Ce urmează pentru Fintech?

Date:

PS Quarterly prezintă în mod regulat predicții ale unor gânditori de top și comentatori poziționați în mod unic pe un subiect de interes global. În urma imploziei FTX și a multor alte platforme cripto în 2022, tehnologia financiară stârnește o suspiciune publică mai mare și atrage un control de reglementare mai strict. Cu aproximativ 1,4 miliarde de persoane fără acces la servicii bancare și cu majoritatea cetățenilor din economiile avansate care se bazează pe sistemele de plată din secolul al XX-lea, nimeni nu se îndoiește că serviciile financiare sunt pregătite pentru perturbări tehnologice. Dar după o perioadă de exuberanță irațională, manie speculativă și haos pe piață, viitorul apropiat pentru fintech a devenit învăluit de incertitudine. Având în vedere acest lucru, le- am cerut colaboratorilor să răspundă la următoarea idee:

Înăsprirea condițiilor economice, scandalurile la nivel înalt și supravegherea de reglementare mai atentă în țările cheie vor împiedica în mod substanțial progresul în domeniul tehnologiei financiare în următorii ani. De acord sau nu?

 

Johanna M. Costigan – În China, ziarul oficial al Ministerului Științei și Tehnologiei a lăudat  Tencent, Alibaba și Baidu pentru contribuțiile lor la economia și dezvoltarea țării. Cu toate acestea, lauda nu înseamnă independență viitoare. În ultimii doi ani, recunoașterea (oarecum întârziată) de către conducerea chineză a semnificației companiilor platformă a stimulat o „rectificare” a tehnologiilor financiare. Ce a început ca o furtună de măsuri punitive a evoluat rapid într-un control mai sistemic. La începutul acestui an, Guo Shuqing, secretarul de partid al Băncii Populare din China, a anunțat că rectificarea celor mai mari 14 firme fintech a fost „practic finalizată.”

Dar, în timp ce mișcările mai ample ale autorităților de reglementare ar putea fi încheiate, represiunea încă aruncă o umbră asupra sectorului tehnologic al Chinei. Responsabilizarea prin reglementare și implicarea mai adâncă a statului înseamnă că emanciparea deplină a sectorului privat nu este la îndemână. Pe lângă supravegherea permanentă de reglementare, entitățile de stat  iau „acțiuni privilegiate” (care conferă o putere specială de gestionare) în marile companii de tehnologie, cum ar fi Alibaba și Tencent. Poate nu întâmplător, operațiunile acestor două firme depășesc cu mult serviciile financiare. Tencent deține super-aplicația WeChat, în timp ce Ant Group de la Alibaba este un gigant pluridimensional al serviciilor digitale și al comerțului electronic.

Una dintre prioritățile de bază ale Partidului Comunist din China este creșterea economică, pe care aceste firme sunt pregătite să o furnizeze. Dar prima prioritate a partidului este menținerea controlului central, pe care guvernul se va grăbi să-l apere dacă și când aceste firme vor începe să pară prea puternice. Dacă obiectivele industriei și ale partidului se suprapun, firmele fintech nu vor avea de ce să-și facă griji. Dar acesta este un mare „dacă”. Armonia neîntreruptă între cei doi actori este puțin probabilă.


Johanna M. Costigan este cercetător la Centrul pentru Analiza Chinei din cadrul Asia Society Policy Institute.

 

  ***

Dante Alighieri Disparte – Progresul în domeniul fintech va fi cu siguranță restrâns în 2023, mai ales când vine vorba de criptomonede și active digitale. Factorii de decizie cântăresc avantajele și dezavantajele reglementării sectorului, în loc „să îl lase să ardă” și atât. Dacă reglementările sunt în meniu, cripto este pregătită pentru un moment Dodd-Frank, cu factorii de decizie recreând restructurarea radicală a reglementărilor bancare care au fost implementate după criza financiară din 2008.

Desigur, printre cei care propun reguli noi, unii doresc ca cripto să fie guvernată relativ puțin – ca jocurile de noroc. Dar jurisdicțiile mai serioase, cum ar fi Uniunea Europeană, fac eforturi pentru un ecosistem de servicii financiare bazat pe principiul „aceleași servicii, aceleași riscuri, aceleași reguli și aceeași supraveghere”. O astfel de abordare ar fi neutră din punct de vedere tehnologic: toate companiile vor fi supuse unor reguli în funcție de serviciile pe care le oferă, indiferent dacă se numesc „cripto” sau altfel.

Dar, departe de a ucide industria cripto, reglementarea (urmând principiul neutralității tehnologice) ar putea fi salvarea acesteia. Chiar și bancherii centrali conservatori precum Jon Cunliffe, guvernatorul adjunct pentru stabilitate financiară al Băncii Angliei, recunosc că firmele care vor supraviețui acestei ierni cripto ar putea deveni Amazoanele viitorului. Multe țări vor concura pentru atenția și investițiile potențialilor supraviețuitori prin promovarea unor noi reglementări fintech. Europa are deja un cadru de reglementare Markets in Crypto-Assets (MiCA) care ar face pentru cripto ceea ce a făcut Regulamentul general privind protecția datelor pentru confidențialitate. Acum, toți ochii sunt ațintiți asupra Congresului SUA, care ar putea evita o iarnă mai profundă în domeniul fintech prin adoptarea unor legislații precum Stablecoin TRUST Act.


Dante Alighieri Disparte este Director de Strategie și Șeful politicii globale la Circle.

 ***

Philippe Heim – Ceea ce vedem acum seamănă foarte mult cu spargerea bulei dot-com. Scena fintech va deveni mai sănătoasă după ani de supraevaluare și reglementări slabe, care au permis creșterea unor entități nesigure, cum ar fi Wirecard și FTX. Totuși, ar fi o prostie să ignorăm rolul crucial pe care tehnologia îl va juca în viitorul finanțelor. Cele mai inovatoare proiecte fintech vor continua să atragă investiții, dar va fi nevoie să demonstreze robustețe și rezistență, cât și viabilitatea pe piață.

În acest mediu, cred că jucătorii tradiționali din sectorul bancar și financiar vor avea oportunitatea de a recupera din urmă investind în domeniile potrivite. Startup-urile fintech au câștigat teren în ultimii ani prin furnizarea de servicii centrate pe client și prin îmbunătățirea eficienței operaționale. Cu o bază mare de clienți și expertiză în managementul riscurilor, marii jucători au ceea ce este nevoie pentru a promova modelul bancar ca serviciu, cu condiția să îmbrățișeze pe deplin digitalizarea.

În creditele de consum și serviciile bancare de tranzacționare, dezvoltarea API-urilor integrabile și a noilor blocuri tehnologice precum blockchain poate permite servicii financiare încorporate mai sigure și mai eficiente. Dar nu suntem încă acolo. Indiferent de condițiile de finanțare sau de reglementare, inovația va rămâne pe ordinea de zi.


Philippe Heim este CEO al La Banque Postale.

 ***

Marion Laboure – În 2021, lichiditatea abundentă, ratele scăzute ale dobânzilor și un apetit general pentru acțiunile în tehnologie au contribuit la o creștere imensă a prețurilor activelor digitale. Însă în 2022, inflația ridicată, înăsprirea monetară și încetinirea creșterii economice au înțepat bula, iar scandalurile de la nivel înalt precum colapsul FTX au evidențiat nevoia urgentă de reglementare. Pe termen scurt, o supraveghere mai puternică probabil va împiedica creșterea și va accelera consolidarea în industrie. Dar pe termen mediu, pe măsură ce oamenii își recâștigă treptat încrederea, am putea trece la un plan mai sigur și mai sofisticat, în care activele digitale pot fi deschise unui public mult mai larg.

Inovația fintech depinde în continuare de aceiași factori ca înainte: accesul la capital, cererea de servicii, lanțurile de aprovizionare și geopolitică. Deși istoria nu se repetă, recenta explozie a activelor digitale a avut ecouri ale bulei dot-com, cu toată „exuberanța sa irațională”. Ratele scăzute ale dobânzilor la sfârșitul anilor 1990 au redus costurile de creditare, ceea ce a permis o explozie cambriană a noilor start-up-uri pe internet. Antreprenorii puteau valorifica barierele mari în informare (deoarece tehnologia era încă relativ nouă), iar investitorii în capital de risc erau dornici să subscrie la noutate. Evaluările ridicate au făcut apoi și mai ușoară strângerea de capital.

Dar multe dintre aceste modele de afaceri nu au fost niciodată sustenabile și în curând au început să se clatine, mai ales pe măsură ce companiile mai consacrate au intrat în amestec. Până în octombrie 2002, Nasdaq a renunțat la toate câștigurile acumulate în timpul bulei, scăzând cu 78%  de la vârful din martie 2000. Însă, deși multe companii au eșuat, tehnologia de bază a supraviețuit, iar acum o folosim în fiecare zi.  Este posibil ca activele digitale și tehnologiile bazate pe blockchain să urmeze un model similar. După cum s-a spus adesea despre era dot-com: „Nimic important nu a fost construit vreodată fără „exuberanță irațională”.”


Marion Laboure este autoarea Democratizing Finance: The Radical Promise of Fintech.

 

***

 Jacqueline Musiitwa – Un nou control de reglementare în țările cheie nu va împiedica în mod substanțial progresul în domeniul fintech pe termen mediu, din cauza rafinamentului și diversității sectorului. Un sub- sector de urmărit este fintech-ul pentru climă, unde noile inovații sunt bine plasate pentru a avea un impact social pozitiv și pentru a contribui la declanșarea unei reglementări mai bune.

Potrivit CommerzVentures, contabilizarea dioxidului de carbon și managementul riscului climatic au atras cele mai multe finanțări fintech p entru c limă (1 miliard de dolari) în prima jumătate a anului 2022. În timp ce Europa a preluat conducerea în ceea ce privește banii strânși, Actul de reducere a inflației din 2022 ar putea împinge Statele Unite în față.

În condițiile în care autoritățile de reglementare din SUA și Europa fac eforturi pentru mai multe informații legate de climă, cererea pentru soluții fintech pentru climă va crește, pe măsură ce companiile caută modalități mai bune de a urmări datele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) și de a evita acuzațiile de dezinformare ecologică. În mod similar, odată cu conturarea noilor taxe vamale pe emisii de carbon, platformele care urmăresc emisiile de dioxid de carbon încorporate în diferite etape de producție pot oferi trasabilitate și date suplimentare pentru a ajuta companiile să- și înțeleagă amprenta. În timp ce platformele de compensare a emisiilor de carbon pentru piețele voluntare ale carbonului sunt în creștere, sunt necesare o mai mare transparență și reglementări mai solide pentru a se asigura că și oamenii din țările în curs de dezvoltare care adoptă aceste instrumente beneficiază de ele.

În cele din urmă, oferind persoanelor fizice oportunitatea de a investi în companii axate pe combaterea crizei climatice, fintech poate ajuta la extinderea unei noi clase de investitori conștienți în privința mediului. Provocarea este să ne asigurăm că un volum suficient din această investiție se îndreaptă către țările în curs de dezvoltare care sunt cel mai puternic afectate de criza climatică. Acesta este motivul pentru care organizații precum USAID lucrează pentru a reduce decalajul dintre finanțarea combaterii schimbărilor climatice și fintech prin inițiative precum noul Climate  Finance for Development Accelerator.


Jacqueline Musiitwa este Consilier financiar pe probleme de mediu la USAID.

 ***

Eswar Prasad – Diversele fațete ale fintech vor fi afectate în moduri diferite de schimbările în condițiile macroeconomice și atitudinile autorităților de reglementare. Cererea consumatorilor și a firmelor pentru plăți electronice mai eficiente, mai ieftine și ușor accesibile (atât interne, cât și internaționale) rămâne puternică. Prin urmare, este posibil ca inovația în domeniul plăților digitale să continue, în ciuda unui control mai intens de reglementare, cea mai mare parte fiind menită să limiteze tranzacțiile ilicite. Monedele stabile, în special, se vor confrunta probabil cu reglementări stricte pentru a asigura o protecție adecvată a investitorilor și pentru a evita orice răspândire a riscului pe piețele de valori mobiliare.

Activitățile de intermediere financiară întreprinse de platformele fintech vor fi, de asemenea, supuse unui control mai strict de reglementare, în special pe măsură ce condițiile macroeconomice mai stricte și creșterea ratelor dobânzilor cresc riscul de nerambursare pentru toate tipurile de credit. Autoritățile de reglementare devin extrem de sceptice și, pe bună dreptate, cu privire la ideea că tehnologia – inclusiv utilizarea big data, învățarea automată și inteligența artificială – poate, prin ea însăși (și cu o supraveghere de reglementare minimă) să ofere servicii de intermediere mai bune, cu costuri mai mici, cu riscuri implicite mai mici.

Este probabil să existe o zguduire în sectorul fintech. Firmele și platformele care au modele de afaceri instabile și o bază financiară slabă trebuie să dea socoteală atunci când sunt supuse unor presiuni de reglementare și economice mai mari. Această zguduire s-ar putea dovedi în cele din urmă benefică: Ar elimina firmele mai suspecte și mai riscante, permițând în același timp inovații care să completeze numeroasele decalaje care persistă în furnizarea de produse și servicii financiare de bază.


Eswar Prasad este autorul The Future of Money: How the Digital Revolution Is Transforming Currencies and Finance.

Drepturi de autor: Project Syndicate, 2023.  www.project-syndicate.org

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...