Startup Alliance, 15 iunie

Date:

_________________

Xinrun Zhuang
business growth InnovX
Bălan Monica-Claudia
marketing officer InnovX,
Daniel Dumitrescu
chief innovation officer InnovX

În cadrul evenimentului InnovX -BCR Startup Alliance Demo Day din data de 15 iunie 2022, zece startup-uri și-au prezentat ideile în fața investitorilor și experților de business, finalul acestuia aducând în brațele câștigătorilor premii valoroase care îi vor ajuta să crească mai departe și să se dezvolte pe ceea ce și-au propus fiecare încă de la bun început.

InnovX-BCR are ca misiune dăruirea unei educații de top în business prin mijloace de bază și ajută la crearea de noi conexiuni și oportunități. Este un accelerator dedicat scalării startup-urilor care s-au înscris cu idei inovatoare și care au curajul de a face pași semnificativi prin acest program intens, eficient și provocator. Focusat pe dezvoltarea și unirea inovatorilor cu potențiali clienți, InnovX-BCR reprezintă o verigă importantă în ecosistemul de investiții din centrul și estul Europei.  

Evenimentele din cadrul acestui program au fost planificate în așa fel încât să ofere cele mai valoroase resurse pentru antreprenorii ambițioși din fiecare colț al lumii. InnovX-BCR aduce mai aproape de startup-uri, dar și investitori, șansa la a crea noi conexiuni prin networking, clădind totodată o multitudine de oportunități pentru cei care își doresc cu adevărat succesul.

Programul o să împlinească patru ani în decembrie, cu ajutorul unei echipe deschise și cu minte tânără ce are interesul de a ajuta startup-uri să ajungă la nivel global. În plus, toate eforturile programului nu ar fi atins aceeași magnitudine fără ajutorul partenerilor corporativi precum EY, Globalworth, SeedBlink, Vodafone, Oracle, Colliers, Eleven Ventures sau IBM.

Keynote-ul dat de Mircea Geoană, adjunct al secretarului general și președintele boardului de inovație în cadrul NATO, deschide porțile Demo Day-ului din 15 iunie cu informații mai mult decât fascinante. Este subliniată importanța inovațiilor din perspectiva strategică și defensivă a organizației NATO.

Mircea Geoană sparge gheața aducând o perspectivă de interes masiv printr-un keynote susținut în prima parte a Demo Day-ului din
15 iunie. Adjunct al secretarului general și președinte al boardului de inovație în cadrul NATO, Mircea Geoană subliniază importanța inovațiilor din perspectiva strategică și defensivă a organizației NATO. Conflictul regional dintre Rusia și Ucraina a trezit în rândul oamenilor sentimente de îngrijorare și neîncredere față de capacitatea de apărare pe frontul cibernetic. Așadar, este necesară o dezvoltare considerabilă a inovării în domeniul tehnologiei atât pentru a îmbunătăți metodele de apărare a țărilor membre ale NATO, dar și pentru creșterea economică a țării.

Al doilea discurs a fost ținut de Thomas Kolarik, COO la Banca Comercială Română, având tema „Rolul inovației în lumea de astăzi”. Oportunitățile de creștere în industria de apărare, inovare și tehnologie sunt semnificative, iar cei care inovează și au avantajul tehnologic sunt poziționați bine pentru a ajunge departe. Evenimentele similare cu Startup Alliance Demo Day ajută la creșterea ecosistemului, promovarea inovației și accelerarea firmelor de startup.

Evenimentul a fost împărțit în patru secțiuni, trei paneluri și sesiunea demo pentru startup-uri, care au acoperit diferite subiecte relevante pentru situația curentă și trendurile din industrie la nivel regional.

Panelul 1 – Jobs4UKR

Un proiect de InnovX-BCR Startup Alliance care are ca prioritate relocarea profesională a refugiaților din Ucraina. Panelul a fost format din Roxana Popa, coordonator la Jobs4UKR, Irina Trubnikova, specialist comercial la Internațional Trade Administration, Kateryna Kovalevska, head of supervisory board la HRpro Ukrainian Association, Octavian Pascu, manager tehnologii digitale și emergente la EY România, Andreea Socol, director prevânzări la DRUID și moderat de Ana Maria Crețu, cofondatoare a InnovX-BCR. Scopul acestui proiect este să facă conexiunea între firme și refugiați. Acest proiect, în colaborare cu BCR, este un succes care a ajutat peste 1.000 de candidați prin platforma aplicației.

Panelul 2 – Megatrenduri în tehnologie 

Paneliștii au discutat despre digitalizarea regiunii și trendurile remarcate în ultimul timp. Deși pandemia de COVID-19 a încetinit economia în regiune, a accelerat procesul de inovație și digitalizare. Reprezentanții firmelor respective urmăresc să poată ține în continuare pasul cu schimbările din industrie. Au învățat cum să se adapteze în timpurile de criză și cum pot prelua din nou controlul. Consensul paneliștiilor este că situația pandemică a adus oportunități de creștere și este un moment bun să participe la inovare și investiție. Panelul este format de Daniel Rusen, director marketing și operații la Microsoft România, Karolina Wawrzyniak, manager dezvoltare strategică în ECE la Oracle, Ioan Ovidiu Hotca, lider consultanță la IBM  România și moderat de Adrian Seceleanu, editor business hi-tech la Ziarul Financiar.

Panelul 3 – Investiții pentru scaling-up european

În cadrul celui de al treilea panel s-au discutat oportunitățile de investiții din regiune, cea mai mare provocare fiind existența unui singur antreprenor în firme, reieșind faptul că apare nevoia de a aduna o echipă unică cu aptitudini și competențe complementare cu antreprenorul. Antreprenorul, la rândul său, trebuie să fie capabil să își prezinte viziunile mai întâi echipei, apoi investitorilor. Acest panel a fost format din Pawel Bochniarz, membru al Consiliului de Administrație al MIT Enterprise Forum ECE și partener general al ASI Valuetech Seed Fund, Borys Tomala, director executiv la Lerta, Alin Stanciu, partener la Catalyst România, Mihaela Odica, chief operations officer la Adservio, moderat de Mădălina Hristescu, chief legal officer la InnovX-BCR.

Sesiunea de pitch pentru startup-uri

Toate startup-urile care au prezentat la Startup Alliance Demo Day au trecut prin următoarele etape din programul de accelerare:

  • faza de selecție, în care din 68 de solicitanți, 16 au fost aleși să participe în program
  • faza de preaccelerare, unde cele 16 firme au fost instruite să își definească ideile, propunerile de afaceri, inovarea technologiei și să ajungă la un Produs Minim Valabil (MVP) în șase săptămâni
  • faza de accelerare, unde 10 firme din etapa anterioară își dovedesc impactul și eficiența produsului sau a serviciilor oferite.
  • Demo Day, unde prezintă în fața unui juriu compus din experți în diverse industrii, reprezentanți de la parteneri corporativi și VC-uri și potențiali investitori. Sesiunea de prezentare a fost moderată de Anca Luca, community manager la
    InnovX-BCR. Rezultatele juriului au fost în următoarea ordine:

Locul I a fost câștigat de Synaptiq.io, ce se concentrează pe crearea de soluții software bazate pe AI pentru îmbunătățirea serviciilor medicale prin combinarea inteligenței artificiale cu analiza medicală. Softul lor reduce semnificativ timpul de procesare necesar imaginilor de investigare. Misiunea lor este să ofere sprijin oncologilor de radiații pentru a salva mai multe vieți.

Pe locul II s-a poziționat Prime Dash, care oferă firmelor și instituțiilor financiare soluții inovative financiare bazate pe învățare automată și învățare artificială. Misiunea lor este să reducă decalajul dintre bănci și IMM-uri cu date de credit în timp real. 

Pe locul III a fost QuickLegal, o platformă care oferă utilizatorilor informații juridice personalizate și facilitează interacțiunea între diverse tipuri de clienți care au nevoie de servicii juridice și avocați specializați disponibili pentru a-și oferi serviciile. Misiunea lor este să revoluționeze piața de servicii juridice.

Qpick este o platformă de marketing Drive-to-Store creată pentru centre comerciale și magazine. Platforma asta interacționează că o punte între spațiul digital și cel fizic pentru clienți și comercianți pentru a conduce vizite în magazine. Misiunea lor este sa reinventeze economia europeană de cumpărături și retail.

Quarks Interactive – misiunea lor este ca aspectul învățării calculului cuantic să vină ușor și natural pentru cel care învață și, prin urmare, ca fiecare ființă umană să cunoască câte ceva despre fizică cuantică. Misiunea lor este introducerea umanității în era calculului cuantic. 

GuidefAI este o companie SaaS care ajută firmele să-și ducă produsele la următorul nivel, dezvoltând un instrument all-in-one menit să atragă publicul, să genereze achiziții și să ofere experiențe plăcute și utile prin intermediul unui cod QR. Misiunea lor este să construiască viitorului instrucțiunilor digitale.

KIM – o companie care are obiectivul de a-și ajuta partenerii să adopte cele mai noi tehnologii IT și procese operaționale pentru a crește agilitatea, transparența și profitabilitatea. Misiunea lor este de a furniza software-uri care servesc cu adevărat oamenii cu liniște și eficiență prin automatizarea proceselor de afaceri pentru a reduce concedierile, a centraliza activitățile și a îmbunătăți eficiența.

RaBit – o platformă de management integrată, cu funcționalități multiple și tehnologii de ultimă generație, care urmărește automatizarea, simplificarea și eficientizarea proceselor de afaceri implicate în viața unei companii. Misiunea lor este digitalizarea industriei românești, to Rise A Bit.

Charger.ro – prima platformă one-stop-shop care integrează produse, echipamente și soluții ce se bazează pe energie electrică și surse de energie regenerabilă. Platforma încorporează experți, furnizori, soluții complete și produse care se adresează pieței soluțiilor „verzi” și inteligente de încărcare și transport. Misiunea lor este de a contribui la îmbunătățirea calității vieții consumatorului final, prin intermediul unor produse sigure și fiabile care sunt fabricate prin tehnologie avansată, ușor de utilizat și ecologice, cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător.

BOLD Experience – „moldovenii creativi” în new media art & immersive digital art, așa cum spun mulți, pentru a aduce la viață cele mai scandaloase, îndrăznețe idei și concepte în realitate. Misiunea lor este să ajute firmele să creeze noi produse și servicii care să schimbe atitudinile clienților prin techno-art și creativitate.

Juriul pentru pitch-uri a fost format din:
Ioana Anca Dobre – Strategy Consultant at BCR
Sorin Vișan – Executive Director, IT Solutions, BCR
Valentin Filip – VP Product Investments – Fortech Investments 
Antonela Dragomir – Investment Manager at Catalyst România
Nikola Yanev – Marketing Manager Eleven Ventures
Kamilla Rácz – Investment Analyst at Impact Ventures
Katerina Manley – Investment Manager Seed Starter ČS
Liviu Munteanu – Partner Founders Bridge 
Carmen Sebe – Chief Executive Officer Seedblink
Alexandru Bogdan – Chief Executive Officer RocaX
Petar Tsachev – Investment Analyst at LAUNCHub Ventures
Ivaylo Simov – Founder at Eleven Venture 

Ceremonia de premiere a fost moderată de Diana Dumitrescu, chief executive officer la InnovX-BCR, și Emanuel Cernat – chief internationalization officer la InnovX-BCR.

Evenimentul InnovX-BCR Startup Alliance Demo Day a fost un succes cu sprijinul partenerilor noștri corporativi care au adus experți pentru paneluri, juriu și premii speciale cu valoare totală de peste 100.000 euro, acordate de la următorii parteneri și startup-uri:

De la Microsoft – pentru KIM 
De la IBM – pentru Quarks Interactive
De la DLA Piper – pentru KIM 
De la Fortech Investment – pentru Synaptiq.io 
De la Veranda Mall – pentru Qpick
De la Mindspace – pentru Quick Legal
De la Colliers – pentru KIM

Următorii pași pentru startup-uri

Startup-urile care au devenit alumni din cohortele trecute și care au îndeplinit un set de cerințe vor fi invitate să participe alături de echipa InnovX-BCR la conferințe de business internaționale precum SelectUSA, un program organizat în cadrul guvernului din SUA care facilitează investiții și crearea oportunităților de muncă.

InnovX-BCR Investors Bootcamp VCs va fi lansată începând din vara 2022 și va fi primul accelerator din România pentru VC-urile promițătoare din regiunea ECE. Programul durează 14 săptămâni și include educație pe partea de lansare a fondurilor de VC, oportunități de finanțare, acces premium la deal flow validat și selectat în ECE și suport pentru închiderea tranzacțiilor.

În încheiere, echipa InnovX-BCR le mulțumește tuturor startup-urilor care au încheiat programul de accelerare, tuturor partenerilor corporativi care au contribuit la premiile speciale, mentorilor și paneliștilor care și-au împărțit expertiza, întrucât fără aceste contribuții programul nu ar fi fost la fel de reușit. Ne dorim să continuăm împreună să îmbunătățim comunitatea și să inovăm tehnologii noi alături de oameni ambițioși și pasionați!

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Prelungirea plafonării primelor RCA nu este un „medicament minune”

Industria de asigurări a luat nota cu profunda...

Digitalizarea raportărilor fiscale – etapele anului 2024. Ce schimbări apar la e-Factura?

de Victoria Dobre, Senior Manager și Ștefan Machidon,...

Costul proprietății – mai scump din 2025 pentru toți. De ce și cum?

de Alex Milcev, Partener, liderul departamentului Asistență fiscală și...

Criza energetică a Europei a fost învinsă în primul rând datorită, reducerii voluntare a consumului de energie 

În februarie 2024 Comisia Europeană a recomandat statelor membre...