Natura este calea noastră comună către o recuperare verde

Date:

Ana María Hernández Salgar
președintele Platformei Interguvernamentale Științifico-Politice privind Biodiversitatea și Serviciile Ecosistemice

Nu mai există niciun dubiu cu privire la faptul că tripla criză a COVID-19, a schimbării climatice și a pierderilor de biodiversitate amenință să dea peste cap nenumărate vieți și mijloace de trai. Și cu toate acestea, în fiecare caz, dezinformarea, neglijența și negarea efectivă a problemei continuă să compromită răspunsul global.

Pentru a putea avansa, trebuie să lucrăm împreună pentru a ne asigura că deciziile noastre se bazează pe cele mai bune dovezi disponibile. Știința este cel mai puternic instrument pe care îl avem pentru a corecta aceste crize și a munci pentru o recuperare verde sustenabilă.
În mod evident, toate societățile prețuiesc contribuțiile materiale oferite de natură: mâncare, energie, medicamente și materialele de care avem nevoie pentru a ne construi și susține economiile. Însă în ultimele cinci decenii, atenția exclusivă acordată creșterii economice a avut ca rezultat utilizarea și extragerea nesustenabilă a contribuțiilor materiale ale naturii, iar neprețuitele contribuții nemateriale și de reglare ale naturii au scăzut într-un ritm alarmant.

Habitatele naturale au fost distruse, procesul de polenizare a fost perturbat, iar ecosistemele – incluzând zonele de coastă extrem de importante – au fost degradate până în punctul în care nu mai pot servi drept obstacole în calea pericolelor naturale și antropice. Drept rezultat, poluarea din aer nu mai este suficient absorbită, apele subterane sigure nu mai sunt disponibile în cantitățile necesare, solurile sunt din ce în ce mai puțin fertile, iar oceanele sunt din ce în ce mai acide. Însă cel mai evident rezultat în momentul de față este perturbarea severă a capacității naturii de a controla și limita organismele ce reprezintă un pericol pentru oameni, precum virusurile.

Aceste trenduri îngrijorătoare au fost atent documentate. Evaluarea globală din 2019 publicată de Platforma Interguvernamentală Științifico-Politică privind Biodiversitatea și Serviciile Ecosistemice (IPBES) a relevat nu doar faptul că un milion de specii de plante și animale sunt, în prezent, în pericol de extincție, dar și că, din 1970, nivelul contribuțiilor naturii către oameni a scăzut – în anumite cazuri dramatic – în 14 din 18 categorii.
Concluzia comunității științifice globale este clară: există dovezi copleșitoare ce dovedesc că plătim un preț din ce în ce mai mare pentru incapacitatea noastră de a proteja natura. Pandemia de COVID-19 continuă să devasteze comunități în toată lumea. Iar acesta este doar unul din multe virusuri prezente în natură ce pot infecta oamenii.

Trebuie să înțelegem că sănătatea și bunăstarea noastră sunt strâns legate de sănătatea ecosistemului care ne înconjoară și a speciilor cu care împărțim această planetă. Pentru a ne reveni din criza actuală, ar trebui să începem prin a înțelege modul în care acțiunile umane distrug natura și creează condițiile pentru efecte secundare periculoase, cum ar fi această pandemie. A venit momentul să ne uităm bine la modul în care utilizăm pământul și mările, la supraexploatarea sistemelor naturale, poluare, speciile extraterestre invazive și efectele din ce în ce mai acute ale schimbării climatice.

Din fericire, știința ne oferă nu doar perspectivele de care avem nevoie pentru a înțelege aceste provocări, ci și o varietate de opțiuni pentru depășirea acestora. Chiar și evaluarea globală publicată de IPBES a propus numeroase abordări pentru crearea unui viitor sustenabil. Este foarte important să acceptăm o perspectivă diferită asupra a ceea ce constituie o viață bună și bunăstare, precum și să ne diminuăm nivelul total de consum și deșeuri. La fel de importante sunt și reducerea inegalităților, menținerea justiției și includerea în conservare, precum și includerea costurilor și considerentelor de mediu în toate procesele de luare a deciziilor.
Mai mult decât atât, politicile ce încurajează tehnologii și investiții mai „pozitive în raport cu natura” sunt de maximă importanță, ca și educația pentru promovarea provocărilor cu care ne confruntăm și a soluțiilor potențiale. Luate împreună, aceste măsuri pot stimula acea schimbare transformativă necesară pentru a asigura un viitor sustenabil.

Răspunsul imediat la COVID-19 oferă oportunități semnificative de a începe să ne remodelăm relația cu natura. De bine sau de rău, alocarea fără precedent a resurselor financiare pentru susținerea economiilor în perioada pandemiei va determina traiectoria în elaborarea politicilor, cel puțin pentru următoarea decadă care, de altfel, reprezintă și perioada critică în care trebuie să oprim și să reparăm răul făcut lumii naturale. Deciziile privind industriile și sectoarele ce vor fi susținute fie vor menține calea degradării, fie vor debloca potențialul unei recuperări cu adevărat verde.

În 2021, lumea va avea încă o oportunitate cheie să pună procesul de elaborare a legilor pe calea cea bună. O conferință de mult așteptată a Convenției privind Diversitatea Biologică, amânată din cauza pandemiei, va avea loc în Kunming, China. Acolo, guvernele vor cădea de acord asupra unui nou regulament cadru privind biodiversitatea globală, ce include ținte și obiective specifice. Această întrunire va fi cea mai bună și probabil una dintre ultimele ocazii în care factorii de decizie politică să se poată pune de acord în privința acțiunilor coordonate, pentru a rezolva nu doar problema factorilor direcți și indirecți ai degradării mediului, ci și a comportamentelor și valorilor care stau la baza relației noastre cu natura.
Știm că viețile și bunăstarea noastră depind de natură. Natura este calea noastră comună. Răspunsul față de pandemia curentă și summitul privind biodiversitatea de anul viitor sunt oportunități importante, însă doar dacă legiuitorii cheie sunt informați prin cele mai bune dovezi și expertize disponibile. Știința trebuie să fie ghidul nostru. O recuperare verde nu este doar la îndemână – este necesară, conform celor mai bune dovezi disponibile.


Ana María Hernández Salgar este președintele Platformei Interguvernamentale Științifico-Politice privind Biodiversitatea și Serviciile Ecosistemice (IPBES).

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...