Noua dezordine economică mondială

Date:

Veți afla din numărul de față că, pe termen scurt, economia lumii se confruntă cu încetinirea ritmului de creștere și cu riscul unei mari instabilități financiare. Dar vestea rea abia urmează: pe termen lung, lumea s-ar putea confrunta cu o puternică amenințare a fragmentării sistemice și a proliferării de războaie economice și comerciale.

Pasul înapoi pe care cele mai puternice economii ale lumii îl fac acum din economia globală și din diverse aranjamente comerciale transoceanice alimentează și mai mult tezele care anunță destructurarea comerțului global și a sistemului financiar internațional din formele în care lumea s-a chinuit să le așeze de la Bretton Woods încoace.

Deglobalizarea devine un subiect mai fierbinte decât a fost globalizarea însăși, de altfel, proces pe care lumea nici nu a reușit încă să-l parcurgă până la capăt.
Liderii lumii – șefi de state sau de guverne, conducători militari sau dictatori, înalți prelați ai celor mai puternice religii, șefi ai instituțiilor financiare internaționale, oameni bogați peste imaginația muritorilor de rând, antreprenori de succes mondial, celebrități cu mare trecere în cancelariile occidentale, oameni influenți la nivel planetar – nu par să se mai regăsească deloc într-o ecuație stabilă, ci dimpotrivă: dezordinea a tot ceea ce știam ordonat în ultimii 70 de ani pare să fie cuvântul de ordine acum.

ECONOMISTUL vă oferă în ediția de față un cover story despre noua (dez)ordine (economică) mondială, despre controversata nouă Americă, despre faptul că la Davos liderii lumii s-au întâlnit ca să se întrebe reciproc încotro merge lumea, cu sau chiar fără ei, deși lumea însăși aștepta o viziune clară de la ei cu privire la viitorul comun.
Semnătura lui MOHAMED A. EL-ERIAN, fost Chairman al Consiliului pentru Dezvoltare Globală al președintelui Barack Obama, vine să completeze demersul editorial și să deschidă totodată o serie de articole ale unor mari gânditori și economiști ai lumii, publicate începând de acum exclusiv în România de către revista ECONOMISTUL .
E bine, cred, să fim mult mai atenți la cei care cu adevărat contează, să citim și să descifrăm idei de valoare, să înțelegem încotro merge lumea. În răstimp, liderii români (dacă putem însă să-i numim lideri) fac în continuare totul ca țara să fie defazată economic, politic, cultural și tehnologic față de restul lumii.
Lectură plăcută!

Daniel Apostol
Daniel Apostol
Daniel Apostol, jurnalist, MBA, este director editorial al revistei ECONOMISTUL, director editorial al cotidianului „Jurnalul”, director editorial al „ClubEconomic.ro”. A fost realizatorul Jurnalului de Economie la A3, director editorial, jurnalist senior și gazdă a seriei ProfitLive de pe ProfitTV.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...

EY România a asistat Hidroelectrica în achiziția unor linii de business ale UCM Reșita

EY România a asistat Hidroelectrica, cel mai mare producător...