Spirala populistă

Date:

Populismul prinde amploare în economiile debile, unde cei încuiați la minte se cocoață cu tupeu pe scaune de conducere. Acolo unde „încuiații” fac legea, discordia dă afară armonia din societate, din politică și din economie. România nu e nici ea ferită de valul de populism acut răspândit în ultimii ani în lume și în Europa, iar politicile de la București se nasc adesea și ele din gândirea unor încuiați la minte. De multe ori prostia a făcut casă bună cu nemernicia în politica internă, făcând din guvernare principalul factor de perturbare a economiei, peste toate amenințările posibile care vin din exterior.

Când economia a mers cât de cât bine, politica proastă a ridicat bariere inutile, iar când economia începe să meargă prost, politica „încuiată” împinge și mai tare economia în prăpastie.


Niciunul dintre cei aflați la putere în ultimul deceniu nu a valorificat pe termen lung creșterea economiei românești: politica internă proastă sau nemernică a risipit banul public, nu a generat investiții pentru viitor și nu a transpus creșterea PIB în creșterea nivelului de trai al individului. Dimpotrivă, s-au adâncit inegalitățile și condițiile de viață dintre cetățeanul român și cel „european”.

Guvernările „încuiate” au întors pe dos creșterea economică record, transformând-o în foarte slabă dezvoltare economică. Împreună, guvernările proaste și lipsa de trăinicie economică au creat un puternic cerc vicios în rândul celor care se simt din ce în ce mai mult lăsați în urmă. Sărăcia, inegalitățile sociale, senzația de abandon social și economic au dus la creșterea populismului și naționalismului, curente care duc la rândul lor la agravarea tensiunilor economice: pe măsură ce populism-naționalismul crește, crește și amploarea politicilor protecționiste, iar acestea din urmă alungă capitalul. Astfel dispar sau scad puternic investițiile (mai ales cele ale capitalului străin) și crește neîncrederea în economie și în stat.


Nemaiavând răbdare să aștepte închiderea firească a ciclului electoral, politicienii români au furat startul și ne-au aruncat înainte de vreme într-o confruntare în care bunăstarea celor care votează este sacrificată pentru bunăstarea celor care se vor votați. Și fără voia noastră suntem împinși într-o spirală periculoasă: economia pirpirie e guvernată prin politici prociclice greșite, care produc o economie și mai fragilă și o politică și mai proastă. O spirală a populismului deșănțat.

Daniel Apostol
Daniel Apostol
Daniel Apostol, jurnalist, MBA, este director editorial al revistei ECONOMISTUL, director editorial al cotidianului „Jurnalul”, director editorial al „ClubEconomic.ro”. A fost realizatorul Jurnalului de Economie la A3, director editorial, jurnalist senior și gazdă a seriei ProfitLive de pe ProfitTV.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Abonamentele Netflix bazate pe reclame sunt profitabile

Netflix este incontestabil numărul unu în sectorul divertismentului. Cele...

Consiliul Național al IMM susține orientările politice ale Ursulei von der Leyen

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din...