Valea Laserului, Măgurele: Noua destinaţie pentru investiţii

Date:

Oamenii care vor lucra la Măgurele vor fi niște mici semizei! Ei vor coagula lumina într-o rază laser care la capacitatea de vârf va ajunge să aibă o forță de 10% din puterea Soarelui. Toată această desfășurare științifică va avea aplicații în domenii precum: medicină, industrie, protecția mediului sau industria de apărare. Laserul de la Măgurele poate fi un exemplu fericit pentru economia românească. Vorbim de prea multe ori despre o realitate a economiei românești, și anume, aceea că suntem în fața unei economii „low-cost”. Laserul de la Măgurele este o realizare de vârf, din toate punctele de vedere, care sfidează acea zonă a economiei românești cantonată în produse cu valoare adăugată scăzută. Proiectul de la Măgurele arată că România poate excela într-un domeniu lăsat multă vreme în umbră, este vorba despre sectorul de cercetare-dezvoltare, dar care este esențial pentru economia modernă.

În ultimii 20 de ani, ne-am obișnuit să spunem că România nu reușește să atragă fonduri europene. Motivele invocate au fost foarte diverse, dar aici merită numite cele referitoare la incapacitatea administrativă de a realiza proiecte și la faptul că fondurile europene sunt strict controlate, din punctul de vedere al legalității cheltuirii lor, de instituțiile de la Bruxelles, fapt care le face mai greu de deturnat și ca atare neinteresante pentru mediul local. Dacă la Măgurele se poate, atunci se poate să construim și autostrăzi!

În fine, proiectul de la Măgurele trebuie să fie un exemplu și pentru dezvoltarea regională. Un astfel de proiect industrial aduce în zonă investitori români și străini și este un adevărat motor de dezvoltare. Nu putem face câte un laser în județul Vaslui, în Neamț, în Harghita sau Covasna, dar autoritățile locale trebuie să înțeleagă din Valea Laserului că dacă la Măgurele se poate, atunci se poate să vină investitori și în zonele defavorizate ale României, cu condiția să existe proiecte bine făcute.

Constantin Rudnițchi
Constantin Rudnițchi
Constantin Rudnițchi este jurnalist, realizator RFI România.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Prelungirea plafonării primelor RCA nu este un „medicament minune”

Industria de asigurări a luat nota cu profunda...

Digitalizarea raportărilor fiscale – etapele anului 2024. Ce schimbări apar la e-Factura?

de Victoria Dobre, Senior Manager și Ștefan Machidon,...

Costul proprietății – mai scump din 2025 pentru toți. De ce și cum?

de Alex Milcev, Partener, liderul departamentului Asistență fiscală și...

Criza energetică a Europei a fost învinsă în primul rând datorită, reducerii voluntare a consumului de energie 

În februarie 2024 Comisia Europeană a recomandat statelor membre...