rată anuală compusă de creștere (CAGR) de aproximativ 24.3% față de anii anteriori. 

Pe măsură ce aplicația SymptoChat va evolua, fondatorii planifică lansarea de noi  funcționalități care vor transforma platforma într-un instrument esențial pentru  managementul sănătății. Printre noile funcții se vor număra monitorizarea pe termen lung  și analiza predictivă a stării de sănătate. 

„Prioritatea noastră a fost să livrăm o versiune de produs care să demonstreze acuratețea  și potențialul algoritmului AI pe care l-am dezvoltat in-house. Validarea aplicației de către  profesioniști și utilizatori ne oferă încrederea de a atrage investitori și de a trece în etapele  următoare de dezvoltare, pentru a transforma SymptoChat într-un sprijin real și continuu  pentru sănătate atât pentru utilizatorii din România, cât și pentru cei din Europa și SUA.  Planul nostru este să scalăm această afacere și să ducem produsul la nivel internațional”,  a concluzionat Victor Constantinescu. 


SymptoChat este aplicația românească de sănătate, bazată pe inteligență artificială  generativă, dezvoltată de trei experți IT români, având scopul de a sprijini atât pacienții,  cât și profesioniștii medicali. Fondatorii SymptoChat sunt Victor Constantinescu, Robert  Vlasiu și Roxana Puf. Împreună, aceștia au o experiență cumulată de 35 ani, în IT,  dezvoltare de produse și inteligență artificială. 

Aplicația este disponibilă gratuit pentru descărcare pe iOS App Store și include atât  funcționalități gratuite, cât și achiziții opționale pentru funcționalități suplimentare.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

INS: Produsul Intern Brut în trimestrul III 2024 comparativ cu trimestrul II 2024 a fost în termeni reali mai mic cu 0,1%

Conform Institutului Național de statistică Produsul Intern Brut -...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județean pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Ilfov...

Praktiker Real Estate România achiziționează clădirea Muntenia Business Center 

Compania Praktiker Real Estate România anunță că „a finalizat...