IMG_1493Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este de părere că motivul pentru care există decalaje importante între România și restul țărilor membre Uniunii Europene este modelul economic neadecvat aplicat în cele patru decenii și jumătate de comunism. În opinia oficialului, acum, perioada de recuperare a acestor decalaje va fi mult mai scurtă față de cea în care aceste decalaje au fost create.
Oficialului român spune că perioada post-decembristă se poate împărți în trei etape distincte. În primul deceniu s-au construit piețele financiare și de capital și s-a demarat procesul de privatizare concomitent cu accesul liber al capitalului străin. A doua etapă a fost caracterizată de liberalizarea circulației capitalurilor, a mărfurilor, serviciilor și persoanelor. Acest proces s-a încheiat, în linii mari, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană.
După aderare a devenit evident că, economia românească „este mai degrabă complementară decât competitivă, o economie a lohn-ului, furnizoare de forță de muncă, mai degrabă stație de tranzit între țările europene dezvoltate și spațiul economic est-european ori asiatic”, a explicat Tăriceanu.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament