Modelul economic românesc în UE. România–Orizont 2040

Date:

Cum se vede din perspectiva zilei de azi economia României de mâine? Un model economic românesc în Uniunea Europeană, prefigurare a României în orizontul anului 2040, a pornit să construiască Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES). Anticipația economică, tehnologică, socială exercită fascinație veche și constantă, de la Orwell la Asimov, de la mașinile și orașele viitorului imaginate la început de secol XX la mirajul anului 2000 văzut dinspre anii ’60-’70, inclusiv – de ce nu?! – cu un ocol pe la noi, prin „Lumea de mâine” a lui Ion Biberi (1946).

„Modelul economic românesc în UE. România – Orizont 2040” propune cu totul altceva ca abordare și premise: cunoaștere obiectivă, informație, studiu, cercetare, condiții pentru transpunere în realitate, stăpânire a unor domenii datorată științei de carte și exercitării practice. Cuvântul-cheie este „model” – ceea ce ar fi de urmat; cadrul fundamentat pe argumentul competenței. Asta gonește de la început SF-ul, datul cu părerea, imaginarul (nu și imaginația).

Recurge la analiză, la dezbaterea academică. De aceea se și derulează sub egida Academiei Române – Secția de Științe Economice, Juridice și Sociologie, în parteneriat cu Asociația Generală a Economiștilor din România (AGER), Asociația Facultăților de Economie din România (AFER), Academia de Studii Economice din București (ASE), Institutul Național de Cercetări Economice (INCE), România Durabilă, Societatea Academică de Management din România (SAMRO), Alianța Confederațiilor Patronale din România (ACPR), cu alte organizații ale societății civile, inclusiv de studenți și elevi. Demersul vizează identificarea tendințelor economice, tehnologice, educaționale, sociale și de mediu la nivel european și global, odată cu situarea României față de acestea. Urmărește determinarea avantajelor, amenințărilor și oportunităților care decurg de aici, precum și evaluarea resurselor naturale, minerale, de mediu, umane și financiare ale țării noastre odată cu analizarea modalităților de punere a lor în valoare. Coordonatele modelului economic românesc pentru următoarele decenii vor integra domenii precum industrii bazate pe tehnologii ale viitorului (inclusiv meserii a căror pondere deja este estimată procentual, chit că „încă nu au fost inventate”), inteligență artificială, agricultură și industrie alimentară, bănci și piață de capital, comerț și servicii, demografie, infrastructură, regenerare urbană și rurală. Pe marginea unora dintre aceste subiecte, publicăm câteva conturări făcute cu autoritate profesională (dar și cu doza inerentă de îndoială și neliniște), desprinse în sinteză din seria dezbaterilor generate de elaborarea modelului economic românesc viabil în Uniunea Europeană a anului 2040.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...