ENERSEC – Inovație în Siguranța Cibernetică

Date:

În vremea pandemiei, am observat probabil cu toții cât de dependenți suntem în mod real de tehnologie. Acest sector era important și înainte de martie 2020, însă acum a devenit mai relevant ca niciodată la nivel global. Nu este niciun secret că, ori din nevoie, ori pentru a ne distrage puțin de la situație, am mai comandat diverse device-uri în ultimul an, contribuind la o piață și așa puternic dezvoltată.

Dată fiind această digitalizare crescândă, nu putem trece cu vederea platformele de tip OT (Operation Technology) și mai ales IoT (Internet of Things). Ce înseamnă mai exact astfel de servicii? Câteva exemple concrete ale utilizării lor apar în rețelele de electricitate, în testarea purității apei, în ATM-uri, sistemele de diagnostic și monitorizare a spitalelor, respectiv în orice platformă care utilizează internetul pentru a porni, stinge sau controla un device, precum în cazul termostatelor, al aerului condiționat, al luminilor, al dispozitivelor de tip echo, precum Alexa, sau al AI-urilor care fac cumpărături pentru tine. Însă, așa cum a semnalat Timothy Snow, arhitect de soluții tehnice pentru compania Cisco, în cadrul unui interviu, unul dintre riscurile cele mai des întâlnite în sfera acestor platforme este neglijarea măsurilor de securitate.

Intră în scenă ENERSEC, un startup românesc centrat pe cybersecurity, care a trecut pragul InnovX BCR în 2020 și care a adus rezultate reale în urma programului de accelerare. Firma a fost fondată în 2013 de către Andrei Hohan și Bogdan Matache, cărora li s-a alăturat mai apoi și Răzvan Codreanu, cei trei având o experiență de peste 20 de ani în mediul corporatist, în domeniul de tech și de securitate cibernetică.
ENERSEC își concentrează activitatea pe servicii de protecție pentru platformele de tip OT și mai ales IoT împreună cu servicii de compliance & regulations pentru clienți din Europa. Impactul lor pe piață a fost până acum cel mai semnificativ mai degrabă în afara României, în spațiul vestic european, în țări precum Elveția, Germania și Luxemburg. Inițiativa lor a prins amploare, iar acum echipa lucrează înspre dezvoltarea unui Centru de Security Operation pentru protejarea utilizatorilor ce folosesc echipamente atât IT, cât și IoT, fie ele cele de acasă, fie de la muncă. Aceste servicii sunt relevante cu precădere în contextul actual al riscurilor digitale, dat fiind că pentru multe persoane jobul s-a mutat în propria reședință. Este nevoie doar de un dispozitiv cu conexiune la internet și o securitate slabă pentru ca un atacator să preia controlul asupra mai multor
device-uri din casă, să fure date personale sau să invadeze spațiul privat al individului. 

Protejarea datelor și a confidențialității a început pe bună dreptate să primească mai multă atenție în ultimii ani. Deși compromiterea datelor personale reprezintă o problemă ce ne vizează pe fiecare în parte, punerea în pericol a datelor firmei sau ale unui client reprezintă cu siguranță o încălcare a confidențialității, iar aceasta atrage cu sine sancțiuni legale și, de asemenea, dăunează reputației firmei și relațiilor sale de afaceri.

Astfel, inițiativa Centrului de Security Operation este de a oferi servicii accesibile atât indivizilor în propria casă, cât și firmelor mici, care nu și-ar permite în mod normal, mai ales la început, să plătească sume substanțiale. În cadrul centrului la care lucrează echipa, potrivit lui Răzvan, utilizatorul final plătește un abonament lunar pentru a fi înștiințat oricând îi este pusă în pericol siguranța în mediul virtual, folosind o componentă de software care este instalată la nivelul routerului. În urma acestui avertisment, utilizatorul poate alege de pe platforma ENERSEC un inginer de securitate care să-l ajute în situația cu care se confruntă, în funcție de preț, rating, competențele inginerului și tipul dispozitivului pus în pericol. Platforma reunește resurse globale nelimitate, aducând împreună ingineri din toată lumea, aceștia fiind testați și validați înainte de către echipa ENERSEC.

Răzvan Codreanu, Bogdan Matache și Andrei Hohan

Compania s-a înscris în acceleratorul de business atunci când s-a decis să facă trecerea de la vânzarea de servicii la dezvoltarea unui produs concret. În acest sens, Răzvan este „convins că ai nevoie de un grup de sprijin și de structură în absolut orice vrei sa faci, iar programul InnovX BCR atingea toate punctele în care căutam îmbunătățire. […] Programul ne-a ajutat și să ne decidem cu ce ar trebui sa ne lansăm și să ne concentrăm eforturile în direcția respectivă.” 

Într-adevăr, înainte de program, echipa ENERSEC voia să-și investească eforturile înspre IoT-ul de tip industrial, care ar fi avut ca grup țintă mediul enterprise, unde deja există o competiție puternică. Acceleratorul i-a ajutat să găsească o direcție clară, spre un alt public țintă, unde competiția să fie modestă, ajungând astfel la inițiativa menționată mai devreme pentru indivizi și pentru SMB-uri.

InnovX BCR se mândrește cu rezultatele echipei ENERSEC, dat fiind că aceasta a câștigat numeroase premii în 2020, printre care TechCrunch Disrupt (la care au avut o prezentare live în septembrie anul trecut, moderată de Jeff Taylor), premiul de la Microsoft – Coolest Startup in the House – și premiul de la UiPath pentru Best Scalable Startup la InnovX BCR Demo Day. La finele anului trecut, de asemenea, aceștia au câștigat drept clienți compania ENISA (Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică), cu care au chiar trei contracte în prezent. Îi puteți găsi chiar în raportul lor din 2020 la secțiunea Acknowledgments, unde echipa ENERSEC apare cu mulțumiri pentru analizele realizate și pentru materialele open-source procurate. De remarcat este că ENERSEC este singura companie din România – și printre puținele din lume – cu referințe în securitatea rețelelor 5G. În anul 2021, însă, echipa nu se lasă mai prejos, venind cu o prezentare pentru onboardingul și securitatea dronelor la SelectUSA, conferință organizată de Administrația Comerțului Internațional SUA. 

În momentul de față, echipa lucrează intens pentru lansarea campaniei de finanțare și dezvoltarea în continuare. La fel ca până acum, ne pregătim să fim plăcut surprinși de rezultatele lor. 

_________________

Un articol semnat Daniel Dumitrescu chief innovation officer ENERSEC

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...