de E. S. HAN Chunlin
Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al
Republicii Populare Chineze în România
Între 15 și 18 iulie, a avut loc la Beijing a treia ședință plenară a celui de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez. În cadrul acestei ședințe s-a dezbătut și adoptat „Decizia Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez cu privire la aprofundarea continuă a reformei cuprinzătoare pentru promovarea modernizării în stil chinezesc”, care include planuri sistematice destinate continuării aprofundării reformelor din sectoare ce țin de economie, politică, cultură, societate, ecologie, securitate națională, apărare națională și armată, precum și prin care se propun peste 300 de măsuri importante de reformă. Ședința plenară a adus clarificări suplimentare la adresa principalului scop al aprofundării reformei: vom continua să îmbunătățim sistemul socialist cu caracteristici chinezești și să modernizăm sistemul și capacitatea de guvernare a Chinei. Până în 2035, vom finaliza din toate punctele de vedere construirea unei economii de piață socialiste de înaltă calitate, vom îmbunătăți și mai mult sistemul socialist cu caracteristici chinezești, vom moderniza sistemul și capacitatea noastră de guvernare și vom îndeplini modernizarea socialistă. Toate acestea vor constitui o bază solidă pentru ca până la jumătatea acestui secol să facă din China o mare țară modernă și socialistă din toate punctele de vedere. China își împarte oportunitățile cu lumea întreagă. Aprofundarea exhaustivă a reformelor pentru promovarea modernizării în stil chinezesc va aduce beneficii tuturor țărilor, printre care și României.
Dezvoltarea de înaltă calitate a economiei chineze va stimula elanul de creștere. Sedinţa a punctat faptul că dezvoltarea de înaltă calitate este sarcina principală pentru a face din China o țară socialistă modernă din toate punctele de vedere. În prima jumătate a anului, economia Chinei a dat dovadă de progres constant atât din punct de vedere cantitativ cât și calitativ, atingând un PIB în valoare de 61.7 trilioane de RMB (aproximativ 8.68 trilioane de dolari americani) și o creștere anuală de 5%. Fondul Monetar Internațional a majorat predicția de creștere pentru China la 5%, economia Chinei rămânând un motor important al creșterii economice globale. Pe viitor, China va continua să perfecționeze organizațiile și mecanismele favorabile promovării dezvoltării de înaltă calitate, să tindă către crearea de noi vectori de creștere și de noi avantaje, să consolideze aprovizionarea instituțională în noi domenii și sectoare, să pună bazele unui mecanism destinat asigurării creșterii de fonduri pentru industriile viitorului și să ridice standardul de la nivel național pentru a conduce industriile tradiționale către calea progresului, să promoveze contopirea integrală dintre economia reală și cea digitală, să susțină inovația sub toate formele ei și să depună un efort coordonat pentru promovarea reformei integrale a instituțiilor și mecanismelor ce țin de educație, știință și tehnologie și talent uman. Este de așteptat ca tranziția economiei chineze de la creștere rapidă la dezvoltare de înaltă calitate să facă loc unei noi perioade mondiale de dezvoltare pe termen lung, stimulând astfel creșterea de la nivel global.
Deschiderea la nivel înalt a Chinei va aduce întregii lumi noi oportunități. În cadrul ședinței plenare, a fost evidențiată nevoia de a dezvolta un nou sistem instituțional pentru o economie deschisă la un standard mai înalt. În prima jumătate a acestui an, volumul de import și export al Chinei a depășit pentru prima dată valoarea de 21 trilioane RMB (aproximativ 3 trilioane de dolari americani), având o creștere anuală de 6.1%; a apărut 26.870 de noi întreprinderi cu investiții străine în China, crescând anual cu 14.2%. Aceasta este o dovadă de afirmare a mediului de afaceri din China și de încredere în procesul stabil de promovare a reformei și de deschidere. China va extinde în mod constant deschiderea instituțională, va lua inițiativa în a promova coordonarea dintre regulile economice și comerciale cu standarde înalte internaționale, va stabili un mecanism menit să asigure un trafic de date internațional eficient, convenabil și sigur, va crea un mediu instituțional transparent, stabil și previzibil; va facilita accesul la piață, ridicând în totalitate restricțiile de acces în domeniul manufacturier, va promova deschiderea și mai amplă în ceea ce privește domeniul telecomunicațiilor, al internetului, al educației, culturii, al serviciilor medicale, precum și altele într-un mod sistematic; va proteja în mod eficient drepturile și interesele întreprinderilor străine, va asigura implementarea tratamentului național față de acestea în ceea ce privește accesul la factorii de producție, obținerea licențelor de calificare, achiziții publice și alte aspecte.
Modernizarea în stil chinezesc se definește prin dezvoltare pașnică, aceasta urmează drumul dezvoltării pașnice, așa cum a fost subliniat și în cadrul ședinței plenare. În ceea ce privește domeniul diplomației, China va continua să urmeze cu tenacitate o politică internațională independentă, pașnică, să promoveze construirea unei comunități cu un viitor împărtășit de umanitate. Vom rămâne dedicați valorilor comune ale umanității prin implementarea Inițiativei Dezvoltării Globale, a Securității Globale și a Civilizației Globale, vom pleda pentru crearea unei lumi egale, ordonate, bazate pe multipolaritate și globalizare economică în beneficiul tuturor și, de asemenea, vom participa activ în procesul de implementare a reformei și de dezvoltare al sistemului de guvernanță globală.
Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România și 20 de ani de la stabilirea unui Parteneriat Amplu de Prietenie și Cooperare între cele două ţări. Avantajele de dezvoltare ale Chinei și ale României sunt extrem de complementare și există un potențial imens de cooperare în comerț, agricultură, energie verde, digitalizare, dezvoltare ecologică, științe umaniste și alte domenii. China este dispusă să colaboreze cu România pentru a crea o cooperare pragmatică de înaltă calitate și mai dinamică cu ajutorul platformelor de cooperare precum Inițiativa Belt and Road și Cooperarea dintre China și țările din Europa Centrală și de Est pentru bunăstarea ambelor popoare și pentru a promova pacea mondială și dezvoltarea neîncetată.