La sărbătoarea economiștilor, rectorul ASE, prof. univ. dr. Nicolae Istudor, s-a pronunțat ferm în ideea că nu se poate face activitate de cercetare fără educație, pledând pentru accentuarea acestei misiuni universitare, inclusiv prin reintroducerea studierii gândirii economice românești.
Componenta de bilanț a evenimentului festiv a fost reliefată, din perspectiva domeniului propriu de acțiune, de către prof. univ. dr. Constantin Anghelache, vicepreședinte al Institutul Național de Statistică (INS), referindu-se la cele 11 ședințe din 2016 ale seminarului „Octav Onicescu”, organizat de INS împreună cu Societatea Română de Statistică, pentru „promovarea teoriei și practicii statistice, stimularea cercetării științifice și aplicarea metodelor statistico-matematice în economie”. INS a organizat și reuniunea Vișegrad a societăților de statistică. De asemenea, în colaborare cu Academia Română, a elaborat volumul III din lucrarea „Cunoaște România”. Ca realizare personală, profesorul Anghelache a anunțat realizarea volumului 19, „România 2016 – starea economiei”, din bine-cunoscutul ciclu de analize economice anuale. „AGER trebuie să devină o voce activă, economiștii trebuie să fie mai mult împreună, să se aplece mai mult asupra studiilor”, a conchis prof. univ. dr. Constantin Anghelache.
Salutând conjugarea eforturilor AGER, AFER și ale Societății Române de Statistică, prof. univ. dr. Ioan Talpoș, președinte de onoare al AFER, a remarcat celebrarea Zilei economiștilor și a profesorului de economie mai ales în mediul academic, apreciind că „ar trebui ca practicienii din economie să fie îndemnați să reflecteze mai mult la rolul care le revine în afirmarea domeniului nostru profesional”. Contextul, a adăugat profesorul Talpoș, arată că „România nu a recuperat reculul din perioada de criză, decalajul față de indicele PIB nominal la nivel european fiind de luat în considerare”. Totodată, semnalarea președintelui de onoare al AFER a fost că „globalizarea nu reprezintă doar un proces al economiei, ci implică mult mai multe aspecte”, aducând un exemplu care a provocat destindere într-un cadru deopotrivă festiv și de ținută intelectuală.
Pledoaria pentru unitatea mediului economic de formare, cercetare și exprimare practică a fost susținută și de prof. univ. Petru Ștefea, decanul Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor a Universității de Vest din Timișoara: „Toți ne dorim progresul domeniului economic și este mai important decât oricând să fim uniți în jurul profesiei de economist, de profesor de economie”.
De la invocarea solidarității de breaslă, în sensul îmbinării calității de cadru didactic cu aceea de cercetător, a pornit și prof. univ. dr. Constantin Roșca, de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor a Universității din Craiova, în prezentarea primului volum al lucrării „Cercetarea culturii organizaționale din România”, apărut sub egida AFER și a Societății Științifice de Management din România (SSMAR). Elaborarea a durat șapte ani și la realizare au contribuit 200 de profesori și un mare număr de studenți din facultăți cu profil economic și cu profil tehnic. Caracterizând lucrarea în ansamblu, profesorul Roșca a scos în evidență caracterul ei intercultural, în care se regăsește specificul economic distinct pentru domenii precum industria în ansamblu, agricultura, sectorul minier, sectorul farmaceutic, serviciile către populație etc. „Nu ne-am limitat la a culege opinii ale unor respondenți din aceste domenii, ci am investigat comportamentul managerial specific, formele organizaționale și alte aspecte”, a precizat prof. univ. dr. Constantin Roșca. În total, au fost chestionate 7.655 de persoane (50% cu activitate în industrie) din toate regiunile de dezvoltare economico-socială ale țării. În sine, lucrarea este considerată o expresie a conlucrării și a solidarității profesionale în atingerea unui obiectiv de cercetare științifică.
Mesajul sintetizator al profesioniștilor în domeniul economic a fost expus de prof. univ. dr. h.c. Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei Române, directorul Institutului de Economie Națională, președinte al AGER.