Quarks Interactive – primul software din lume realizat independent și conectat la un calculator cuantic

Date:

Care este motivația din spatele afacerii și care este misiunea voastră?

Quarks Interactive: Quarks Interactive S.R.L. este prima companie care face software pentru calculatoare cuantice din România. Misiunea companiei este de a simplifica pentru totdeauna cum va lucra lumea cu viitoarele calculatoare cuantice. Aceste noi tipuri de calculatoare vor permite soluționarea problemelor pe care azi le considerăm imposibil de rezolvat din toate domeniile de cercetare. Pentru a putea înțelege cum se operează aceste calculatoare este nevoie de învățarea unei metode noi și contraintuitive de programare. Dacă știm că calculatoarele clasice sunt făcute din biți (0 și 1), calculatoarele cuantice permit ca și superpozițiile dintre 0 și 1 să fie considerate stări de calcul. Viteza și volumul de date ce va putea fi procesat de calculatoarele cuantice nu vor fi niciodată întrecute de tipurile de calculatoare bazate pe tehnologiile de tranzistori.

Cu scopul de a simplifica accesul și cunoștințele necesare pentru a programa un calculator cuantic, Quarks Interactive a realizat softul numit Quantum Odyssey. Acest soft, pe lângă că oferă o metodă complet vizuală de scrie cod pentru un calculator cuantic, oferă și o întreagă gamă de cursuri de specialitate în domeniu. Astfel, oricine poate învăța cum se poate programa un calculator cuantic de la zero, jucând Quantum Odyssey (este disponibil pe https://www.quarksinteractive.com/).

De cine a fost fondată / de cine este reprezentată compania?

Quarks Interactive: Compania are un singur membru fondator, Laurențiu Niță, cercetător la Universitatea Durham din Marea Britanie. El a înființat compania, prin intermediul căruia dezvoltă Quantum Odyssey împreună cu colegii lui din Marea Britanie, România și Singapore.

Cum a ajutat programul InnovX-BCR la scalarea și accelerarea afacerii tale?

Quarks Interactive: InnovX-BCR ne-a ajutat să grăbim pașii necesari pentru a mări compania. De la sesiunile de brainstorming până la planuri și evaluări financiare, Quarks Interactive a crescut puternic în cadrul acestui program, acum fiind pregătită pentru a avea o evaluare de  10 mil. dolari post-investment și un plan sănătos de expansiune pentru următoarea rundă de seed, cuantificată la 2 mil. dolari.

Ce parteneriate ai reușit să realizezi cu mentorii din program sau alte corporații?

Quarks Interactive: Parteneriatele principale realizate au fost cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare din Cluj-Napoca, ce a declarat că va sprijini compania prin accesul la cercetători și tehnologii, precum și cu Microsoft și IBM. Mentorii ne-au pus în contact cu chestorul României pe Ilfov, în vederea unui ajutor mutual pentru a realiza în România un centru de excelență pe tehnologii cuantice și comunicații, în parteneriat cu instituțiile statului.

Câteva achievements cu care vă mândriți?

Quarks Interactive: Suntem primul software din lume realizat independent ce este conectat la un calculator cuantic. IBM este partenerul nostru principal, împreună cu care am reușit să facem ca Quantum Odyssey să poată fi translator și interfață grafică pentru calculatoarele lor cuantice care sunt acum în funcțiune. Pe lângă acest aspect, ne mândrim și cu faptul că dintr-o investiție de 100.000 euro inițială, am reușit anul trecut să obținem revenue dublu și să ieșim pe profit. Sperăm să putem crește masiv compania anul acesta.

Cu ce evenimente urmează să ne surprindeți în viitorul apropiat?

Quarks Interactive: Vom organiza primele evenimente competitive din lume de tip E-sports gaming cu teme științifice legate de calculul cuantic. Dorim să acordăm premii, la fel cum se acordă de exemplu pentru jocuri celebre ca Counter-Strike sau Dota, acelor gameri care reușesc prin Quantum Odyssey să bată cele mai mari scoruri.

De asemenea, există altceva în mod special pe care ai dori să-l includ în articol?

Dacă te pasionează știința și vrei să afli mai multe despre calculatoarele cuantice, te așteptăm în Quantum Odyssey!

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...