Banii se tem, iar businessul se rarefiază

Date:

Mediul de afaceri românesc începe să se rarefieze. Multe companii aleg să-și pună la „conservare” banii, din cauza impredictibilității cadrului de reglementare și a caracterului vulnerabil al economiei. Lipsesc investițiile consistente, deci lipsește încrederea în economie. Pe deasupra, instabilitatea fiscală sperie. Iar banii străini (dar și cei autohtoni) sunt extrem de fricoși. Se sperie și stau ascunși. Iar dacă banii stau ascunși, unele lanțuri comerciale se poticnesc, altele sunt lovite de insolvențe, iar multe firme pun pur și simplu lacătul pe ușă.
O analiză efectuată de Sierra Quadrant arăta că instabilitatea fiscală, deprecierea cursului euro, criza din piața forței de muncă și limitarea accesului la finanțare s-au tradus într-o scădere semnificativă a apetitului pentru business. Sectorul construcțiilor a dat primul semne negative: scăderea cererii a dus la înghețarea multor investiții. Apoi, comerțul arată că se accentuează blocajul financiar.

 

Banii străini (dar și cei autohtoni) sunt extrem de fricoși, se sperie și stau ascunși.

Gripajul tinde să se extindă în sectorul IMM, care reprezintă peste 90% din economie. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, în 2018 și-au suspendat activitatea peste 18.000 de firme, în creștere cu peste 10% față de anul anterior, iar circa 34.000 de firme au fost dizolvate, cu 10,13% mai multe decât în 2017. În ianuarie 2019, au fost suspendate 1.664 de firme, iar alte 2.500 au fost dizolvate. În plus, numărul SRL-urilor nou înființate s-a redus cu peste 4.000 anul trecut, la 94.244, fapt care reflectă o descurajare a antreprenoriatului.
Potrivit PWC, la nivelul României, procentul respondenților care se declară foarte încrezători în capacitatea de dezvoltare a propriilor companii în următoarele 12 luni a scăzut la doar 32%, de la 38% anul trecut și 52% în 2017. În ceea ce privește evoluția afacerilor pe următorii trei ani, managerii sunt mai puțin încrezători, față de anul anterior, în privința perspectivelor de creștere a propriilor companii.
În România, mai puțin de un sfert dintre manageri sunt foarte încrezători în creșterea veniturilor propriilor organizații. Teama banilor este provocată deopotrivă de incertitudinea geopolitică și valul de populism, dar și de incoerența politicilor publice, de reglementarea excesivă, de infrastructura inadecvată și nu în ultimul rând de volatilitatea cursului valutar.

Daniel Apostol
Daniel Apostol
Daniel Apostol, jurnalist, MBA, este director editorial al revistei ECONOMISTUL, director editorial al cotidianului „Jurnalul”, director editorial al „ClubEconomic.ro”. A fost realizatorul Jurnalului de Economie la A3, director editorial, jurnalist senior și gazdă a seriei ProfitLive de pe ProfitTV.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate