Array

Atenție, politicieni! Mediul de afaceri are program de guvernare

Date:

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a lansat „Programul de Guvernare 2016-2020 al mediului de afaceri”. „Acesta a fost transmis tuturor partidelor politice și așteptăm să ne cheme la discuții să vedem cine și-l asumă. Avem câteva semnale de la partidele mari că ar fi interesate”, a declarat Florin Jianu, președintele CNIPMMR. Programul este structurat pe șapte capitole și cuprinde Măsuri administrative/instituționale, Accesul la finanțare, Sprijinirea și promovarea antreprenoriatului, Stimularea creării de locuri de muncă în sectorul privat, IMM-urile inovative și internaționalizarea, Sprijinirea turismului, Măsuri legislative.

„Dacă acest Program se concretizează, va duce la o creștere a investițiilor, care în prezent sunt la jumătate din cât ar fi nevoie”, a menționat președintele CNIPMMR.

IMM-URILE PROPUN UN NOU MINISTER

Măsuri legislative propuse de CNIPMMR

  •  Adoptarea Legii parteneriatului public-privat
  •  Adoptarea Legii mediatorului de credite, având ca scop:
  •  Adoptarea Legii holding-ului, având ca scop:
  •  Adoptarea Legii fondului de formare profesională a angajaților, care va reglementa:
  •  Finalizarea noii Legi a turismului, care să organizeze domeniul, să stabilească mecanismele de finanțare publice și private pentru turism și destinații, implicarea mediului de afaceri și profesionalizarea administrației pentru turism.
  •  Adoptarea Legii prevenției: nicio sancțiune administrativă fără o acțiune de prevenție.
  •  Adoptarea Legii debirocratizării: unui întreprinzător să nu îi fie cerut niciun document pe care deja îl deține o altă autoritate a statului.

Obiectivele strategice ale mediului de afaceri vizează crearea unei structuri administrative , Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, plasarea României în primele 20 de țări la nivel global, protejarea investitorilor români prin susținerea eforturilor acestora de investiții și promovare a intereselor de export ale acestora. De asemenea, CNIPMMR consideră necesar transferul de autoritate de la stat către entități de tip public-privat, debirocratizarea masivă, un sistem fiscal atractiv, programe de finanțare adecvate antreprenoriatului implementate în parteneriat public-privat și reducerea șomajului în rândul tinerilor cu vârste până în 25 de ani de la 24%, cât este în prezent, la sub 10%, în doi ani, și la sub 5% în următorii doi ani.

florin-jianu

Florin Jianu, președintele CNIPMMR

 

„Programul pe care l-am lansat este rezultatul consultărilor cu membrii din teritoriu și își propune să fie primul program plecat din mediul de afaceri. Măsurile pe care le propunem nu au impact asupra bugetului”, a declarat Florin Jianu.

În opinia inițiatorilor Programului, înființarea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului ar trebui să asigure dezvoltarea unitară a politicilor de susținere a IMM-urilor, atragerea de investiții, promovarea exporturilor, implementarea programelor naționale de finanțare a IMM-urilor și a programelor de ajutor de stat. În același timp, înființarea unei astfel de instituții ar îngloba într-un singur loc toate structurile de finanțare ale antreprenoriatului.
În privința accesului la finanțare, CNIPMMR susține un Cod Fiscal care să nu se modifice timp de patru ani, reducerea TVA de la 20% la 19%, începând cu ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe construcții special, începând cu ianuarie 2017, menținerea cotei de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor la 1% pentru cele care au un salariat și 3% pentru cele fără salariați și menținerea impozitării la 1% din venit pentru firmele nou-înființate, cu cel puțin un salariat constituite pe o durată mai mare de 48 de luni.

Un punct deosebit de important în cadrul Programului îl ocupă înființarea unei bănci pentru IMM-uri, care să aibă programe speciale de finanțare a IMM-urilor, dar și implementare programelor din fonduri europene.

IMM-URILE EXCLUSE DE LA
ACHIZIȚIILE PUBLICE

Guvernul României a abrogat prin o Ordonanţă de urgenţă dispoziţiile alin. (2) al articolului 16 din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, care dispuneau că „întreprinderile mici şi mijlocii beneficiază de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanţia pentru participare şi de garanţia de bună execuţie, cerute în achiziţiile publice de produse, lucrări şi servicii”.
În acest sens, Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR, precizează: „Cunosc foarte bine acest dosar, ca ministru opunându-mă vehement eliminării acestei prevederi care sprijinea în mod direct IMM-urile la achiziţii publice prin reducerea cu 50% a nivelului impus privind cifra de afaceri, garanţiilor solicitate sau a garanţiilor de bună execuţie.
Comisia Europeană a ridicat problema unei discriminări pozitive a IMM-urilor, în sensul că pentru acelaşi contract, se solicită două tipuri de garanţii: un nivel de garanţie pentru o companie mare şi un nivel de garanţie redus la jumătate pentru un IMM. Soluţia pe care am identificat-o şi pe care Comisia Europeană o acceptase a fost aceea a reducerii nivelului garanţiei la 50% pentru toți operatorii, atât pentru IMM-uri, cât şi pentru companiile mari. În acest fel, eliminam discriminarea pozitivă, dar în acelaşi timp menținem un nivel scăzut şi accesibil IMM-urilor pentru care licitaţiile publice reprezintă un balon de oxigen pentru desfăşurarea activitătii, ştiut fiind faptul că, la nivel global, statul este cel mai mare contractor.
Nu suntem de acord în niciun fel cu soluţia adoptată de guvern şi solicităm public repararea imediată a acestei injustiții făcute companiilor mici si mijlocii şi capitalului autohton”.

SOLUȚII PENTRU TINERII ȘOMERI

Măsuri concrete sunt propuse și pentru sprijinirea și promovarea antreprenoriatului. Printre acestea se regăsește înființarea gratuită a firmei, 1 euro capital social, o zi înființare, o e-semnătură gratuită, un e-sediu, un prim cont bancar gratuit (dacă se alege deschiderea contului la banca pentru IMM-uri a statului), un grant de maxim 25.000 euro pentru întreprinzătorii debutanți care să acopere 90% din valoarea investiției, proceduri simplificate pentru viza de antreprenor, operaționalizarea legii business angels și a legii privind finanțarea participativă – crowdfunding.

Florin Jianu susține că se impune crearea unui program pentru rezolvarea ratei ridicate a tinerilor șomeri, până în 25 de ani, care sunt în evidența ANOFM și nu urmează niciun program educațional.

„Angajatorii care angajează tineri șomeri, aflați în evidența agențiilor de ocupare a forței de muncă, până în 25 de ani, pe durată nedeterminată și program complet de lucru, să plătească în primul an, o taxă fixă de 100 lei, reprezentând contribuții și impozite, cu obligația păstrării locului de muncă timp de doi ani. Considerăm, totodată, că este necesară creșterea valorii bonurilor de masă de la 9,75 lei/zi la 20,00 lei/zi, fără a fi impozitate la angajat și la angajator și neimpozitarea primelor de Paște și de Crăciun, în cuantum de până la 1,5 ori din valoarea salariului minim pe economie”, a declarat președintele CNIPMMR.

Și turismul se numără printre domeniile vizate de Programul lansat de CNIPMMR. Astfel, pentru acest domeniu se propune buget multianual de promovare a României ca destinație turistică, de la minimum 10 milioane euro pe an, facilități pentru investiții în turism, atragerea de investiții semnificative în infrastructura turistică, reducerea TVA la marja agenției de turism de la 20% la 9%, constituirea Fondului de garantare în turism, Stimularea incoming-ului, implementarea Programului Prima Piscină, operaționalizarea legii voucherelor de vacanță pentru angajații din sistemul public.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...