Revenirea economică a Chinei

Date:

De Sara Hsu

 

Decembrie 2022 a adus un sfârșit rapid politicii zero COVID a Chinei  – și o creștere la fel de rapidă a numărului de infectări. Dar, cu toate perturbările pe care le-a provocat această schimbare, economia chineză este bine poziționată să revină puternic în acest an. Trei tendințe majore de urmărit sunt redresarea investițiilor și a consumului, normalizarea lanțurilor de aprovizionare și îmbunătățirea sectorului imobiliar, până acum cu probleme.

Parțial pentru că focarul de COVID-19 întârziat în China a fost atât de rapid, s-ar putea dovedi relativ de scurtă durată. Experții anticipează că evoluția numărului de infecții va dura doar până în al doilea trimestru al anului 2023. În timp ce un studiu din luna mai 2022 din Nature estima că în China se vor înregistra 112 milioane de cazuri și 1,6 milioane de decese în primele șase luni de la sfârșitul zero-COVID, notele de sănătate pe surse au arătat că 250 milioane de oameni fuseseră deja infectați înainte de sfârșitul lunii decembrie 2022. Câteva săptămâni mai târziu, un important om de știință din guvern a estimat că 80% din populație fusese deja infectată.

Atât timp cât China nu revine la politica sa zero COVID – și mai ales dacă își extinde capacitatea medicală – ar trebui să fie capabilă să readucă creșterea economică pe drumul cel bun în următoarele luni. Lucrătorii se vor putea întoarce la fabrici și birouri, șoferii de camioane vor putea transporta mărfuri fără întârziere, iar oamenii de afaceri vor putea călători mai liber. Aceasta nu este o iluzie; deja începea să se întâmple la începutul anului. Numărul de călători în transportul public și intern a crescut în ciuda pandemiei .

 Prin urmare, creșterea semnificativă a activității economice ar trebui să fie în perspectivă. În timp ce închiderile intermitente determinate de politica zero-COVID la nivel de oraș și district au redus considerabil ocuparea forței de muncă și consumul privat, inversarea acestora are un efect egal și opus, mai ales că guvernul susține o scădere a șomajului și un consum mai ridicat ca indicatori cheie ai sănătății economice.

Cu siguranță, rata șomajului din 31 de orașe a atins 6,7% în noiembrie 2022, iar lucrătorii s-au confruntat cu provocări la revenirea la muncă, deoarece virusul a început să se răspândească în decembrie (când indicele PMI încă reflecta puncte nevralgice în producție). Cu toate acestea, unele autorități locale au încurajat chiar și persoanele infectate s ă se întoarcă la muncă dacă prezentau doar simptome ușoare, iar până la sfârșitul anului, mulți chinezi, în special în orașele cele mai mari, s-au adaptat la viața cu COVID-19.

Consumul va crește proporțional pe măsură ce oamenii se mișcă liber și vor începe să cumpere mai multe bunuri benevol. Restaurantele și centrele comerciale au raportat creșteri ale traficului pietonal și ale cheltuielilor de consum, iar Conferința anuală de lucru economică centrală a guvernului a subliniat cheltuielile de consum ca o prioritate cheie. Urmând aceste îndrumări, autoritățile locale vor extinde probabil emisiunea de bonuri de consum (cecuri de stimulare) pe măsură ce anul progresează.

Mai mult, unele dintre provocările majore cu care se confruntă lanțurile de aprovizionare sunt acum rezolvate. Creșterea numărului de infectări de la sfârșitul anului 2022 a lovit atât de puternic lucrătorii din fabrici și logistică, încât unele companii au ales să înceapă sărbătorile de Anul Nou Chinezesc mai devreme. Multe servicii de curierat intern au fost împiedicate de lipsa de lucrători. Dar, odată cu stabilizarea numărului de infectări, a venit și o normalizare a funcțiilor logistice și de producție.

Aceasta nu înseamnă că lanțurile de aprovizionare vor rămâne în general stabile. Mai degrabă, multe vor depinde de perspectivele globale – atât în ceea ce privește volatilitatea cererii, cât și inflația – precum și șocurile geopolitice care rezultă din tensiunile chino-americane și războiul Rusiei în Ucraina.

În cele din urmă, perspectivele pentru sectorul imobiliar din China ar trebui să înceapă să se îmbunătățească. Noile reguli anunțate în noiembrie 2022 au atenuat deja o parte din presiunea asupra dezvoltatorilor imobiliari, inclusiv prin reducerea avansurilor, scăderea ratelor ipotecare și încurajând noi finanțări pentru dezvoltatori prin obligațiuni și împrumuturi. Aceste măsuri au întărit sentimentul de încredere după doi ani de restricții la împrumuturi pentru dezvoltatori. Și unele orașe mari, cum ar fi Chongqing, au relaxat, de asemenea, restricțiile la achizițiile imobiliare pentru a consolida sectorul local al locuințelor.

Ca urmare, analiștii imobiliari se așteaptă ca perspectivele industriei imobiliare comerciale să se îmbunătățească până la jumătatea anului 2023, pe măsură ce cererea crește în orașele mai mari de prim nivel. Creșterea cererii de spațiu comercial va ajuta la combaterea instabilității din sector, pe măsură ce acțiunile imobiliare suplimentare ies pe piață ca parte a normalizării post-COVID.

În pofida acestor evoluții pozitive probabile, încetinirea creșterii globale poate genera în continuare turbulențe pentru China. Numeroși experți au estimat că Statele Unite, împreună cu o treime din toate țările, vor intra în recesiune în 2023. Fondul Monetar Internațional estimează o scădere a creșterii economice globale la 2,7% în acest an – cel mai scăzut procent de peste două decenii. Aceste evoluții vor afecta inevitabil exporturile chineze, care încă reprezintă 20% din PIB-ul țării.

Din perspectiva acestui deficit, întreprinderile chineze orientate spre export au îmbrățișat cu entuziasm sfârșitul politicii zero-COVID, curtând comenzile de export în străinătate și investițiile străine. Dar, rămâne de văzut dacă această activitate suplimentară de marketing va compensa încetinirea cererii globale.

Un stimul reînnoit poate ajuta. Se așteaptă ca China să ofere sprijin fiscal pentru industria sa de semiconductori și pentru infrastructura de noi tehnologii, iar guvernul va promova intens achizițiile de vehicule electrice și turismul. La sfârșitul anului 2022, Ministerul Finanțelor a anunțat  angajamentul de a sprijini inovarea și dezvoltarea rurală prin reduceri fiscale și alte măsuri de stimulare, iar Banca Populară a Chinei a semnalat că va continua să furnizeze lichidități și să permită creșterea creditelor.

Per total, perspectivele Chinei pentru 2023 sunt foarte diferite de cele din 2022, datorită schimbării politicii sale privind COVID. Economia este pregătită pentru o redresare în multe domenii critice.

Cu excepția unor noi perturbări, care vor ajuta la propulsarea acesteia peste ultimii trei ani de tulburare economică și paralizie.


Sara Hsu, profesor asociat de management al lanțului de aprovizionare la Universitatea din Tennessee, Knoxville, este co-autor (împreună cu Jianjun Li) al China’s Fintech Explosion: Disruption, Innovation, and Survival (Columbia University Press, 2020) și Informal Finance in China: American and Chinese Perspectives (Oxford University Press, 2009).

Drepturi de autor: Project Syndicate, 2023.  www.project-syndicate.org

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...