Proiectul laserului de la Măgurele – o extraordinară forță de a genera dezvoltare economică

Date:

La Măgurele s-a desfăşurat  conferinţa „Afaceri competitive bazate pe rezultatele cercetărilor ştiinţifice avansate”, organizată de ASPES, IFIN-HH, clusterul MHTC şi Primăria Măgurele, având ca obiectiv expunerea oportunităţilor pe care le deschide viitorul sistem de lasere şi fascicol gama ELI-NP, care va atinge cea mai mare putere posibilă până în prezent la nivel mondial.

Cu această ocazie, cercetătorii de la Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” au prezentat oamenilor de afaceri români domeniile în care ar putea fi folosit laserul de mare putere care va fi instalat la Măgurele. Directorul insitutului, academicianul Nicolae Zamfir, a explicat faptul că proiectul are nevoie de sprijinul mediului de afaceri. El a subliniat că „suntem interesați în cele mai noi rezultate ale tehnologiilor înalte, după aceea ne interesează o colaborare cu oamenii de afaceri pentru a întreține acest centru atât funcțional, cât și din punct de vedere al cercetării și avem nevoie de o colaborare cu ei pentru cercetările aplicative, pe care să le transferăm diferitelor firme care să le introducă în societate. Acesta este scopul acestor întâlniri: noi să le spunem cum vedem această colaborare, iar ei să ne spună și părerea lor ca să ajungem la un consens”.

Prof. univ. dr. ing. Adrian Curaj, înalt reprezentant al prim-ministrului României pentru dezvoltarea ecosistemului bazat pe ştiinţă, inovare şi antreprenoriat asociat infrastructurii paneuropene ELI-NP, a prezentat o serie de mesaje definitorii pentru susţinerea de care beneficiază acest proiect din partea premierului Dacian Cioloş, a Executivului, în ansamblu.

„Măgurele este un proiect unic, științific și tehnologic, are o forță extraordinară de a genera dezvoltare, este un proiect nu al acestei regiuni, ci este un proiect al României, în care România spune că vrea, poate, iar rezultatele de acolo vor avea un impact fantastic asupra economiei românești: locuri de muncă, bunăstare. Am încredere că proiectul are deja dinamică destulă, are tracțiune destulă și va fi pe agenda oricărui guvern. Sigur, abordările pot depinde de la guvern la guvern, dar interesul asociat proiectului și proiectul în deplinătatea lui nu pot fi comentate”, a spus înaltul reprezentant al guvernului pe această problemă, Adrian Curaj.

În sesiuni plenare, au fost dezbătute temele: „Infrastructurile ştiinţifice de mari dimensiuni – o nouă sursă de inspiraţie pentru competitivitatea companiilor europene”, „Posibile aplicaţii practice ale rezultatelor cercetării ştiinţifice avansate realizate în Parcul Ştiinţific Măgurele, generatoare de business competitiv la nivel mondial”, „Afaceri în Parcul Ştiinţific Măgurele – finanţări, facilităţi, oportunităţi şi obstacole”.

Cercetători de pe platforma fizicii, precum şi specialişti din domenii diverse, de la medicină şi ştiinţa materialelor la cultură şi educaţie, au prezentat rezultate ale unor prime cercetări care pot fi dezvoltate odată cu evoluţia proiectului ELI-NP şi a ansamblului complex Laser Valley – Land of Lights. Totodată, au suscitat interes şi au declanşat un dialog animat conexiunile cu mediul bancar, administraţia publică locală, dezvoltarea durabilă, finanţele, transporturile etc.

Proiectul celui mai puternic laser din lume, care va funcționa la Măgurele, este programat să devină funcțional până în anul 2019.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Analiză Storia – orașele și cartierele în care românii găsesc cu ușurință locuri de parcare

Alexandria, Râmnicu Vâlcea și Drobeta-Turnu Severin sunt orașele din...

BCR Leasing oferă clienților microîntreprinderi și PFA acces 100% digital la contractele active de finanțare, direct în ecosistemul George

Banca Comercială Română (BCR) extinde funcționalitățile din platforma digitală...

Prețul aurului, aproape de recordurile istorice: 2.400 de dolari/uncie 

Prețul aurului a crescut de la 1.991 de dolari...