Provocări, Oportunități, Priorități

Date:

Conferința „Modelul economic românesc în cadrul UE: Provocări-Oportunități-Priorități” organizată de ASPES, AGER, ASE și România Durabilă în data de 23 mai 2017, la Palatul Parlamentului, sub patronajul Senatului României, a urmărit să provoace o dezbatere care să aducă în prim-plan nevoia de a gândi, elabora, discuta și accepta, un model economic care să asigure dezvoltarea sustenabilă a României în următoarele decenii. Obiectiv care, fără falsă modestie, a fost atins.
România are o șansă reală și unică acum, la aniversarea a 100 ani de existență ca stat unitar și independent, beneficiind și de preluarea președinției UE în 2019, iar această șansă trebuie valorificată la maximum.

IMG_1725 (2)
Această temă a fost supusă dezbaterii tocmai pentru că viitorul României depinde de capacitatea românilor de a gândi pentru ei. A te baza doar pe o situație economică favorabilă în UE sau doar pe fondurile europene ca factor de creștere poate fi periculos. Provocarea principală pentru guvern, dar și pentru întreaga țară, este:
CUM SĂ ASIGURĂM O GESTIUNE BUNĂ A ȚĂRII ȘI CUM SĂ STĂM PE PROPRIILE PICIOARE!
Cum să depășim acest nefericit 7-17-27 respectiv locul 7 în UE din punct de vedere al populației și suprafeței teritoriului, locul 17 din punct de vedere al Produsului Intern Brut și locul 27 din punct de vedere al nivelului de trai.

IMG_2209
România trebuie să-și definească și o poziție coerentă și de lungă durată cu privire la ce vrea de la Uniune și cum ar trebui aceasta să arate în viitor în contextul celor cinci alternative lansate în dezbatere de Președintele Comisiei Europene Jean Claude Junker.
Dezbaterea a urmărit să implice experți și oameni cu experiență practică din sectoare și domenii foarte diferite, de la academicieni, cercetători și profesori universitari, ONG-uri, economiști, sociologi și psihologi, la antreprenori și oameni de afaceri, administrația publică, activiști sociali și media.

Tocmai pentru că este un subiect atât de important evenimentul a fost gândit nu doar ca o simplă expunere de idei, dar mai ales ca o dezbatere între reprezentanții administrației centrale, ministerele cu atribuții economice și reprezentanții mediului de afaceri, ai capitalului românesc, ai patronatelor și sindicatelor, ai mediului academic și universitar și ai organizațiilor neguvernamentale.

Așa cum a rezultat și din luările de cuvânt, prezentate mai jos, există în mod indiscutabil un interes deosebit pentru gândirea unui model economic specific României, care să asigure dezvoltarea accelerată a capitalului românesc, în contextul identificării principalelor direcții de dezvoltare a industriei, serviciilor, agriculturii, infrastructurii, a principalelor ramuri care pot asigura creșterea competitivității economiei românești și a nivelului de trai.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...