De la optimism la dezvoltare

Date:

Optimismul este tendința omului de a vedea latura pozitivă a lucrurilor, dar este și atitudinea celui ce privește cu încredere viața și viitorul. În economie, optimismul este sinonim cu încrederea, esențială pentru bunul circuit al banilor. România pare să se bucure de un număr din ce în ce mai mare de optimiști care plasează evoluția economiei autohtone în topul revenirii la nivel european. Să vedem mai întâi datele: conform INS, PIB-ul României a înregistrat în primul trimestru al anului un salt de 2,8% față de trimestrul IV 2020, iar principalii parteneri financiari externi văd într-o lumină foarte bună evoluția economiei românești până la finalul acestui an.

Banca Mondială proiectează un avans al PIB-ului autohton de 6% în 2021, iar FMI estimează o redresare economică puternică, cu un salt al PIB de 7%. Potrivit previziunilor economice de primăvară ale Comisiei Europene, România va avea o creștere economică de 5,1% în 2021 și de 4,9% în 2022.

Cuvântul cheie care pare să stea la originea acestor cifre este tocmai „încrederea”: „Șocul generat de pandemie a fost gestionat cu succes, iar toate aceste eforturi au dus la creșterea nivelului încrederii, atât de necesară ca să putem trece cu bine prin această criză”, spunea Andrei Cionca, CEO al Impetum Group, comentând recenta ediție a studiului CONFIDEX care măsoară încrederea managerilor români în economie.

Datele studiului (prezentat în ediția de față a revistei Economistul) arată că, după șocul inițial al pandemiei, economia României a înregistrat o creștere permanentă, fără turbulențe, bazată pe opțiunea strategică a managerilor pentru creșterea productivității, în detrimentul celor ce optează pentru reducerea costurilor. Și cifrele privind atitudinea față de investiții sunt corelate cu înclinarea spre o mai mare productivitate. Evoluția din ultimul an a indicelui CONFIDEX denotă un optimism în creștere, dar unul fluctuant, marcat nu numai de criza pandemică în sine, ci și de alți factori care influențează economia.


Încrederea în economie este o concluzie prezentă și în cercetarea recentă a PwC România, care arată că optimismul directorilor generali din România privind revenirea economiei globale a atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, 60% dintre respondenți considerând că situația economică se va îmbunătăți în următoarele 12 luni. În următorii trei ani crește gradul de optimism în privința majorării numărului de angajați, opt din zece directori generali din România estimând o creștere a numărului de locuri de muncă nou create.

Potrivit raportului CEO Survey 2021, deși anxietatea privind pandemia încă nu a dispărut și rămâne pe primul loc în topul amenințărilor pentru creșterea economiei și a companiilor atât pe plan global, cât și în țara noastră, directorii generali din România se dovedesc a fi mai optimiști decât în anii anteriori, dar totuși ceva mai prudenți în previziuni decât omologii lor de la nivel global (76%) și din Europa Centrală și de Est (64%).


Dar redresarea economică privită cu mult optimism de liderii din business trebuie să se facă rapid resimțită și în gospodăriile individuale și în viața economică a fiecărui om simplu. Eforturile de recuperare din criza generată de pandemia de COVID-19 trebuie să ofere o protecție socială cuprinzătoare, să asigure că vaccinurile ajung rapid la cât mai mulți oameni și să alimenteze încrederea acestora în ziua de mâine. Cu cât mai mulți optimiști vom avea în rândul populației active, cu atât mai mult încrederea va transpune „creșterea economică” în „dezvoltare” și „bunăstare”.

Daniel Apostol
Daniel Apostol
Daniel Apostol, jurnalist, MBA, este director editorial al revistei ECONOMISTUL, director editorial al cotidianului „Jurnalul”, director editorial al „ClubEconomic.ro”. A fost realizatorul Jurnalului de Economie la A3, director editorial, jurnalist senior și gazdă a seriei ProfitLive de pe ProfitTV.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Obligația de informare și consultare în contextul concedierilor colective

de Anca Atanasiu, Avocat, Senior Managing Associate, Băncilă, Diaconu...

PwC România a asistat compania americană Kiteworks  în achiziția platformei de tehnologie 123FormBuilder din Timişoara

O echipă de specialiști în tranzacții a PwC România...