Economistul este o publicație apărută în iunie 1990, din inițiativa unor economiști și jurnaliști cu experiență notabilă și în activitatea dinainte de 1989, fondată, mai ales, în cunoștință de cauză despre ce nu a funcționat bine în economia de tip excesiv planificată. Înființarea publicației Economistul a venit din dorința de a concentra informația și de a analiza prin media, prin presa scrisă, asupra a ceea ce urma să se întâmple și să fie economia României în perioada post-socialistă. Din 1990 și până astăzi, timp de 25 de ani, publicația Economistul a reușit să reziste în panoplia mijloacelor de presă scrisă tocmai datorită capacității sale de a continua prin schimbare și adaptare. A adaptat permanent politica sa editorială la problemele majore ale economiei României. Totodată, și-a schimbat periodicitatea apariției din cotidian în săptămânal și formatul din ziar în revistă.
Anul XXVI al existenței sale va însemna continuarea apariției, care se va caracteriza însă printr-o schimbare majoră, profundă, atât în politica sa editorială, cât și în periodizarea apariției, din săptămânal în bilunar, redefinindu-se ca bilunar găzduind opinie de cultură și civilizație economico-socială.
De ce este această schimbare? Tocmai pentru ca publicația să poată rezista, deci să continue, în varianta tipărită. Totodată, se va dezvolta varianta electronică, mai ales în zona știrilor cotidiene, a evenimentelor economice majore, a mediatizării unor opinii, puncte de vedere și poziții – „pe fază” – exprimate de către membrii Asociației pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES), precum și de alte personalități ale științei, culturii și civilizației din domeniile academic, universitar și de afaceri.
În același timp, anul 2016 va marca extinderea în teritoriu a bazinului de recrutare și mediatizare a fenomenelor economico-sociale, prin înființarea de subredacții ale revistei în principalele centre universitare ale țării, respectiv Iași, Cluj, Timișoara, Craiova, Brașov, Galați și Constanța, de regulă pe lângă facultățile cu profil economic și în tandem cu filialele ASPES, care vor fi înființate în acest an.
Dar schimbarea fundamentală în evoluția revistei urmează a fi realizată în ceea ce privește politica sa editorială. Economia României anului 2016 va trebui să cunoască o schimbare radicală dacă se dorește cu adevărat să înceapă o relansare și o redesenare a conceptului de economie națională, cuplată la o colaborare echitabilă în piața UE și în cea mondială. Economia României nu mai trebuie să rămână ca un „paria” în plan continental și global, tocmai pentru că țara și națiunea română dispun de importante resurse naturale, umane și chiar financiare, dar care deocamdată sunt prost administrate și valorificate. Or, ele trebuie folosite de către managementul administrativ și economic național și teritorial în interesul poporului român.
Cu o echipă redacțională și de marketing înnoită, profesionistă și bine racordată la realitățile economico-sociale ale României, cu realizarea unor parteneriate puternice de colaborare, publicația Economistul își propune să devină – ca vector media al ASPES – formatorul și propagatorul de opinii bine fundamentate științific, în concordanță cu realitățile și nevoile naționale ale economiei românești, puternic, corect și echitabil conectate la economia europeană și mondială.
Promovarea opiniilor unor personalități recunoscute și credibile din cercetarea și știința economică academică și universitară, din administrația publică la nivel național și teritorial, din mediul de afaceri, a unor analize, studii, documentare, tendințe și prognoze în economia României și în economia europeană și mondială va deveni axa de referință a politicii editoriale a publicației Economistul.
Totodată, revista Economistul, atât în varianta tipărită, cât și în cea electronică, se va concentra pe realizarea unei cât mai bune funcționări și corelări a relației dintre mediul privat de afaceri – generator de plusvaloare în societate – și instituțiile publice de reglementare, pentru a se construi un cadru legislativ predictibil și corect, racordat la nevoile, realitățile și interesul național ale României.