VIZITA DE LUCRU A PRIMULUI MINISTRU MARCEL CIOLACU LA UCMH – REȘIȚA

Date:

Primul-ministru Marcel Ciolacu a efectuat o vizită de lucru la Uzina de Construcţii Maşini Hidroenergetice SRL (“UCMH”), însoțit de reprezentanții Hidroelectrica: Karoly Borbely – CEO & Presedinte Directorat, Ianaș Rădoi – COO & Membru Directorat și Răzvan-Silviu Avram – membru al Consiliului de Supraveghere, precum și de administratorii UCMH, Manuela Feder, Aurel Bară și Sebastian Fârtat. Această deplasare vine într-un moment crucial pentru industria energetică românească și subliniază atât angajamentul Hidroelectrica, prin preluarea afacerii UCM Resita (“UCMR”), cât și a Guvernului, de a sprijini sectoarele industriale strategice și de a stimula creșterea economică. 

Evoluția economiei românești din anii 2000 a pus o presiune semnificativă pe piața industriei grele. Ca urmare, UCMR a traversat cea mai dificilă perioadă din cauza condițiilor nefavorabile de pe piață și a veniturilor reduse, ceea ce a condus inevitabil la intrarea companiei în procedura de insolvență în 2011.

În data de 11 martie 2024 a fost semnat contractul de vânzare a afacerii UCMR către UCMH, societate nou înființată, ce are ca asociat unic compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din ţară.

Transferul de afacere a inclus preluarea platformei de producție industrială ABC, preluarea parțială a platformei de producție Câlnicel, integrarea specialiștilor uzinei din domeniul proiectării, tehnologiei și al execuției, asimilarea know-how-ului aferent proiectelor împreună cu documentațiile din arhiva proprie a UCMR, drepturi de proprietate intelectuală, precum și preluarea activelor/dotarilor cu mașini-unelte și utilaje necesare executării de echipamente noi, complexe sau a reparațiilor și retehnologizărilor de echipamente aflate în exploatare.

UCM Reșița a realizat echipamentele aferente a peste 80% din sistemul hidroenergetic naţional, punând în funcţiune peste 6.325 MW putere instalată, care reprezintă 326 grupuri hidroenergetice.

Prin preluarea afacerii UCMR, se realizează o consolidare și o extindere a capacității Grupului Hidroelectrica de a efectua operațiuni rapide și eficiente de mentenanță, în condițiile în care know-how-ul local pentru astfel de operațiuni este din ce în ce mai limitat. Astfel, tranzacția securizează disponibilitatea, continuitatea și reintroducerea în ciclul economic a unei forțe de muncă specializate în asigurarea funcționarii optime a hidrocentralelor existente în portofoliul Hidroelectrica. 

În perioada 2024-2028 bugetul estimat a fi alocat de către Societatea  de Producere a Energiei Electrice in Hidrocentrale Hidroelectrica S.A. pentru Uzina Constructoare de Mașini Hidroenergetice S.R.L. va  fi de aproximativ 1 miliard de lei. Acest buget se va concretiza în două direcții:

  • 500 milioane lei participare la investitii directe in UCMH care constau in: investiții în resursa umană; modernizare capacitate de producție; modernizare hale de fabricație.
  • 500 milioane lei lucrări de modernizare, retehnologizare și mentenanță la capacitățile de producție ale Hidroelectrica, lucrări care se vor executa în UCMH.

 “Nu cred că există o mândrie mai mare pentru un prim-ministru decât să vină în cea mai veche unitate industrială, cu un istoric de peste 250 de ani. După insolvență, în acest moment, avem o stabilitate și putem vorbi despre un viitor. Vreau să-i felicit pe membrii conducerii companiei, și pe dumneavoastră, CEO-ul Hidroelectrica care ați luat această decizie (preluarea UCMR). Hidroelectrica are capital majoritar românesc și capitalul românesc, de fapt, salvează o fabrică, și dă o perspectivă. 

Aici, (la UCMH) s-au făcut hidroagregatele de la Porțile de Fier, și nu numai. Acum, că am văzut că sunt aduse componente de la Porțile de Fier pentru reparații, sunt convins că aveți speranță, dumneavoastră, cei 440 de oameni care mai activați la UCMH, ținând cont de cât timp ați așteptat această perspectivă ”a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. 

Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie a acestei țări investește în UCMH, dă o speranță oamenilor și activității pe care o defășurăm. După cum foarte bine știți, suntem cea mai mare companie a țării, 30% din energie este produsă de noi. Aici la UCMH, cea mai veche unitate industrială, fondată în 1771, au fost fabricate 1461 de locomotive cu abur, inclusiv motoare de navă, și nu în ultimul rând, peste 300 de hidroagregate. Aș vrea să mulțumesc oamenilor pentru că au avut răbdare în cei 13 ani de insolvență. Hidroelectrica înseamnă un nou început” – a declarat CEO Hidroelectrica, Karoly Borbely.

Investițiile în UCMH au potențialul de a genera multiple beneficii economice și sociale. Prin îmbunătățirea capacităților de producție și a calității echipamentelor, UCMH va deveni un jucător important pe piața internațională, consolidând astfel imaginea României ca hub industrial. 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

O nouă provocare pentru Green Deal  

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Studiu: 38% din românii care își împart cheltuielile cu partenerul sau familia nu își monitorizează plățile

38% dintre românii care își împart cheltuielile cu partenerul...

Consolidarea rețelei electrice: O prioritate pentru atingerea obiectivelor de decarbonizare ale României pentru 2030

Energy Policy Group a publicat un raport numit „Consolidarea...