Riscuri la adresa stabilității financiare

Date:

Stabilitatea financiară se referă la o situație în care sistemul financiar în ansamblu este capabil să reziste la șocuri și să funcționeze eficient, susținând economia reală. Dar anul acesta există mai multe riscuri care ar putea afecta stabilitatea financiară.

În primul rând, sunt încă deosebit de amenințătoare presiunile inflaționiste și riscurile geopolitce. Pe de o parte, politica băncilor centrale de a combate inflația prin scumpirea creditelor și diminuarea lichidității din piață induce la rândul ei un risc al ratei dobânzii. Pe de altă parte, tensiunile dintre economiile majore și războiul din Ucraina și celelalte conflicte în curs în diferite regiuni ale lumii prezintă riscuri pentru stabilitatea economiei globale și au provocat o perturbare a pieței energiei, a comerțului și a investițiilor. Apoi se manifestă și riscul de evaluare greșită a activelor, ceea ce poate duce la volatilitatea și instabilitatea piețelor de capital, pe fondul temerilor investitorilor cu privire la scumpirea finanțărilor.

Dezechilibrele comerciale persistente la nivel global, combinate cu deficite mari de cont curent, pot de asemenea conduce către o ajustare bruscă, provocând instabilitate financiară. În plus, creșterea continuă a datoriei, atât în sectorul public, cât și în cel privat, crește riscul unei crize a datoriilor, în special pe piețele emergente, care ar putea duce la pierderea încrederii investitorilor și la instabilitate în sistemul financiar.

Deloc de ignorat sunt și riscurile de securitate cibernetică: dependența tot mai mare de sistemele digitale și creșterea sectorului fintech au sporit amenințarea atacurilor cibernetice, care pot perturba sistemele financiare și ar putea submina încrederea consumatorilor.
Și, nu în ultimul rând, rămân din ce în ce mai amenințătoare riscurile legate de schimbările climatice: impactul financiar al schimbărilor climatice poate fi substanțial și ar putea duce la rândul lui la instabilitate financiară. De exemplu, pagubele fizice cauzate de dezastrele naturale ar putea provoca pierderi pentru companiile de asigurări și bănci.

Așadar, sistemul financiar mondial se confruntă anul acesta cu o serie de riscuri ce i-ar putea afecta stabilitatea, iar factorii de decizie politică trebuie să fie vigilenți și proactivi în gestionarea acestor riscuri pentru a asigura menținerea sănătății sistemului financiar și a economiei reale pe care acesta o susține.

Daniel Apostol
Daniel Apostol
Daniel Apostol, jurnalist, MBA, este director editorial al revistei ECONOMISTUL, director editorial al cotidianului „Jurnalul”, director editorial al „ClubEconomic.ro”. A fost realizatorul Jurnalului de Economie la A3, director editorial, jurnalist senior și gazdă a seriei ProfitLive de pe ProfitTV.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...