„Precum o busolă, diplomația economică ne permite să navigăm din ce în ce mai bine în beneficiul cetățenilor români”

Date:

Convorbirea fostului diplomat, publicistului Nicolae Mareş cu Excelența Sa, ministru al Afacerilor Externe, prof. univ. dr. Lazăr Comănescu

Mesajul pe care îl transmite prin intermediul revistei ECONOMISTUL domnul Lazăr Comănescu, ministru de externe este unul extrem de clar: România este un pol de stabilitate într-o regiune de importanță strategică, marcată de evoluții tot mai complicate.

Excelență, cum vede profesorul universitar de la ASE, economist de formație, din postura de diplomat cu ștate vechi, profilul actual al economiei mondiale?

Nu este un truism dacă o spun – chiar de la început – că ne aflăm într-o perioadă marcată de evoluții geo-politice și economice complexe. Știți și dumneavoastră că unii analiști apreciază că economia mondială a depășit o perioadă de criză foarte dificilă, fără a reuși încă să trateze toate efectele acesteia, iar alții consideră că nu am ieșit încă din criză.

Dintre temele care conturează profilul actual al economiei mondiale aș menționa: evoluțiile fluctuante ale economiilor emergente, care au reprezentat în ultimii ani un motor al creșterii economice, inclusiv în perioada post-criză; nevoia sporirii competitivității, temă de interes major pentru UE și implicit pentru România; efectele evoluțiilor contradictorii ale pieței petrolului și derivatelor sale; reacțiile la fenomenul globalizării, în condițiile distribuirii inegale a avantajelor acesteia; o întărire, pe acest fond, a curentului protecționist și de „naționalism economic”, care include și respingerea opțiunilor de liberalizare comercială (cazuri precum TTIP sau TPP). Acest ultim fenomen reprezintă poate provocarea actuală cea mai importantă, având în vedere că noul curent populist și protecționist este în bună parte responsabil inclusiv pentru Brexit și ar putea, în cazul în care rămâne necontrolat, să afecteze baza fragilă a relaționării și relansării comerciale și financiare.

În acest context cum apreciați Summitul G20 de la Hangzhou?

Personal, remarc rezultatele recentului Summit G20 de la Hangzhou (a 11-a reuniune a grupului informal al principalelor economii dezvoltate și emergente), care a înregistrat evoluții pozitive în extinderea coordonării între marile puteri economice, cu folosirea expertizei OCDE, și a reafirmat nevoia de contracarare a tendințelor protecționiste care amenință inițiativele de liberalizare a comerțului mondial.

La acest fundal de conjunctură economică globală se adaugă evoluțiile politice complicate inclusiv din spațiile apropiate României și Uniunii Europene în general – conflictul din Ucraina, cel din Siria, criza migranților, conflictele înghețate din vecinătate ș.a. Credem însă că putem și trebuie să acționăm pentru a transforma dificultățile si provocările existente în oportunități.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

INSCOP: peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu

Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la...