InnovX-BCR și ecosistemul de inovație în România

Date:

_________________

Xinrun Zhuang
business growth InnovX
Bălan Monica-Claudia
marketing officer InnovX,
Daniel Dumitrescu
chief innovation officer InnovX

Tehnologia și inovația se potrivesc României ca o mănușă, fiind o zonă plină de oportunitate și potențial. Așa cum afirmă și personalități precum Ioan Hotca, „este atât de mult talent în țara noastră și oamenii au nevoie de acest tip de susținere din partea Innov-X-BCR ca să aibă curajul să își urmărească ideile lor nebunești”. Mai mult decât atât, cele mai inovative firme au fost înființate în momente de nevoie, războiul dintre Ucraina și Rusia creând una dintre cele mai stupefiante crize, ce a adus printre oameni numai reacții de șoc. Cu toate acestea, tot răul spre bine, deoarece s-au născut și oportunități pentru cei care au creativitatea și inovația să le captureze.

Se observă, în ultimii ani, necesitatea investiției de capital și inovare în ceea ce privește dezvoltarea economică a tehnologiilor emergente. Antreprenorii au reușit să facă primul pas în acest sens, însă au nevoie de resurse pentru a facilita creșterea expunerii la o masă mai mare de oameni. Fondurile de venture capital, private equity, private banking, mentori și legislatori joacă un rol important în susținerea acestui ecosistem.

InnovX-BCR poate facilita aceste nevoi, oferind tot ce este necesar pentru ca firmele care au ajuns în programele specializate să aibă mai mult reach și să se dezvolte printr-un proces de scaling. Astfel, InnovX-BCR este în căutare de minți inovative și noi soluții ce privesc cele mai imediate probleme din domeniu adresate de societate. Această organizație contribuie în ecosistem prin accelerarea a 316 participanți din 110 firme, dar și prin colaborarea cu peste 1.000 de investitori și 147 de evenimente dedicate atât antreprenorilor, cât și investitorilor.

Inovația este cuvântul-cheie pentru InnovX-BCR, având motivația de a aduce cât mai multă noutate și eficiență, lansând chiar în anul 2022 primul accelerator de fonduri de capital de risc din țară. Ținta programului este de a oferi cât mai multă informație în scopul de a educa cât mai bine investitori să își deschidă un VC fund. Generația nouă de investitori este interesată de valorificarea potențialului de inovare local și regional în concordanță cu cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030. Programul include educarea pe subiectul de lansare a fondului de venture capital, oportunități de finanțare, acces premium la deal flow validat și selectat în CEE și sprijin pentru închiderea tranzacțiilor.

Creșterea nivelului de interes observat de-a lungul timpului în programul nostru pornește chiar de la anunțarea lansării noastre în România și Polonia și merge până la participarea la experiențe inedite precum Wolves Summit, cea mai largă conferință de pe aria tehnologiei din centrul și estul Europei. Din acel moment, am fost încurajați să țintim și mai sus și să ghidăm capitalul românesc spre înființarea fondurilor de capital de risc dedicate investițiilor în companiile interesate în schimbare și originalitate și care ar putea atinge statutul de unicorn regional în viitor.

De asemenea, calitatea programului InnovX-BCR este confirmată și de rezultatele obținute de către alumnii programului nostru la competiții regionale și europene, unde au câștigat poziții înalte pe podium sub directa îndrumare a InnovX-BCR.

InnovX-BCR Demo Day – Investors Alliance

Din dorința de a crește numărul de investitori în startup-urile de tehnologie, pe data de 14 iunie 2022 a avut loc evenimentul InnovX-BCR Demo Day Investors Alliance, în care investitori din sud-estul Europei au venit în România pentru a afla informații noi despre oportunitățile de investiții prin paneluri de experți pe acest domeniu sau chiar pentru a-și îmbunătăți cunoștințele despre cum să investească în mod înțelept în
startup-uri viitoare.

Evenimentul InnovX-BCR Demo Day Investors Alliance a adus participanți și firme din Anglia, Polonia, Ungaria, Bulgaria și România. Paneliștii din cadrul acestui eveniment sunt încadrați în patru categorii: Private Equity, Private Banking, Venture Capital și Tehnologie.

În ceea ce privește Private Equity, au prezentat:

  • Thomas Bobek – head of private equity la Erste Asset Management, face parte din Erste Group, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii financiare în CEE. Erste Asset Management administrează un portofoliu de mai multe
    tipuri de fonduri de investiții, oferind flexibilitate și soluții de investiții.
  • Marek Kukuryka – limited partner la ValueTech VC, un fond de capital de risc ce se concentrează pe startup-uri early stage în industria de energie și fabricații industriale. ValueTech VC are un parteneriat cu MIT Enterprise Forum și MassChallenge, firmele din portofoliul lor beneficiind de acces la centre de inovații din Israel, Boston și multe altele.
  • Ivaylo Simov – limited partner la Eleven Ventures, un fond de capital de risc dedicat să aducă firme antreprenoriale regionale pe platforma globală. Ariile de interes pentru acest fond sunt fintech, sănătate și medicină, viitorul muncii, mâncare și comestibile și ecommerce.

În cadrul Private Banking, paneliștii au fost:

  • Andra Ion – director la Erste Private Banking, unul dintre liderii segmentului de gestionare a averii în CEE, care oferă servicii de private banking, management al averii, servicii fiduciare și brokeraj la nivel internațional.
  • Dana Dima – vicepreședinte executiv pe retail și private banking la Banca Comercială Română, membră a Erste Group. Banca Comercială Română este una dintre cele mai importante bănci și entități financiare din România, oferind operațiuni de retail banking, corporate and investment banking, trezorerie și piețe de capital.

În continuare, pe Venture Capital:

  • Pawel Bochniarz – partener general la Valuetech VC. Pawel Bochniarz este antreprenor în serie, mentor, investitor și expert în comercializarea technologiilor inovatoare.
  • Kamilla Rácz – investment analyst la Impact Ventures, un fond de venture capital cu focus adițional, unde se ia în considerare impactul investiției pe mediu. Acest fond are și un program de accelerare care aduce resursele necesare ca antreprenori din comunitate să aibă succes.
  • Katerina Manley – manager de investiții la Seed Starter ČS, un fond ce pune accent pe firme care au o creștere îndelungată și sustenabilă. Acest fond implică bootcamp-uri, investiții și incubare pentru antreprenori.
  • Petar Tsachev – investment analyst la LAUNCHub Ventures, acesta din urmă fiind un fond de early stage venture capital care investește în firme din centrul și sud-estul Europei.
  • Nikola Yanev – manager de marketing la Eleven Ventures. Eleven Ventures are o echipă diversă cu expertiză în arii diferite care poate oferi antreprenorilor ajutorul și resursele necesare ca acestea să câștige un loc pe scena globală.
  • Liviu Munteanu – partener la Founders Bridge, fond de venture capital care investește în antreprenori cu dorință de creștere. Acest fond oferă sfaturi de strategie, scaling, stabilire operațională, vânzări, expansiune teritorială și crearea unui fundații solide pentru scalare.

Pe domeniul Tehnologie:

  • Michal Olszacki – founder of Polish Institute for Research and Technology. În cadrul acestei instituții sunt făcute cercetări pe arii de interes în lumea științelor și tehnologiei. Scopul lor este să devină reprezentanți ai excelenței în domeniul științei și să contribuie la creșterea sustenabilă a societății.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Prelungirea plafonării primelor RCA nu este un „medicament minune”

Industria de asigurări a luat nota cu profunda...

Digitalizarea raportărilor fiscale – etapele anului 2024. Ce schimbări apar la e-Factura?

de Victoria Dobre, Senior Manager și Ștefan Machidon,...

Costul proprietății – mai scump din 2025 pentru toți. De ce și cum?

de Alex Milcev, Partener, liderul departamentului Asistență fiscală și...

Criza energetică a Europei a fost învinsă în primul rând datorită, reducerii voluntare a consumului de energie 

În februarie 2024 Comisia Europeană a recomandat statelor membre...