Cum anume războiul din Ucraina reconstruiește Europa

Date:

Joschka Fischer
fost ministru de externe al Germaniei


Războiul a revenit în Europa. În urmă cu o lună, o mare putere europeană și-a atacat vecinul mai mic – despre care susține că nu are dreptul de a exista ca stat-națiune suveran – și chiar a amenințat că va desfășura arme nucleare împotriva celor care contestă acest lucru. Cu asta, lumea s-a schimbat fundamental. Europa trebuie să se schimbe odată cu ea.
Prin agresiunea sa neprovocată împotriva Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a distrus în mod deliberat bazele păcii europene și, într-o oarecare măsură, și ale întregii ordini internaționale post-Război Rece. Nu numai că relația diplomatică și economică a Occidentului cu Rusia a fost decimată; confruntarea militară directă dintre NATO și Rusia a ajuns să fie o posibilitate distinctă.

Lumea trebuie să se confrunte acum cu riscul– când se credea că a fost depășit – ca un război în Europa să poată escalada rapid într-o conflagrație globală. Dacă al Treilea Război Mondial ar izbucni, ar putea implica un nivel fără precedent de distrugere, chiar și după standardele europene, din cauza probabilității folosirii armelor de distrugere în masă.
Cu siguranță, Putin a făcut niște grave greșeli de calcul. Blitzkrieg-ul său trebuia să decapiteze guvernul ucrainean ales democratic și să-l înlocuiască cu un regim marionetă. Dar pare că a supraestimat priceperea armatei ruse – și a subestimat dorința ucrainenilor de a lupta pentru țara și libertatea lor.

Putin pare să fi subestimat, de asemenea, NATO și Uniunea Europeană. Deși, fără îndoială, era de așteptat o respingere, probabil că nu a anticipat răspunsul rapid, hotărât și la unison al Occidentului.

Dincolo de a primi o mare parte din cele aproximativ 3,5 milioane de ucraineni care au fost forțați să-și părăsească patria de la începutul invaziei, țările occidentale au trimis Ucrainei arme și alte materiale în valoare de miliarde de dolari. Și au impus sancțiuni financiare și economice stricte – și în continuă intensificare– Rusiei, lui Putin și susținătorilor săi.
Pentru Europa, acest răspuns reflectă cât de aproape de casă lovește războiul de agresiune al lui Putin. Zi de zi, la televiziune și pe rețelele de socializare, europenii sunt inundați de povești și imagini cu orașe decimate, adăposturi antibombardament ticsite și ucraineni obișnuiți care fac față cu curaj noii lor realități. Acest lucru, împreună cu sosirea refugiaților în aproape fiecare țară de pe continent, a făcut din război o caracteristică definitorie a vieții de zi cu zi a europenilor.

Dar legătura este și mai profundă. Europenii din interiorul și din afara UE înțeleg că agresiunea lui Putin nu este îndreptată doar către Ucraina. Rusia a lansat un atac asupra valorilor noastre celor mai adânci: democrația, statul de drept, coexistența pașnică și inviolabilitatea granițelor. Dacă războiul împotriva Ucrainei este un atac asupra noastră a tuturor, singurul răspuns adecvat este unul unit.

Cu toate acestea, deși până acum unitatea Europei merită lăudată, va trebui făcut mult mai mult. Nu este încă clar cum se va desfășura războiul din Ucraina și nici măcar dacă Ucraina va supraviețui ca țară independentă. Dar nu există nicio îndoială că războiul lui Putin va avea consecințe profunde pe termen lung – potențial chiar mai profunde decât cele din anii decisivi de schimbare care au dus la prăbușirea ordinii Războiului Rece.
Mai întâi, neîncrederea în Rusia va fi de durată. Având în vedere că relația Occidentului cu Rusia a fost mult timp un pilon al păcii europene, aceasta înseamnă că Europa va trebui să-și modifice abordarea securității. În special, flancul estic al NATO și granița de est a UE vor rămâne vulnerabile, necesitând un nivel mai ridicat de protecție militară. Această sarcină, care trebuie împărțită în mod egal de NATO și UE, ar trebui să transforme UE într-un actor geopolitic.

Până acum, singurul instrument geopolitic pe care UE îl avea la dispoziție a fost promisiunea de aderare și perspectiva păcii, a prosperității și a respectului pentru statul de drept pe care îl presupuneau însăși integrarea în UE. Dar, așa cum a arătat extinderea UE la est de la începutul acestui secol, doar aderarea în sine nu este suficientă pentru a garanta că o țară va finaliza transformarea geopolitică așteptată.

Confruntată cu aspirațiile țărilor din Balcanii de Vest, precum și ale Turciei, Ucrainei, Moldovei și Georgiei, UE trebuie să dezvolte un sistem mai flexibil, mai receptiv și mai nuanțat – sau altfel riscă colapsul. Dezvoltarea UE într-o uniune politică, de securitate și de apărare, mai degrabă decât o simplă uniune economică și monetară, oferă o oportunitate ideală.

Pe măsură ce această nouă Europă prinde contur, poate fi trasată o nouă hartă a obiectivelor de îndeplinit pentru aderarea la UE, constând din mai multe faze, fiecare cu propriile criterii, drepturi și obligații. Pentru a trece la următoarea fază, o țară trebuie să îndeplinească standarde predeterminate referitoare la economie, statul de drept, securitate și alte domenii. Unele țări ar putea progresa rapid, în timp ce altele nu ating niciodată cel mai înalt nivel de apartenență la UE. Dar toți ar beneficia de legăturile lor cu blocul european.

Războiul lui Putin a făcut Europa mai unită decât a fost vreodată. Acum, provocarea este de a susține acest sentiment de scop comun și de a construi o UE mai puternică, mai rezistentă și mai autosuficientă, capabilă să-și promoveze interesele geopolitice într-o lume a rivalității reînnoite între marile puteri. Alianțele vor fi, desigur, esențiale, în special cu Statele Unite și Canada. Dar, întrucât europenii se minunează acum de temperamentul și curajul ucrainenilor, trebuie, de asemenea, să absorbim de la ei o lecție crucială: nimeni nu va lupta pentru tine – pentru familia ta, țara ta și viitorul tău – atât de tare pe cât vrei tu.

 

Traducere, adaptare și editare: Daniel Apostol / ClubEconomic.ro
©Project Syndicate 2022

Joschka Fischer
Joschka Fischer
Joschka Fischer a fost ministru de externe și vicecancelar al Germaniei din 1998 până în 2005, perioadă marcată de sprijinul puternic al Germaniei pentru intervenția NATO în Kosovo în 1999, urmată de opoziția sa față de războiul din Irak. Fischer a intrat în politică după ce a participat la protestele anti-establishment din anii 1960 și 1970 și a jucat un rol cheie în înființarea Partidului Verzilor al Germaniei, pe care l-a condus aproape două decenii.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Lemne de foc și alte ajutoare pentru sate izolate

Asociația „Zi de Bine” anunță că „reia și dezvoltă...

INS: Produsul Intern Brut în trimestrul III 2024 comparativ cu trimestrul II 2024 a fost în termeni reali mai mic cu 0,1%

Conform Institutului Național de statistică Produsul Intern Brut -...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județean pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Ilfov...

Praktiker Real Estate România achiziționează clădirea Muntenia Business Center 

Compania Praktiker Real Estate România anunță că „a finalizat...